Снимка Кадър БТВ

Всичко е въпрос на приоритети - къде харчиш парите, репликира президентът на ПЕС

Станишев: ЕНП превърна Европейския съюз в наказателен съюз! Ковачев: Социалистите само да харчат!

4659 | 16 май 2019 | 08:04

Доходите са ниски, защото тръгваме от ниско ниво, завещано от БСП, изтъква кандидатът за евродепутат от ГЕРБ

Снимка Кадър БТВ-1557984647.png-1557984855.png-1557984824.png

Няма да има националистическо цунами!

За това бе категоричен президентът на ПЕС и кандидат за евродепутат от БСП Сергей Станишев в дебат по БТВ с кандидата на ГЕРБ Андрей Ковачев.

 

Двамата влязоха в остър спор още в началото на разговора.

Андрей Ковачев заяви, че трябва да има промени в политиката на ЕС. Станишев репликира, че е странно ЕНП, която доминира Европейската комисия през последните десет години, да говори за промени.

 

"ЕНП ще има най-много евродепутати и няма как да се направи ляв завой. Ние предлагаме най-реалната промяна на Европа, базирана на икономиката", посочи Андрей Ковачев. "Без икономиката и генериране на нови работни места и БВП няма как да има социални придобивки", добави кандидатът от ГЕРБ.

"Десните наложиха политиката на затягане на коланите. По инициатива на социалдемократа от Швеция Стефан Льобен се прие декларация за социалния стълб", припомни президентът на ПЕС Сергей Станишев. Според него най-важното е, че на изборите няма да има националистическо цунами, целта на социалистите е да променим посоката заедно с мнозинство от зелените и левите.

 

"Европа се нуждае от социална промяна, хората я очакват. Затова се стремим към прогресивно лявоцентристко, проевропейско мнозинство в  ЕП около ПЕС, като най-голямата политическа сила", категоричен бе Станишев. 
"Европейският социален стълб тръгна от Гьотеборг по инициатива на шведския премиер социалдемократ Щефан Льовен. По настояване на социалистите, това се превърна в реална политика и позиция на ЕП", припомни Сергей Станишев. И заяви, че имаме новина, когато десницата се опитва да си го припише. Той се аргументира, че  основният проблем на доминираната от ЕНП Европейска комисия е политиката на орязване и ограничения. Кандидатът за евродепутат, добави, че търсейки изход от икономическата криза, десницата се е фиксирала върху това, че целият проблем е в държавния дълг.

 

"Истината е, че тази криза бе създадена от финансовия спекулативен капитализъм, който взриви финансовата система. Тогава ЕК, доминирана от ЕНП, каза, че всяка държава трябва да ореже максимално своите разходи, за да ги приведе в ред. Безспорно е, че трябва да има ред в бюджета, но бе направено толкова насилствено, че социалната тъкан на редица страни бе разкъсана", категоричен бе президентът на ПЕС. Той заяви, че тази политика е нанесла огромни щети в доверието към ЕС, защото вместо да бъде съюз, който създава надежда и по-добър живот за всеки, се е превърнал в наказателен и от там идва ръстът на националистите.


Сергей Станишев каза още, че преразпределението и насочването на ресурсите от ЕС трябва да бъде в подобряването на жизнения стандарт на хората и това е целта на социалистите. Той заяви, че Европа се нуждае не от пакта за стабилност, наложен от ЕНП, а от пакт за устойчиво развитие, който включва финансова стабилност и социално развитие, защото хората живеят бедно.

"Основният проблем на ЕНП е политиката на орязване. Търсейки изход на икономическата криза те казаха, че това е държавният дълг, а причината е спекулативния капитализъм, който взриви ситуацията. ЕНП каза, че всяка държава трябва да ореже своите разходи, но това стана толкова насилствено, че се разкъса социалната им тъкан както в Испания, където имаше 50% младежка безработица", посочи Станишев.

 

Политиката на бюджетни икономии превърна Европейския съюз, който е бил винаги съюз на надеждата, в наказателен съюз, изтъкна Станишев.

 

На това Ковачев отговори с цитат на Маргарет Тачър, че проблемът на социалистите започва, когато свършват чуждите пари. Според неко няма орязване, а консолидация на макроикономическата рамка. Растежът не става с декларации, а с икономика.

 

Всичко е въпрос на приоритети - къде харчиш парите, репликира Станишев. И припомни, че когато той е бил премиер, пенсиите са били увеличени с 80%, а фискалният резерв, който е оставен на кабинета на Борисов е бил 8 мириарда.

 

Станишев припомни, че в края на мандата му като премиер държавният дълг на България е намалял от 30% на 14% от БВП. "Оставихме на първия кабинет Борисов 8 млрд. лв. резерв. Наред с това, пенсиите бяха увеличени с над 80%, увеличихме и минималната и средната заплата в България", припомни още кандидатът за евродепутат. Той добави, че след толкова години управление на Борисов, в България делът на работещите бедни е нараснал от 6,5% на 10%. Президентът на ПЕС коментира, че 42% от българите живеят или под прага на бедността или в тежки материални лишения, по данни на НСИ. 

