Стефан Цанев с убийствен анализ, 2012: Вече сме колониална държава. Без обща цел, без обща воля

Всички правителства след 1989 година се занимаваха с едно и също нещо - техни хора да завладеят, да заграбят колкото може повече

Стефан Цанев с убийствен анализ, 2012: Вече сме колониална държава. Без обща цел, без обща воля

16890 | 7 авг. 2018 | 17:54

Държавниците трябва много да внимават с ласкателите. Каже ли ти някой, че си велик, че си гений, започне ли да те хвали, че разбираш от всичко, че само ти можеш да оправиш всичко – гони го веднага, махай го далече от себе си, той ти копае гроба!


Днес Стефан Цанев навърши 82. Да е жив и здрав още дълги години!
Един проникновен писател, който се опитва да ни отвори очите със своите стихове, пиеси и исторически книги.

Неговият поглед към случващото се винаги е бил критичен, безпощаден.

Затова публикувам отново едно интервю с него от 2012 година.

От тогава досега нищо не се е променило в държавата ни.

И поетът не е променил позицията си. Болезнените истини и пророчества, които тогава изрече, днес са жестока реалност.

"Партии трябва да съществуват, за да се съревновават, но не за да се мразят, да се ненавиждат - би трябвало да има консенсус, а различията да са кой има по-добри идеи за държавата - това липсва - национален идеал",  заяви Цанев.

Но нито политиците чуха какво им казва поетът, нито народът осмисли към каква пропаст вървим. Никой с нищо не реагира.

А пропастта е пред нас...


- Какво става с народа ни, г-н Цанев? Притиснат от скачащи цени, облъчван от самодоволни министри, които непрекъснато отчитат успехи, народът мълчи – няма бунт, няма протест. Защо? 
- Преди 15 века френският хронист Магнус Феликс Енодий пише: „Българите - това е народът, който имаше всичко, което е пожелавал; те вярваха, че светът е открит за тях; те никога не се съмняваха в победата си; това е народът, на който се учудваше светът.” От тази чудна характеристика май не е останало нищо. Днес нашият народ няма самочувствието, че може да постигне всичко, което пожелае, че може сам да управлява съдбата си. Днес девизът му е: от мен не зависи нищо. Народът ни е в аморфно състояние - без обща цел, без обща воля. Затова всеки може да го яха и да го управлява, както си ще, той търпи. Докато някой ден… 

- През 1995-та ми казахте: „Ние се самоизмамихме, омърсихме всичко, това безогледно забогатяване, това срастване на престъпния свят с държавата докъде ще стигне? От това, което избираме сега, няма да се отървем поне 30 години.“ Чудя се как тогава сте видял толкова далеч в бъдещето? Кои бяха признаците за това? 
- Тогава имах нещастието да съм близо до управляващите, да ги наблюдавам от педя разстояние. И колкото по-дълго ги наблюдавах, толкова по-отчаяно откривах, че повечето от тях са обикновени бакали, по култура, по манталитет, по стремежи, по размах – дребни шмекери, никакъв идеализъм, никакво чувство за историческа мисия. Не е нужно да си Ванга, за да предвидиш докъде можеха да ни доведат такива хора. 
Държавниците трябва много да внимават с ласкателите. Каже ли ти някой, че си велик, че си гений, започне ли да те хвали, че разбираш от всичко, че само ти можеш да оправиш всичко – гони го веднага, махай го далече от себе си, той ти копае гроба! 

- Но има и самоласкатели, има такива политици, които сами си се харесват, сами си се хвалят,. 
- Да, някои не чакат да ги ласкаят – сами се хвалят. Колкото по-глупав е човек, толкова за по-умен се мисли. Нищо не отблъсква така народа, както самохвалството. Много пъти съм давал за пример Чърчил, който, поемайки управлението на Великобритания по време на Втората световна война, се обръща към народа с думите: „Нищо друго не мога да ви обещая, освен кръв и сълзи”. Едва ли народът на Великобритания щеше да застане зад него така, ако беше извикал: „Гарантирам ви пълна победа!” Не, нашите са от гений по-гений, от юнак по-юнак, хвалят се, перчат се, бият се по гърдите, превърнаха ги в тъпани и понеже от хвалби файда няма - все другите са им виновни, все тези преди тях, на тези преди тях пък са виновни онези преди тях и т. н. Накрая виновен за всичко ще излезе хан Аспарух – че е основал тази държава. 

