Станишев пише на Борисов

Институциите не вършат дори задълженията, вненени им по закон

Станишев пише на Борисов: Абсурдно е държавата да абдикира от борбата с насилието!

8122 | 14 февр. 2018 | 14:19

Заради забавени процедури в Министерството на правосъдието, днес, на 14 февруари, денонощната национална гореща линия ще спре да работи през нощта, тъй като изтича обществената поръчка, подчертава лидерът на ПЕС

Станишев пише на Борисов-1518611271.jpgПисмото на Сергей Станишев до премиера и до правосъдния министър Цецка Цачева. -1518611913.jpg-1498661319.jpg

Абсурдно е държавата да абдикира от задълженията си, а грижата за борбата с насилието да се свежда до 200 000 лв. Това не е добър подход и не отговаря на европейските стандарти, към които България се стреми.“

 

Това написа президентът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев в писмо до премиера Борисов и до министъра на правосъдието Цецка Цачева.

 

В него той посочва още, че „ако продължим да си затваряме очите за истинските мащаби на проблема, ще затънем още повече в порочния кръг на насилието, което ражда повече насилие. Насилие в семейството. Насилие в детските градини. Насилие в училище. Насилие над лекари. Насилие по улиците. Насилие заради самото насилие, насилие за удоволствие.

 

Недопустимо е в XXI век, в европейска България да се води дебат „за“ и „против“ основни човешки права. Това не е правилният дебат. Едва ли такова общество се стремим да завещаем на децата си и образа, който искаме да имаме пред света. Смятам, че именно по време на българското Председателство на Съвета на ЕС трябва да демонстрираме воля за отстояването на общочовешките ценности.“

 

Всички политически партии се обявиха срещу насилието над жени, но това носи малка утеха за жертвите“. „Преобладава мнението, че съществуващата правна уредба е достатъчна като противодействие на проблема, но шокиращата черна статистика говори друго – поне 5 убийства само от началото на тази година. Вместо да хвърли светлина върху проблема и да мобилизира обществен ресурс за справянето с него, подмененият дебат у нас окуражава насилниците и усилва чувството им за безнаказаност. А от друга страна – обезкуражава жертвите и засилва чувство им за безпомощност, за липса на подкрепа както от страна на институциите, така и от обществото.

 

В писмото си Станишев призовава „не само за мобилизация и ангажираност на институциите за разрешаване на съществуващите проблеми, но и за цялостна обществена кампания срещу насилието над жени и домашното насилие, която да покаже ясно, че насилието няма място в българското семейство, в българското общество.

Кампания, категорично показваща на жертвите, че не са сами и могат да разчитат на съпричастност и подкрепа от страна на институциите.“

 

Законовите мерки за преследване на извършителите не постигат най-важната цел – превенция и изкореняване на проблема. Това се постига само чрез промяна на обществената нагласа към категорично осъждане на подобни прояви. За това са необходими обединените усилия на всички институции и политически партии и лидери – това изисква едно отговорно държавническо поведение.Отговорност на държавата, партиите и институциите е да дадат началото на такова усилие. Иначе бездействието ще ги превърне в съучастници.“

 

Считам, че бездействието на държавата не може да продължава и са необходими спешни мерки за осигуряване на предвиденото финансиране по Националната програма за превенция и защита от домашно насилие и незабавното стартиране на конкурсните процедури от Министерството на правосъдието.“, посочва Сергей Станишев и цитира данни на неправителствените организации, според коитоПрограмата за 2017 г. е била предложена за обществено обсъждане едва през ноември (2017 г.), а би трябвало да предвижда мерки за цялата (2017) година. Тя е удължена за 2018 г., но процедурите още не са проведени. По тази програма Министерският съвет отпуска на Министерството на правосъдието по 500 000 лв. годишно, с които се финансират на проектен принцип консултативните центрове за жертви на насилие в страната, националната гореща телефонна линия за подкрепа и насочване на хора, пострадали от насилие, програмите за работа с извършителите, както и с жертвите, програми за обучение на полицаи и др.

Представители на неправителствения сектор в България обаче алармират, че само 200 000 от тези 500 000 лв. стигат по предназначение, а процедури за миналата година въобще не са били провеждани – дори и за тези крайно недостатъчни 200 000 лв. Психолозите и специалистите в центровете работят на доброволен принцип, а адвокатите, защитници на жертвите, са застрашени от глоби, защото превишават тавана за случаи, в които предоставят защита probono.“

Заради забавени процедури в Министерството на правосъдието, днес, на 14 февруари, денонощната национална гореща телефонна линия ще спре да работи през нощта, тъй като изтича обществената поръчка. В момента тя се поддържа от доброволци чрез неправителствените организации през деня, но съгласно Кодекса на труда нощният труд не може да е доброволен и затова са необходими средства.

 

Общото впечатление е, че държавата е абдикирала и не води борба с насилието над жени и деца и домашното насилие. В момента неправителствените организации са единствените, които поддържат консултативните центрове за подкрепа на преживели насилие, денонощна гореща телефонна линия, осигуряват психологическа и правна помощ. Самите те обаче, особено в контекста на изкривения публичен дебат, са изправени пред огромни предизвикателства – от липсата на финансиране до враждебната публична среда, в която са принудени да вършат работата си. Четирима души са напуснали една от организациите, с която разговарях, само за последния месец, именно по тази причина. Истината е, че институциите не вършат дори задълженията, вменени им по закон. Блокират се работещи решения, а проблемът се задълбочава.“, коментира Станишев и призовава правителството към спешни мерки за отпускането на предвидените средства и цялостна кампания срещу насилието над жени и деца и домашното насилие.


