Президентът на ПЕС призовава за активно включване на България в дебата за бъдещето на Европа

Станишев към президента: Поздравления! Българите очакват работещи институции и редовно правителство

5101 | 24 ноем. 2021 | 13:03

В борбата с неравенствата и излизането от кризите имате подкрепата на европейските социалисти, заяви лидерът на европейската левица


В писмо до Румен Радев и Илияна Йотова, президентът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев поздрави кандидатпрезидентската двойка за категоричната победа на президентските избори в България, на които получиха доверието на над 1 млн. 500 хил. български граждани.

 

В обръщението си към президента и вицепрезидента, Станишев очертава необходимостта от нова страница в българската политика – чрез формиране на редовно правителство, изработване на политически консенсус по приоритети пред страната и възстановяване на диалога между институциите.

 

Президентът на ПЕС призовава още за активно включване на България в дебата за бъдещето на Европа, както и използване в максимална степен на инструменти като Плана за възстановяване и устойчивост и Европейския зелен пакт с цел модернизиране на икономиката с минимални социални последици и без загуба на работни места.

Пълният текст на поздравителния адрес:

УВАЖАЕМИ Г-Н ПРЕЗИДЕНТ,

УВАЖАЕМА Г-ЖО ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ,

От името на Партията на европейските социалисти бих искал да Ви поздравя за Вашата категорична победа на президентските избори в България, проведени на 21 ноември 2021 г.!

Резултатите от втория тур ясно показаха, че българските граждани разчетоха кандидатурата на Вашата кандидатпрезидентска двойка като възможност за гарантиране на промяната, която започна с протестите от 2020 г. Още тогава Вие избрахте страната на гражданската енергия, а много наши сънародници видяха във Ваше лице волята за прекратяване на порочния модел на управление от последното десетилетие и започване на нов разговор в българското общество.

Доверието на над 1 млн. 500 хил. български граждани е сериозна отговорност, а вниманието към Вашите следващи действия ще е още по-голямо заради успешния Ви първи мандат, заявката за борба с корупцията и редицата неотложни кризи пред България. Сега българите очакват от Вас нова страница – диалог между работещи институции, политически консенсуси по приоритетите пред страната, редовно правителство, отстояване на европейските ценности. Време е България най-сетне да се включи активно в дебата за бъдещето на Европа и в политиките за излизането от икономическата и здравната криза. Нека се възползваме максимално от инструменти като Плана за възстановяване и устойчивост и Европейския зелен пакт, за да модернизираме икономиката ни с минимални социални последици и без загуба на работни места. В тази посока ще имате пълната подкрепа на лявото европейско политическо семейство.

Изборите у нас показаха и желанието на сънародниците ни да загърбим популизма и отстояването на предизборни тези в кампанията. Сега всички ние искаме стъпки към работеща демокрация, към върховенство на правото, към борба с неравенствата и социалното изключване. Това е дълъг път, но още от днес всички трябва да почувстваме, че държавата е с нас, на наша страна.

Успех!

Сергей СТАНИШЕВ

Президент на Партията на европейските социалисти

Член на Европейския парламент


От категорията

Радев и Йотова полагат клетва. 21 артилерийски салюта ще отбележат началото на втория им мандат
(Видео)

Радев и Йотова полагат клетва. 21 артилерийски салюта ще отбележат началото на втория им мандат-1642575800.jpg

Президентът Румен Радев ще положи венец и ще отдаде почит пред загиналите за ...

19 ян. 2022 | 08:05

Добромир Живков: Президентът трябва да се върне в позицията на балансьор и обединител на нацията
(Видео)

-1478008861.jpg

Правителството и коалицията ще започнат да търпят имиджови загуби, ако в ...

19 ян. 2022 | 09:14

Даниел Митов: Заради президента да обмислим дали да не премахнем институцията "служебен кабинет"
(Видео)

-1637596303.png

Емпиричният опит показва, че президентът е склонен да злоупотребява с властта ...

19 ян. 2022 | 09:26

Европедупати скептични към резултатите от визитата на Петков в Скопие
(Видео)

Трябва да има заложени гаранции за правата на българите в западната ни съседка, смята Илхан Кючюк.-1642576553.jpg

Те не смятат за пробив изпращането на вербалната нота до ООН, с която западната ...

19 ян. 2022 | 09:13