- Защо се въртим в този омагьосан кръг и не можем да излезем от него? 
- Ние не се въртим в кръг, не тъпчем на едно място, ние вървим назад, ние обедняваме с всяка изминала година, с всеки изминал ден. Проблемът не е само в правителствата, не ни е виновна само световната криза – зад мъглата на кризата ние не виждаме истинската причина. Парите изчезват от държавата ни като от съдран чувал. Богатите наши хора, а и чуждите инвеститори, използват евтината ни работна ръка, оглозгват ресурсите ни, доколкото ги имаме, и вместо да инвестират в България спечелените в България пари, вместо да обновяват и развиват българската икономика, те изнасят капиталите си в западните държави, там се изнасят и да живеят богатите ни хора. Чуждите банки, а те у нас почти всичките са чужди, изсмукват държавата ни допълнително - печалбите им от кредитните лихви изтичат в съответните банки-майки: в Германия, в Австрия, в Италия, в Русия и т.н. Може би греша – попитайте шефовете на Булбанк и на ДСК: каква е печалбата им за годините след като продадохме тези банки и къде са отишли тези печалби? Ако благоволят да ви отговорят, обществото ще бъде потресено. 

- Но нали влизането ни в ЕС ни предостави възможността за свободно движение на хора и капитали. Защо тези, които имат възможност, да не се възползват? 
- Свободно движение на капиталите – да, но при нас те се движат предимно в една посока: отвътре навън. Свободен пазар – да, но при свободния пазар печели силната икономика, а слабата, неконкурентно способната – губи. Ние губим. Ние сме фактически в статут на колониална държава, все по-обедняваща, а народът ни се превръща в обслужващ персонал, в келнерите и проститутките на Европа. Не излезем ли решително, радикално от това положение – нито Господ, нито подаянията на Европа ще ни помогнат. 

- Имате ли усещането, че сме стигнали дъното – не само на икономическата криза, но в кризата на моралните устои и ценности? И какво следва оттук нататък? 
- Аз съм лошо осведомен, но може би Вие ще можете да изредите, за да зарадваме читателите, какви нови заводи, какви нови фабрики, какви нови предприятия сме открили през изминалите, да речем, десет години, които ще произвеждат нещо, с което ще можем да търгуваме, да конкурираме другите държави? Повече от ясно е, че от земеделие и тежка промишленост няма да забогатеем – земеделието иска субсидии, за индустрията трябват суровини, които ние нямаме. Спасението е във високите технологии – там трябва преди всичко ум, а казват, че уж не сме били глупави. Вижте какво правят китайците, тайландците – завладяха света със своята електроника, компютри, телевизори и пр. 

- Как да се сравняваме с тези велики държави? 
- А Финландия, а мъничката Естония – тази „най-електронна” държава, родината на Skype, където, четох, децата щели вече да учат програмиране от първи клас? А у нас? Е, да, и ние имаме учени, и те изобретяват, но бягат от България, само в САЩ работят над 400 наши учени - изтичат мозъците ни! Попитали тайландците: при вас няма ли изтичане на мозъци? Не, отвърнали те, защото ние плащаме на учените си два пъти повече, отколкото им плащат в САЩ. А ние? 350-400 лева е заплатата на младите учени в БАН и чакаме епохални открития, и чакаме да останат тук?! Да не разбираш каква е ползата от изкуството – разбирам, за това е нужно мислене от по-друг порядък, но нe трябва да си мъдрец, за да проумееш необходимостта от наука през ХХІ век. Каквото е положението на неграмотния циганин в съвременното общество, точно такова е и положението на държавата без наука през ХХІ век. 37% от техническите патенти в света принадлежат на Германия, а ние нямаме патент дори за киселото мляко. И се чудим – защо Германия е на първо място, а ние сме на последно. Нашите държавници наистина мислят като бакали, дребни сметкаджии, не мислят в перспектива, няма риск, няма размах, няма полет в начинанията им. Ние сме изостанали с 50 години от европейските народи и ако продължаваме да се развиваме с тези темпове – векове ще се влачим на опашката. 

- Кой спечели от Прехода, г-н Цанев? И какво се случи, та повече от половината българи тънат в мизерия (вече са 2/3). 
- Това не бе никакъв Преход, това беше време за разграбване на общонародната собственост, създадена при социализма. Как беше създадена тази собственост и каква беше – е друг въпрос, но тя съществуваше и по всички морални и юридически норми принадлежеше на всички, на народа. А какво стана? Всички правителства след 1989 година се занимаваха с едно и също нещо – нямаше идеологии, нямаше политически платформи, нямаше икономически програми, нямаше различия - целта на всички бе една: техни хора да завладеят, да заграбят колкото може повече държавна собственост. Наричаха я държавна за маскировка, да не би народът да се сети, че ограбват неговата собственост. Е, народът не се сети – и сега 600 души притежават колкото останалите 7 милиона и половина, колкото целия народ. А не сте ли си задавали въпроса: къде бяха, какво правеха през това време комунистите? Защо никой от тях не оказа съпротива срещу унищожаването на строя им, нали щяха да защитават идеалите си до смърт? Нямаше бунтове, нямаше драми, нямаше трагедии, никой не се самоуби – дори за фарс не става. 

