Стефан Данаилов се завръща на театралната сцена в прегръдката на Аня Пенчева

Аня е във вихъра си, красива, съблазнителна, пръскаща сексапил и влудяващо актьорско изпълнение

Стефан Данаилов се завръща на театралната сцена в прегръдката на Аня Пенчева

11302 | 4 юни 2019 | 16:04

Когато имаш любовта на публиката, всичко е възможно", казва то и се зарича: "Най-страшните възможни неща ми се случиха през тези 5 години. Но няма да им се дам. Връщам се към живота!, казва Ламбо.

Стефан Данаилов се завръща на театралната сцена в прегръдката на Аня Пенчева -1559653521.jpgАня е във вихъра си, красива, съблазнителна, пръскаща сексапил и влудяващо актьорско изпълнение-1559653542.jpg

Завръщане, възкръсване, ново начало.
Той отново е Магия.
След петгодишно отсъствие отново е у дома си - в театъра.
За първи път в ролята и на режисьор на професионална постановка.
Комедията за нещата от живота, озаглавена "Актрисата", продукция на Народен театър "Иван Вазов и ПК "Ажур Пико", събира две неувяхващи звезди, за които сцената винаги е била жадна - Стефан Данаилов и Аня Пенчева.

Тя - в ролятата на залязваща актриса, той - нейн обожател, банкер в количка, вдъхновен, че отново е там, където се чувства най-добре.

Актрисата Лилия Мартин, в чиято "кожа" влиза Аня Пенчева, иска да се сбогува с кариерата си и около това решение в гримьорната й се "завихрят" невероятни ситуации, предизвикани и от шеметния й живот на сцената и извън сцената. Пиесата на Питър Куилтър - много награждаван и шумно аплодиран по света и в България британски драматург, е комедия, която достига и драматични обертонове. Затова и двамата спорили - драма или комедия е "Актрисата".

"Когато прочетох пиесата, нямаше как да не приема, макар да не съм състояние да играя дълго време, ролята ми не е централна, героят ми се движи в количка, но се радвам, че съм на сцената", разказва Данаилов, приел предложението да бъде и режисьор на спектакъла.

Великият Ламбо, преживял толкова удари на съдбата, сякаш изпълнява заръката Отгоре на съпругата си:"Мери никога нямаше да ми позволи да се отделям толкова дълго от сцената."

Всъщност за пиесата го изкушава Аня Пенчева, която изнася цялото представление - както обикновено грее с цялата си прелест и актьорско майсторство. Като на своеобразен парад покрай актрисата "дефилират" нейният по-млад бивш съпруг Пол (Кирил Ефремов) и настоящият й застаряващ годеник Чарлс (Стефан Данаилов), синът й Даниел (Павел Иванов), агентът й Бари (Ненчо Илчев) и режисьорът Роджър (Иван Панев), влизат и излизат от отрупаната с цветя и поздравления гримьорна, влизат и излизат от събитията, които Лилия Мартин предизвиква във вълнението си.

Опиянена или пияна е актрисата, преди да се срещне за последен път с любимата си публика? Кой от всичките замесени в живота й мъже има власт над нея - или тя властва над всички тях? Каква е цената на славата? А на любовта, ако я има?

Каква е магията на аплодисментите? А може ли да се живее, когато тях вече няма да ги има?

Коя е истинската любов?


Аня е във вихъра си, красива, съблазнителна, пръскаща сексапил и влудяващо актьорско изпълнение

Това е пиесата на Аня - хем звезда, която слиза от сцената, хем вълнуваща жена, около която се въртят мъжете в живота й. Сред тях и Стефан Данаилов със скромно 10-минутно участие, но с огромно присъствие.


Аня Пенчева и Стефан Данаилов на една сцена.
Двамата в любовна прегръдка, с целувка, която сякаш трае вечност...

И с диалог, в който има много подтекст.
Когато тя произнася прощалната си реч към своята публика, търсейки думи, възкликва: „Къде е Чехов? Проклети драматурзи! Винаги са мъртви, когато ти трябват!“

Той има секс либидо на тийнейджър“, възкликва Лидия (Аня), защитавайки избора си да отиде със застаряващия Чарлс/Ламбо в Швейцария.