От категорията

Прокуратурата повдигна обвинение на Елена Йончева за пране на пари (допълнена)

Прокуратурата повдигна обвинение на Елена Йончева за пране на пари -1548164378.jpg

Йончева се разследваше за пране на пари в особено големи размери и по-точно за ...

22 ян. 2019 | 15:38

Корнелия Нинова: Стоя твърдо зад Елена Йончева и я подкрепям в желанието й да търси истината

Корнелия Нинова: Стоя твърдо зад Елена Йончева и я подкрепям в желанието й да търси истината -1548175310.jpg

За мен няма съмнение, че това се прави заради нейните смели журналистически ...

22 ян. 2019 | 18:41

Цветан Цветанов се срещна с посланика на Германия в България

Цветан Цветанов се срещна с посланика на Германия в България -1548178647.jpg

Цветанов и Салбер се обединиха около високата оценка за отличните двустранни ...

22 ян. 2019 | 19:37

Валери Симеонов и Волен Сидеров отново на нож - кой да води парламентарната група на ОП

Валери Симеонов и Волен Сидеров отново на нож - кой да води парламентарната група на ОП-1548178227.jpg

Миналата седмица се завъртя поредният сюжет около патриотите и стабилността на ...

22 ян. 2019 | 19:29

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ТИКВЕНИК


14 февр. 2018 | 20:58Едно си ПЕДАЛА знае и него си бае. Мръсен долен ЕВРОПЕЙСКИ ПЕДАЛ !!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Кошипраймся


14 февр. 2018 | 18:17Тоя трето полов хамстер, украински Гей, педераст, да спре да оказва натиск, пише писма, дава акъли и да лобира за тая джендър конвенция, щото лошо му се пише. По проблема за насилието въобще, България е ратифицирала конвенция на ООН и редица др. международни правни норми, създала е не един закони и институции. Проблема е, че не се спазват. Хамстера сам казва, на министерството на некадърния джендър Цеца отпускат по 500 000 лв. годишно, тя лани усвоила едва 200 000 и забавила процедура заради, което от днес, на 14 февруари, денонощната национална гореща телефонна линия ще спре да работи през нощта, тъй като изтича обществената поръчка. На тая спец. по право, с диплома от рабфак, дето загуби президентски избори, не успя да влезе в парламента и я домързя въпросната конвенция да прочете и заблуди МС, трябва в едно с на Станишев да им се режат главите.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Мария Качулева


14 февр. 2018 | 18:07Този не е тъп,а само въртян.Да не пиша накъде.Измества основния въпрос,който е защо България не приема ИК и го замества с дрънканици , общи фрази , алабализми и лее крокодилски сълзи.Той не е тъп като двете кухи тикви Цачева и Захариева,които въвлякоха и премиера ,и България в скандал и разделиха нацията.Сергей Станишев не е тъп,само е много уплашен,че ще му се стъжни бъдещето в ЕС.И дано най после той и всички останали дето се навеждат,да разберат,че българинът може много да търпи,но като реши да тръгне с рогата напред спиране няма! А това ,което прави срещу ИК заслужава уважение!Браво народе,събуди се най после!И дано да не заспиваш повече!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


сара


14 февр. 2018 | 17:08Този толкова глупав ли е, че не усеща презрението към него? Едва ли. Чак толкова глупав човек няма!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Йордан Бояджиев


14 февр. 2018 | 17:40има, имаааа


Дръндорков


14 февр. 2018 | 17:17:)


Елка Василева-Филчева


14 февр. 2018 | 16:19Като не щете еврогейски права значи нямате никакви права. Сергей ще ни го начука у главите. Ма как не сме разбрали че правото да сме ни мъж ни жена ни е основно човешко право? Ма ние кви сме бе зелени еуглени ли сме бе? Една мозъчна гънка нямаме да разберем основни истини НИЕ ТРЯБВА ДА ЗАВЕЩАЕМ НА ДЕЦАТА СИ СЪЗДАДЕНИ В ЕПРУВЕТКИ И ГМО УТРОБИ по правилата на хюмън дизайн евгеник сосайъти че българското знаме е ЗНАМЕТО НА ДЪГАТА! няма шест пет шиснайси щом сте председатели сваляйте гащите и съ опръвяйти П.С. Мастурбация се изучава само до 4 годишна възраст от там нататък хомо и 31 пола или дорде ви набучат на кола. ЕЛА ХИКАРИ п.с. ИДВАМ С ГОЛЯМАТА МЕТЛА


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Борко Димитров


14 февр. 2018 | 15:34Абсурдно е продажни антибългарски копелета, като СереГей да дават акъл... дори и на хора, които наистина имат нужда като Б.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


някой си там


14 февр. 2018 | 15:13СерГЕЙ квичи като на умряло, загуби контрол над БСП, скоро и мястото му ще изстине, защото проклетата конвенция няма да бъде ратифицирана :D Има Госод да знаете!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


OFFche Welle


14 февр. 2018 | 15:18А и Шулц изрече в кенефа


Йордан Бояджиев


14 февр. 2018 | 15:13Това джендърче се цалува с местанче, сега смени ибекта с бойче като са обичат,амчи да са земат бре!!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


OFFche Welle


14 февр. 2018 | 14:59Краставите магарета и през 9 баира се надушват.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


гражданин


14 февр. 2018 | 14:55Тая грозна невестулка не беше ли загубила един доклад със секретни данни?! Май от няколко години трябваше да е в затвора. Та грозната невестулка написала писмо не до кого да е, а до великия той, чиято мисия е да унищожи целия народ... Е, как да спасява жени, като те ще родят деца?! По добре да спасява джендъри, защото те не се размножават и мисията по разчистване на територията ще бъде успешна... ПРЕДАТЕЛИ!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.