Авторът иска програмистите да бъдат обложени с данък от 1000 лв., а Томислав Дончев пита - това на предозиране с вино ли се дължи

Статия в „Дума - „Никой не яде компютърни програми“, предизвика буря във Фейсбук

4142 | 14 февр. 2020 | 17:17

Моля настоящата статия от официоза на БСП да се сведе до знанието на сина на лидера Корнелия Нинова и да се публикува после негов коментар по въпроса, включва се в дискусията зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев


Материал в „Дума“, озаглавен „Никой не яде компютърни програми“, предизвика истинска буря в интернет пространството.

Сред коментиралите статията са и вицепремиерът Томислав Дончев и зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев.

Дончев се шегува, че материалът сигурно се дължи на предозиране с вино и предлага освен в "Дума", да залегне и в червената "Визия за България".

Георгиев пък пита какво е мнението на сина на лидера на БСП Корнелия Нинова.

 

В статията в "Дума" се призовава за допълнителен данък за работещите в чужди фирми програмисти, който авторът изчислил средно на 1000 лв.

Мотивът му е, че програмистите имат доста високи доходи по българските стандарти – около 4000 лв., с което оказват натиск върху пазара. Авторът Танчо Гаргов посочва, че живее в "хубава кооперация от онова време", бил завършил ВИИ "Карл Маркс". Разказва, че в последно време собствениците в кооперацията му се сменяли, а новите съседи били все програмисти.

 

В материала си Гаргов твърди, че като резултат (от заплащането на програмистите - б.р.) се стига до „интелектуално обезкръвяване на нацията“, защото „всички програмисти и компютърни специалисти - с редки изключения - работят за западни фирми“.

Статията завършва така:
„Явно проблем има. Решението, както аз го виждам, е във въвеждането на специални данъци за програмисти и за чужди фирми, които ползват подобен кадрови ресурс, както и във връщането на прогресивните данъци. Ако на един програмист му се добави допълнителен данък от 1000 лв. месечно (средно) при 40 000 души получаваме едни допълнителни 40 милиона лева, влезли в хазната за преразпределение! А при настоящите доходи на тези работещи това няма да е голяма тежест за тях. Мисля, че това би било справедливо спрямо хората, с чиито данъци въпросните специалисти са обучени.“

Точно този пасаж използва вицепремиерът Томислав Дончев, който доскоро отговаряше за електронното правителство.
„Колебая се дали това неустоимо предложение е породено от липса на любов или предозиране с вино. Убеден съм обаче, че не трябва да фигурира само във в. „Дума“, а да се включи и във „Визия за България“, написа във Фейсбук Томислав Дончев.
И публикува линк към статията в „Дума“.

Под публикацията му започва бурна дискусия, в която Дончев се включва така.

„За тези, които не могат да разчетат иронията, нека да уточня:
1. Считам подобна идея за абсурдна- тя нито ще насърчи традиционните индустрии, нито ще донесе приходи в бюджета, само ще изгони ИТ бизнеса и специалистите от страната;
2. Темата трябва да се затвори максимално бързо - вредно е тя дори да се дискутира, бизнесът е много чувствителен към подобни предложения и коментари;“

Възмущението си от статията изрази в социалната мрежа и друг представител на властта – зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев.

„Моля настоящата статия, от официоза на БСП, да се сведе до знанието на сина на лидера Корнелия Нинова и да се публикува после негов коментар по въпроса! Любопитен съм да разбера какво мисли един възпитаник на MIT, реализиращ се в тази част на света, която авторът на материала с жлъч нарича просто с неопределеното „Запада”, написа Георгиев във Фейсбук.
Георгиев, който е лидер на ГЕРБ – Младежи, се обърна към своя колега в БСП Николай Бериевски с призива: „Спри това безумие, моля те!“

По-късно „Дума“ даде трибуна и на друго мнение, като публикува материал „За програмистите, данъците и благото на държавата“ - читателско мнение от Мартин Иванов.

„Днес попаднах на статията на господин Танчо Гаргов "Никой не яде компютърни програми..." във вестник "Дума", която очевидно ме подразни, защото авторът не е наясно с много голяма част от работата и живота на програмистите. Проповядвайки подобно незряло мракобесие, диспропорционално на годините му (съдейки по написаното, вероятно е около 70 годишен), господинът би изпаднал в много нелепа ситуация, в която би трябвало да аргументира наблюденията и препоръките си с факти, а не с идеологическо-романтични проповеди от епохата преди Априлския пленум, ако вестник "Дума" позволяваше коментари под статиите си. Именно заради това отговарям тук“, пише Иванов.

„За съжаление, подведен от фалшивия си идеализъм, господин Гаргов пропуска и още нещо - че програмирането е изключително творчески процес, който за много от нас не е просто начин за правене на пари, а е нещо, сравнимо с правенето на музика, на писането на книги или рисуването“, посочва той. И пита: „Дали пък не трябва да се взема 1/4 и от техните заплати в чужбина (на лекарите – б.р.), с които да подпогаме бедните в България, защото правителството се е концентрирало главно в собственото си осигуряване?“

„Поглеждайки назад мога да си кажа само едно - да, успях и съм безкрайно доволен от себе си. Нямам задължения и не изплащам заеми, живея там, където искам и мога да разчитам на себе си. Не се страхувам от работа, защото преди да стана червив с пари от програмиране, съм работил по строежи и в печатници. Не страдам от фалшива романтика, родова лоялност, псевдонационализъм и патологичен идеализъм, правя това, което искам и обичам. Правя го за тези, които плащат най-добре, защото мога да избирам за кого да работя. Единствените хора, на които дължа нещо са семейството, роднините и приятелите ми. Всичко друго е извън обсега на интересите ми“, завършва Мартин Иванов.

 

Ето двата материала в "Дума"

 

https://www.duma.bg/nikoy-ne-yade-kompyutarni-programi-n208763

 

https://www.duma.bg/za-programistite-danatsite-i-blagoto-na-darzhavata-n209014

 

 

 


От категорията

Премиерът Бойко Борисов пристигна в Александруполис за среща с гръцкия си колега Кириакос Мицотакис

Снимки: Правителствена информационна служба-1582706992.jpg

По-късно ще се проведе Четвъртото заседание на Съвета за сътрудничество на ...

26 февр. 2020 | 10:15

Томислав Дончев за статията на „Ел Периодико”: Това е стара манджа, претоплена на испански котлон

Снимка Нова телевизия-1582699403.jpg

Не може всеки, който е кихнал, да има коронавирус, подчертава той

26 февр. 2020 | 08:39

МЗ разпространи кратки и полезни съвети срещу коронавируса

-1582709903.png

Сред ценните съвети са миене на ръце, избягване на контакт с кашлящи хора и ...

26 февр. 2020 | 11:28

Борисов пред Мицотакис: Сътрудничеството България - Гърция е ос на стабилност в Югоизточна Европа

Снимки Правителствена информационна служба-1582710678.jpg

Създаването на конкурентен енергиен пазар с еднакво третиране на всички проекти ...

26 февр. 2020 | 11:26

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


BiGman1


14 февр. 2020 | 22:19И тези тулупи искат да дойдат на власт...Боже пази България от комунисти...


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Борислав Георгиев


14 февр. 2020 | 19:04Очевидно солидарността е само фасда. Дума за благозвучие без всякакъв смисъл и съдържание.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.