Сценографията е семпла и въздействаща, прехвърляйки Аня от сцената с чаша коняк и халат в гримьорната до руска аристократка, която се прощава с градината си.

За пиесата Стефан Данаилов е поканил бивши свои студенти, които  репетирали в дома му. Притеснявал се за партнирането си с Аня Пенчева, "защото с жена се работи трудно, но Аня се оказала желязна, истински войник".

"Плакахме, смяхме се, защото пиесата разказва за последното представление на една актриса, а актьор да напусне сцената е много страшна работа", споделя Ламбо.

Като банкер (в пиесата) Стефан Данаилов, който, според ролята, явно си няма материални проблеми и единствената му грижа е да накара Лидия (Аня), жената в която е влюбен от 30 г., да му каже “да”, видимо се забавлява с тази малка, но ярка роля. Той е необичайно екстравагантен с дълга коса като рокер, на екстремна количка като скутер пърпори по сцената на Народния театър. Светка, бляска като космическа, за да покаже колко силна е магията на театъра.


Гримьорите с часове са киснали кичури коса в бои и разтворители, за да докарат естествения прошарен цвят на Мастера и да му прикачат кичурите до кръста, които носи банкера, така че да не личи, че са “присадки”, разказва в театъра. 

Месеци наред е издирвана и специалната количка за пенсионери, с която той се разхожда по сцената, и чиято цена е 8000 лева!

Стартът на националното турне на спектакъла тръгна от сцената на Общински драматичен театър "Апостол Карамитев" - Димитровград, където публиката дълго аплодираше актьорите.

Софийската премиера е в петък, на 7 юни от 19:00 часа на голямата сцена на Народен театър "Иван Вазов". "Банкерът" се вълнува така, сякаш за първи път излиза пред публика. А актрисата тръпне да усети дъха на софийската публика.

Специално от САЩ за представлението пристига сина на Ламбо - Владимир и американската му съпруга, която скоро ще направи Стефан Данаилов дядо.

Режисьор на спектакъла е Росица Обрешкова, постановката е на Стефан Данаилов; сценография и костюми - Елена Иванова, музика - Иван Лечев, фотограф - Божидар Марков.

"Ако не мечтае човек - какво му остава? Не може да се живее само с миналото", признава Ламбо, който е обсебен от новите си проекти. След интереса към книгата и пиесата, предстои и филмов проект. Ролята му е малка, но много хубава.

 

"Когато имаш любовта на публиката, всичко е възможно", казва то и се зарича: "Най-страшните възможни неща ми се случиха през тези 5 години. Но няма да им се дам. Връщам се към живота!"


От категорията

Народният театър връчва награда на името на Иван Вазов по случай 170 години от рождението му

Народният театър връчва награда на името на Иван Вазов по случай 170 години от рождението му-1594129096.jpg

Публиката ще види документалния филм „Театър по време на пандемия“ на режисьора ...

7 юли 2020 | 16:37

Крис Захариев е носител на Наградата за Полет в изкуството „Стоян Камбарев” 2020
(Галерия)

Наградата за Полет в изкуството  „Стоян Камбарев” 2020-1593976497.jpg

Кметът Йорданка Фандъкова връчи на младия режисьор култовата статуетка, а Ваня ...

5 юли 2020 | 22:02

Конкурс за млади пера: Бодлите на таралежите са по-силни от вируса!
(Галерия)

Конкурс "Бодлите на таралежите"-1594380657.png

Творбите могат да бъдат есе или разказ. Крайният срок за приемането им е 15 ...

10 юли 2020 | 14:29

Столичната библиотека отбелязва 170 години от рождението на Иван Вазов
(Галерия)

Снимка: Георги Димитров-1594213769.jpg

Акценти в изложбата са „Стихотворения за малки деца" от 1883 г., написани ...

8 юли 2020 | 16:09