 

Къде видяхте в България орязване на разходите, попита Ковачев. И припомни политиките на правителството в областта на доходите.

 

Няма да кажа, че нищо не се прави, но догонването трябва да е по-бързо, посочи Станишев.

 

Ние тръгваме от ниско ниво, завещано от вашата партия, каза пък Ковачев.

 

Двамата отговориха и на въпроси, свързани с борбата с корупцията.

"Корупцията не е български феномен, това е бич за обществото и поставихме високи морални стандарти, където се подават оставки дори при съмнения", каза Ковачев. И посъветва БСП да прилага "високите стандарти на ГЕРБ" със замесените в подобни скандали свои членове.

 

"Ние подкрепяме инициативата за европейска прокуратура, а ОЛАФ показва, че има под 2% нередности у нас", заяви кандидатът на ГЕРБ.

"Истина е, че корупция има навсякъде, но в България тя е като окопал се феномен", репликира Станишев. "Основното внимание трябва да е насочено към контрола на публичните средства. Ние сме вече 12 години членове на ЕС, при тези десетки милиарди излети в България, трябва да сме се приближили до стандарта на живот в Европа, но това не е факт, защото се отклоняват в частни джобове. Европейската прокуратура е стъпка в правилна посока", посочи Станишев.

Ковачев репликира, че когато е бил премиер "не е давал свои хора на вълците", на което Станишев отговори, че "това не е вярно". "Имаше освобождавани министри заради подозрения", припомни президентът на ПЕС.

Двамата говориха и по темата за минималната европейска заплата.

"Дебатът е дали трябва да има обща база за определянето й, не трябва да излиза фалшива новина, няма как да има единна минимална заплата както е в Люксембург, така да е и в България", каза Ковачев. В отговор Сергей Станишев каза, че "това е основа на бъдещ пакт за устойчиво развитие, трябва да има данък финансови транзакции и оттам ще дойде ресурс".

"Необходимо е да има догонващо развитие, социалистите са доказали, че ако искаме да направим нещо социално, ние намираме ресурси", посочи Станишев.

Президентът на ПЕС каза, че годишно 850 млрд. евро не влизат в бюджета на ЕС заради огромните корпорации - Фейсбук, Гугъл, Амазон, които генерират огромни печалби в Европа, избягват данъчно облагане в Съюза. "Да си плащат там, където произвеждат", категоричен е Станишев и добави, че само социална Европа ще реши проблемите в страните.

 

"Най-голямата опасност за България е Европа на няколко скорости. Искам да благодаря на г-н Ковачев за подкрепата за моя доклад за Шенген. Това е пълно безобразие. Ние сме изпълнили всички критерии и може да бъдете сигурни, че по тези теми ще работим заедно и ще защитаваме българските национални интереси. Има тенденция за двойни стандарти. Това е дразнещо и българинът го усеща. Искам да се обърна към избирателите да мислят добре и да мислят за бъдещето на децата си. БСП е носител на промяната в България", разкри Сергей Станишев.

За финал и двамата кандидати обявиха категорично, че нямат никакви притеснения да бъдат проверени по повод искането на главния прокурор да получи цялата налична в ДАНС информация (включително и от финансовото разузнаване) относно банкови сметки, участие в офшорни компании, притежавани недвижими имоти в чужбина и други инвестиции от лица, заемащи висши публични длъжности и недекларирани по съответния ред.

 

"Темпът на догонване в доходите на българите трябва да се ускори, затова най-голямата опасност за България е Европа на няколко скорости. Българските евродепутати трябва да се стремят да бъдем в ядрото на ЕС, а не в неговата периферия. Механизмите за приемането ни в еврозоната, неприемането ни в Шенген също е двоен стандарт, какъвто има при храните. Това е пълно безобразие", категоричен бе той.
Във връзка с оставките в правителството заради съмнения за корупция Сергей Станишев коментира, че корупция има навсякъде, но в България тя е много по-широкоразпространена и окопала се.

 

"Трябват системни мерки за борба с корупцията и основно внимание към разходването на европейските, но и на всички публични средства.  Европейските средства са израз на солидарност към новите страни, които са по-изостанали. Вече 12 години сме член на ЕС и при тези десетки милиарди левове, които се изляха в България, би трябвало сме много по-близо до стандарта на ЕС", коментира още той.