- Вашето обяснение? 
- Оказа се, че никой от тях не е вярвал в тези идеали, в името на които избиха милиони. Напротив – комунистите първи се юрнаха да стават капиталисти. Що за цинизъм? Този цинизъм прерасна в наглост, в бруталност, в диващина, в бандитизъм, всичките онези СИК-ове, ВИС-ове, барети, борци и мутри са техни, те заразиха с цинизма си цялото общество, мафията в българската държава е уродливата рожба на този безпрецедентен исторически цинизъм. Няма идеали, няма нищо свято – и комунистите първи започнаха да разграбват социалистическата собственост, може би защото си я смятаха за своя. 

Смятате ли, че има някаква негласна договорка на политическите елити от различни партии да се пазят един друг, да не си търсят отговорност за злоупотребите и грешките – сините не потърсиха сметка на червените, червените се прегърнаха с царя, Борисов само говори срещу тройната коалиция, но осъден министър няма... и това е една от големите тайни на прехода? 
- Последният, който види, че няма повече нищо за опоскване в държавата, може би ще се направи на борец за правдата... 

- С тоталното сриване на доверието към политиците рухна доверието и към демокрацията. Съзирате ли някаква опасност в това? 
- Навремето казвали на Левски: „Дяконе, сигурно е хубаво нещо да си свободен човек, но свободата не се яде”, днес ние сме на път да кажем: демокрацията не се яде – за какво ни е? 

- Намирате ли днес сходство с годините на тоталитаризма? Смятате ли, че това е нормално, закономерно и защо? 
- Сега пиша една кървава комедия за Калигула, занимава ме там именно този въпрос: защо народите са склонни да приемат доброволно единовластието, диктатурата, защо я предпочитат пред демокрацията? Убиват Юлий Цезар, за да възстановят републиката - народът погва убийците му и обожествява Цезар! В случая ме интересува не насилствената диктатура, а диктатурата, налагана с демократични средства от хора със силна харизма, от любимци на народа, дето се вика – народът сам си кове оковите. Не случайно в древна Гърция прославените са били осъждани на самоизгнание, защото са били опасни за демокрацията. Изглежда, че нагонът към единовластие е закодиран в гените на човека на ниско, на биологично, на животинско ниво: стадото, глутницата, племето, ордата да имат водач, да го следват, да му се подчиняват. Стремежът към демокрация е интелектуална идея. 

- А не нещо първично, така ли? 
- Да, демокрацията е „измислена”, единовластието е „естествено”, затова е и предпочитано. Освен това, ние, родените, раслите и възпитавани по времето на тоталитаризма, сме всмукали в себе си този манталитет – един да управлява, другите да му се подчиняват и да го величаят. Ако не можем да видим себе си – вижте какво става в Русия. Този мрачен гений Макиавели е изрекъл преди 500 години една мисъл, която покой не трябва да ни дава: „Народ, привикнал да живее под властта на владетел, и благодарение на случая станал свободен, трудно може да запази свободата си.” Надеждата ни сега е кормилото на държавата да се поеме от хора, родени на свобода, незаразени с робство. 

- Къде сбърка светът, че днес е обхванат от такава криза? 
- От Протагор, който обявява човека за мярка на всички неща, и Сократ, който твърди, че смисълът на живота е усъвършенстването на човешкия дух – до средата на ХIХ век средно интелигентният човек е бил на равнището на тогавашната наука и техника и това е създавало в него чувство за хармония в света, нещо повече – раждало е самочувствие за хегемония на човека. Още в началото на ХХ век човечеството тръгна по погрешен път: вместо да усъвършенства себе си, започна да усъвършенства техниката. Човекът престана да бъде мярка на всички неща, превърна се в придатък на техниката, в неин роб, а техниката няма съвест, нито морал, робът й - също. Съвременната криза не е резултат на обективни икономически закономерности, а на финансови спекулации, извършени от хора, за които съвестта е фикция, моралът - отживелица. 

- В момента социалното неравенство е крещящо и става все по-жестоко. Сякаш духът на увълчването е излязъл от бутилката. Това какво ще роди? 
- Комунизъм. 

- Зейва все по-голяма пропаст между елит и народ. Защо страхът отново е изпълзял? 
- Страхът за стомаха е по-голям от страха за главата.


- В кой от днешните политици вярвате? 

- В цар Иван Асен ІІ.

