Сн. Архив

Президиумът на ПЕС с официални изявления по преговорния процес с РС Македония

Станишев към Заев: Европа очаква смело политическо лидерство, отчитайки националните интереси

5212 | 3 дек. 2020 | 17:12

Започването на преговорите за членство ще има положителен ефект върху дългосрочните отношения между България и РСМ, както и за целия регион на Западните Балкани, се посочва в декларацията


Днес Президиумът на Партията на европейските социалисти, който обединява представители на всички леви партии в Европа, прие серия политически декларации по актуални въпроси от европейския дневен ред. По време на заседанието лидерът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев информира участниците, че в телефонен разговор с македонския премиер Зоран Заев, е окуражил неговите усилия за започване на преговорите, при отчитане на българските позиции и интереси, преди ескалиращата националистическа реторика и в двете страни да направи това невъзможно.

 

Във връзка с блокираното начало на преговорите за присъединяване на Северна Македония към ЕС, в приетата единодушно специална декларация левите бяха категорични, че е необходим конструктивен диалог и политическо лидерство:

„ПЕС се надява, че чрез справедлив и задълбочен диалог България и Република Северна Македония ще намерят решение, което да е в полза и на двете страни. Премиерът Заев продължава да демонстрира кураж и лидерство в търсене на изход от задънената улица, като първи даде сигнал, че такъв задълбочен диалог е възможен. Започването на преговорите за членство ще има положителен ефект върху дългосрочните отношения между България и РСМ, както и за целия регион на Западните Балкани.“, се посочва в декларацията.

 

В същото време, ПЕС изразява загриженост от „надигащата се вълна на десен национализъм, както в България, така и в РСМ, който поставя това препятствие пред започването на преговорите. Гражданите и в двете страни помнят речта на омраза по време на предишното консервативно правителство на ВМРО-ДПМНЕ в Скопие, което прекъсна диалога с България, Гърция и останалите съседи и направи еврочленството непостижима мечта. По време на техния мандат, европейската интеграция на РСМ беше замразена за десетилетие, а отношенията със съседните страни бяха белязани от редица проблеми. Днес ВМРО-ДПМНЕ продължава да играе опасни политически игри с речта на омразата и да разпалва конфронтация. Това не е бъдещето, което народът на РСМ иска. Социалдемократическото правителство на Зоран Заев изведе РСМ до началото на преговорите за еврочленство, и той остава в най-добра позиция да продължи този процес, ако на страната бъде даден такъв шанс.“.

 

В друга декларация Президиумът на ПЕС отправи призив за подкрепа, както на демокрацията, така и на просперитета на всички европейци. В контекста на блокирания европейски бюджет и фонд за възстановяване от страна на Унгария и Полша, представителите на левите партии категорично заявяват, че демокрацията и основните права не могат да бъдат използвани като разменна монета в тези преговори:

„Този циничен подход е директна атака срещу европейските граждани и фундаменталните ценности, на които е изграден ЕС. Европа разчита на независими съдебни системи, които да гарантират, че законите се спазват. Разчита на свободни медии, благодарение на които обществото да гласува информирано. Разчита и на свободно гражданско общество. ЕС е много повече от икономическа свързаност – тя е Съюз, който разчита на върховенството на правото, за да съществува.

 

[…] Призоваваме всички европейски политически семейства, особено това на ЕНП и на европейските консерватори, да предприемат спешни действия в защита на върховенството на правото, демокрацията и социалното и икономическо възстановяване на Европа.“.

 

По повод световния ден на борбата срещу насилието над жени, Президиумът на ПЕС и организацията на ПЕС-жени приеха обща декларация, в която отбелязват, че антикризисните мерки, наложени заради пандемията, са обострили един отдавна наболял проблем. Те изрязаяват силна загриженост от „продължаващата негативна кампания срещу правата на жените в Европа“ и съпротивата от страна на консервативни сили срещу здравните и репродуктивни права, както и ескалиращата полицейска бруталност в някои страни срещу жени, протестиращи срещу ограничаването на техни основни права. В декларацията те осъждат целенасоченото разпространяване на митове и дезинформация по темата и призовават за всеобхватен подход към проблема и търсене на системни и дългосрочни решения, вместо мерки „на парче“. Левите осъждат действията на десни и консервативни правителства, които ограничават законния достъп до репродуктивно здраве и основни права, което само насърчава, вместо да ограничава насилието, основано на пола.

 

Президиумът прие и специален призив за спешна икономическа подкрепа на малките и средни предприятия в ЕС в условията на криза. Представителите на ПЕС посочват, че в тази ситуация МСП са поставени в още по-неравноправни условия спрямо големите мултинационални компании. Бумът на онлайн продажби фаворизира големите фирми с изградени традиции и мрежи, докато огромна част от МСП се нуждаят от помощ, за да се адаптират. ПЕС настояват и всички фирми, без значение от мащаба, да осигуряват достойни условия на труд за служителите си, да гарантират тяхното здраве и безопасност, и да съблюдават правата на работниците, и в тази връзка примпомнят няколко ключови инициативи на левите в Европа, като Младежката гаранция и Европейския инструмент за временна подкрепа с цел смекчаване на рисковете от безработица при извънредно положение (т.нар. SURE).

 

Левите припомнят още необходимостта от по-справедливо данъчно облагане и отбелязват, че докато местният малък бизнес плаща средно 22% данъци в ЕС, големите цифрови гиганти като Amazon, Apple, Google и Facebook плащат 0% в страните, където оперират. Те са на мнение, че ако международните преговори в рамките на ОИСР не дадат резултат, ЕС трябва самостоятелно да въведе „цифров данък“.


От категорията

Кирил Петков: Инициираме самолетна линия София-Скопие още следващия месец (ВИДЕО)
(Видео)

Кирил Петков: Инициираме самолетна линия София-Скопие още следващия месец-1642320997.jpg

Никога не съм водил разговор с представители на американското посолство за ...

16 ян. 2022 | 10:11

Захариева: Посещението на премиера в Скопие е прибързано, новина от там няма да дойде
(Видео)

Захариева: Посещението на премиера в Скопие е прибързано, новина от там няма да дойде-1613576996.png

Според бившата външна министърка премиерът трябвало да изчака поне да бъде ...

16 ян. 2022 | 09:27

Проф. Радка Аргирова: Пандемията ще приключи още тази година
(Видео)

Не е ясно колко бустерни дози ще са необходими, обясни проф. Радка Аргирова-1590213463.png

Според нея всички решения, свързани с управление на пандемията, които се взимат ...

16 ян. 2022 | 12:05

Петър Петров, "Възраждане": Няма да влизаме в МС, търсим общо решение
(Видео)

Петър Петров, "Възраждане": Няма да влизаме в МС, търсим общо решение-1642326737.jpg

Не сме се отказали от протести, ако този сертификат не отпадне, каза Петров. ...

16 ян. 2022 | 11:51