 

Станишев заяви, че това не е така, защото много от тези средства се отклоняват в частни ръце и хората го усещат. Той добави, че Европейската прокуратура е добра стъпка за решаването на много проблеми и тя трябва да започне да функционира още от следващата година.
"Хората са отчаяни и обезверени по отношение на политиците, но виждат, че това, което се случва в ЕС, засяга техния живот, работните им места и стандарта на живот в България. Пример за това е битката ни по пакета "Мобилност", каза още Сергей Станишев.  Той добави, че трябва да се научим да отстояваме интереса си последователно и със системна работа. "Най-голям интерес за най-бедната страна в ЕС, каквато за съжаление е България, е Европа да се обърне в социална посока. Това може да стане с Европейския социален стълб, превърнат от социалистите от прокламация в план за действие с Младежка и Детска гаранция и общоевропейска политика за увеличаване на доходите", категоричен бе Станишев. Той добави, че когато десните обвиняват социалистите, че само харчат, трябва да припомним, че  ПЕС е започнала няколко инициативи, които могат да донесат много постъпления в европейския и националните бюджети. "Инициирахме данък върху големите корпорации, които имат приход по-голям от БВП на България, а плащат данъци по-малки от една средна фирма. Доказали сме, че когато искаме да направим нещо социално, първо осигуряваме финансовия ресурс за него", добави Сергей Станишев. Той коментира, че над 850 млрд. евро годишно не влизат в бюджетите на страните членки заради избягване на данъчното облагане. "Огромните корпорации, които избягват да плащат данъци, трябва да ги плащат в страните, където работят", заяви още Сергей Станишев.

 

"Мислете за вашето бъдеще и бъдещето на вашите деца. Гласувайте на европейските избори с №18 в бюлетината за БСП. БСП е силата на промяната в България, а европейските социалисти са силата на промяната в ЕС", каза в заключение президентът на ПЕС и кандидат за евродепутат от "БСП за България" Сергей Станишев.

 

 

 


От категорията

Шефът на "Спешна помощ" в Сливен с подробности за последните минути на убитата 7-годишна Кристин

Кадър bTV-1566285360.png

Предстои изслушване на екипа на линейката, обясни д-р Мариета Божидарова ...

20 авг. 2019 | 10:14

Райчев: Битката през октомври е за София. Действията на Фандъкова и Манолова са важни за кампанията

Кадър bTV-1566284491.png

Красимир Каракачанов е постигнал голяма победа на европейските избори, тъй като ...

20 авг. 2019 | 09:56

Владимир Маринов, АБВ: Разговори с БСП вървят в цялата страна

Снимка Пресцентър на АБВ-1566300064.png

Не съм доволен от динамиката на преговорния процес за Пловдив-град, обявява ...

20 авг. 2019 | 14:20

Лекарят, транспортирал убитото момиче от Сотиря: Бабата ми попречи да го прегледам

Кадър bTV-1566299770.png

Ако аз бях отзад, провокирам пак бабата да започне цирковете. Аз нямам достъп ...

20 авг. 2019 | 14:14

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


FuckEU


17 май 2019 | 04:37Просто всеки ден се убеждавам все повече и повече, че голяма част от този народ си заслужава да бъде поробен и изклан. Как някой, дори и с ограничени умствени възможности, може да гласува за подобни българоубийци уроди?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Ilieva


16 май 2019 | 09:50Тия и двамата са хвани единия ,та удари другия ! Противни лицемери и кариеристи !


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Лулчев


16 май 2019 | 09:25Мили Господи, прости ме и те моля от все сърце, накажи алчната пасмина от гербаджии,бивши и сегашни комунисти, партизански чеда и внуци, долни депесари политически търгаши, турчеещи се башибузуци и изнудвачи като мършата Делян Пеевски, които пият кръвта на българите! Горещо те моля, Господи,накажи сикаджийската мутра и мутанта комунист, простака Бойко Методиев Борисов и групировката му, избави, Господи, красивата България от гербаджийската чума, и обслужващите ги олигофрени,цигани, ебливи калинки, кариеристи, абевейци,земеделци_помияри,седесари_свиркаджии,депесари_башибозуци, ибрикчите от коалицията Обединени говнари_лъжепатриотите от ВМРО, Атака и НФСБ, лумпени, продажни прокурори, съдии и журналисти_лъжци! Слава Тебе, Господи, целия живот е пред нас, защото шайката на простака Тикваров си отива!Господи, нека видят крадците Твоя Гняв!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Лулчев


16 май 2019 | 09:24А по какъв начин Ковачев и гербаджиите ще оправят българската икономика?Ръстът на икономиката ни е такъв, че не може и да се мисли за догонване на държави като Чехия и Полша, нито пък да се прави сравнение с количеството на чуждите инвестиции в тези страни и у нас. За траншовете на пари от ЕС по изпълнението на проекти също не може да става сравнение между България и останалите страни членки. И последното, което е много важно е въпросът, къде потъват европейските пари_субсидии в България? Поради липсата на данни с това ще се заемат правозащитните органи на ЕС.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Иван Иво Иванов


16 май 2019 | 09:21Щом са седнали да плещят за Шенген и двойните стандарти, защо не сме блокирали досега всички инициативи на въпросните враждебни 2 3 страни от ЕС? Навсякъде вето, до дупка!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.