 

19 септември 2012 година


От категорията

Калоян Методиев: ГЕРБ има тежък проблем с кампанията на терен след „Апартаментгейт"! Освиркват ги!

-1555323370.jpg

В следващите седмици нещата ще ескалират - това е закономерното следствие от ...

21 апр. 2019 | 08:01

Евгений Дайнов: Ако БСП и ГЕРБ имат еднакви резултати, ще има трусове в управляващата партия

От Бойко Борисов вече няма страх – той е рязко намалял, смята Евгений Дайнов-1555687030.png

Трусът щял да е в „чиновническата маса на ГЕРБ, а чиновниците са страхливо ...

19 апр. 2019 | 16:51

Сергей Станишев пред "Обзървър": Време е левите да спасят Европа. Отново!

Сергей Станишев пред "Обзървър": Време е левите да спасят Европа. Отново!-1555697157.png

Обединена Европа е, убеден съм, не само върховото постижение на модерния свят. ...

19 апр. 2019 | 20:24

Валерия Велева: Костов и неговите смъртни грехове. Четиво за управници

-1448546816.jpg

Никой днес не пита Костов защо провали надеждите на един народ?

13 апр. 2019 | 15:17

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Watchdog


11 авг. 2018 | 15:13Колониална страна сме защото искаме да принадлежим. Не умеем да ценим свободата си, може би защото беше подарена, може би защото не знаем какво да правим с нея. Уповаваме се на някакви неясни очаквания, че едни или други ''чужденци'' са по умни от нас и със сигурност знаят как да ни оправят. И те ни оправят добре наистина. Това е.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Манчев


7 авг. 2018 | 21:48Този коментар съдържа нецензурно съдържание или език на омразата!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Господин Никой


7 авг. 2018 | 21:19Бай Стефане и ти беше от тези предатели дето от комунисти станахте демократи .Чел съм твои изказвания преди години и никога няма да забравя какви ги говореше тогава .А иначе честният човек никога не предава идеалите си и им остава верен до гроб каквото и да се случи .


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Рада


7 авг. 2018 | 20:34Mного виновен е Ст. Цанев и за разединението на народа, и за оплюването на историята ни, и за загубения дух на България. За жалост не е само той. Не може да правиш нещо без да си даваш сметка за последиците. Сега се тюхкат


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Ilieva


7 авг. 2018 | 22:10Да така е! Ама не вижда своята вина !


D-r D


7 авг. 2018 | 20:22Ст.Цанен се слагаше на всяка власт откакто се помни. Цинизъм е да хапе сега ръцете, които обсипваше с целувки.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Ilieva


7 авг. 2018 | 22:08Точно ! Така е !И сега заронил крокодилски сълзи !


Гошо


7 авг. 2018 | 20:04За тежката промишленост: първо такава няма. Има 3 4 металодобивни предприятия, останали наследство от социализма. МДК отдавна е приватизиран и беше собственост на белгийска, а сега на немска фирма. Т.е. мърсотията за нас, металите в чужбина. Но това са високотехнологични предприятия, особено Аурубис и ОЦК Пловдив. Минодобивната промишленост, конкретно в Челопеч и Ада тепе е с цел получаване на златен концентрат, другото на табаните. Затова скача Сидеров, а от МС високомерно мълчат. Хайтек никоя уважаваща себе си държава не изнася навън. Ако под хайтек разбирате ИТ, тя ще даде хляб на няколко десетки хиляди млади хора, останалите през терминал 2. Вярно, има предприятия за автоелектроника, но те са с елементарна технология и работата е нископлатена по 600 800 лв за работник. Няма да се задържат с такава заплата. Оставете какво бъбрят премиерът и министри като Захариева и Ангелкова. За тях по 600 700 000 лв , за нас насъщният.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Гошо


7 авг. 2018 | 19:50Г н Цанев, това за колониалната държава го кажете на ушенце напремиера, та да не вземат Ив. Ушев, бивш полицай, и Р.Георгиев да се вторачат във вас и да ви приберат в следствения арест и да ви разпитват какво сте искали да кажете и какво сте казали. Току виж и Ваклин им даде 10 хил. долара и те ги броят 2 3 часа, а на вас ви поставят белезници на ръцете и ако бачо Кольо от МП ви постави и едни пранги, става хептен интересно... За земеделието и тежката промишленост: земеделието 140 години е хранило България, но не това на едрите земевладелци със стотици хиляди декара земи, на които ГЕРБ им отпускаше стотици милиони лева да произвеждат пшеница и да я изнасят навън, а това на средите селяни, на които хората на ГЕРБ всячески пречеха, фалираха ги и те заминаха в чужбина. Минете по селата и ще видите, че земята се владее от кмета,и двама трима негови приближени или роднини, станали активисти на ГЕРБ.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.