Стефан Янев: Потенциалната коалиция трябва да бъде съставена от партии с различен мироглед

За да дойде на власт формацията, която е с най-висок процент, им предстои да изминат още един дълъг път, смята той

Стефан Янев: Говорих с Антон Кутев за поисканата оставка на Нинова, той го е писал в лично качество

5814 | 16 ноем. 2021 | 17:22

Според мен служебният кабинет успя да вдъхне надежда, че промяната е възможна, че е възможно да се работи открито, честно и в интерес на гражданите, обществените средства и общия български национален интерес, обясни Янев


За да дойде на власт формацията, която е с най-висок процент и очаквано ще има най-голям брой депутати, им предстои да изминат още един дълъг път за съставяне на мнозинство в парламента. Всичко е в развитие, да не раздаваме от сега присъди и оценки. Това заяви служебният министър-председател Стефан Янев в интервю за "Денят на живо" по Nova NEWS.

,,В момента положението е доста специфично, защото по волята на българските избиратели потенциална коалиция ще трябва да бъде съставена от партии с различен политически мироглед и ориентация. Тези партии ще имат изключително трудната задача за един кратък период от време да бъдат в състояние да изработят платформата за основните политики и реформи, които българите очакват. Задачата не им е лесна и нека да не се опитваме да им внушаваме какво трябва да правят'', допълни Янев.

,,Служебният кабинет се опита и в голяма степен успя да покаже институционалност, т.е. как институциите да работят в интерес на гражданите. Освен това успяхме да демонстрираме и отговорност към самите граждани. Нещо повече, смятам, че служебният кабинет успя да вдъхне на хората надежда, че промяната е възможна'', коментира още премиерът.

На въпрос за днешната оставка на Корнелия Нинова като председател на БСП и думите й, че е била атакувана от служебния кабинет и инициативния комитет, издигнал Румен Радев, Стефан Янев посочи, че не иска да влиза в дебат с нея, тъй като служебното правителство е безпартийно.

"Предпочитам да не отговарям на реплики, не бих исках да тълкувам нейните думи и решения. Принципът на работа на служебния кабинет, който аз съм спазвал от самото начало, е да не коментираме политически мнения и изказвания, защото ние сме непартийни. От тази гледна точка с такъв тип лексика и спорове на партийно ниво не искам да влизам", разясни той и уточни, че е провел разговор с говорителя на кабинета Антон Кутев, който призова Нинова да си подаде оставката след слабия резултат на БСП на изборите.

 

"Доколкото съм запознат – говорителят на кабинета е написал нещо не в качеството си на говорител, а в своя личен профил. Говорих с него, но не бих казал, че има някаква особена драма там”, обясни служебният премиер и подчерта, че той и колегите му министри са се старали да взимат непартийни решения.

 

Според него служебният кабинет не е повлиял на гласовете, които са изгубили от БСП на тези избори. Той подчерта, че служебното правителство не е страна в започнатия спор.


„Стремежът ми от самото начало е за институционалност. Тоест, поведение в интерес на обществото и прокарване на такъв тип публично говорене, което да е достатъчно ясно, прозрачно и добре комуникирано с обществото. Всеки един български гражданин да бъде лесно и аргументирано запознат с тези решения. Да кажем, че това е една от причините да не бъдат критикуван яростно. Без да се лаская, от влизането в служебния кабинет съм се опитал да запазя и да демонстрирам начин на публично говорене, който е достатъчно отговорен, обран и балансиран. Който съответства на длъжността, която заемам в момента. Смятам, че министър-председателят на България трябва да говори ясно, разбрано, и в същото време балансирано, без да сочи с пръст този и онзи и без да търси виновници. Да, ние не сме съвършени, имали сме грешки, но в крайна сметка това са условията, в които работим. Общият знаменател е, че работим в обществен интерес”, смята Янев.

Според него партиите, които тепърва ще преговарят за правителство, трябва да работят принципно по отношение на припокриването на визиите им за държавата и предварително обявените им програми.

„След подписването на коалиционното споразумение, тогава да се огледат за потенциалните личности. За мен въпросът кой на каква позиция трябва да бъде в хронологичен ред е последен етап от цялата процедура. В този процес на търсене на парламентарно мнозинство има много важен проблем, който трябва да бъде споменат – проектът на бюджет за 2022 г. Служебният кабинет, без да му е работа, ще подготви основата му. Партиите, докато провеждат преговори за потенциална коалиция, не е лошо да излъчат експертен екип, които потенциално ще бъдат в Бюджетната комисия. Добре са дошли в Министерството на финансите, където работи екип. Ако имат готовност и вече са наясно кои са им приоритетите и основните програми, да насочат усилията натам, така че когато дойде момент МФ да внесе бюджетната рамка, те да бъдат наясно и да не са изненадани от таблици и цифри”, съветва служебният премиер.

На поканата на Кирил Петков служебни министри да участват в преговорите за коалиция, Янев отвърна с обратна покана - експерти от партиите да се включат в обсъждането на бюджета.

Относно темата „Северна Македония” и заявките, които Петков и Василев са дали по въпроса, Стефан Янев обясни, че е нужно двустранно решение в спора.

„Ние не само преговаряхме със Северна Македония, но и препотвърдихме, че подкрепяме страната в стремежа й за по-добро бъдеще и европейско развитие. Но в същото време нерешените въпроси трябва да бъдат погледнати в цялата им дълбочина, от гледна точка на българския национален интерес”, каза още служебният премиер.

 

Според него историята не е основен аргумент, а правата на македонските граждани с българско самосъзнание, тъй като те не се чувстват комфортно в собствената си страна.

„Историята е многопластова, тя не е просто спор за някакви събития и личности. Историята е свързана с начина, по който се интерпретират историческите събития, по начина, по който съществуват паметници, чиито съдържание е антибългарско. Този език на омраза е и в книгите, които се изучават в училищата. За тези граждани, които имат роднини, живеещи от другата страна на границата, този проблем да бъде сложен на масата, минимизиран в една дума – история, в голяма степен е несъстоятелно. Служебното правителство систематично полага усилия да защити българския интерес в условия на международен натиск. Другата страна избра, вместо да седне на масата и да търси решение, да търси подкрепа по друг начин”, посочи Янев.

Той е на мнение, че стремежът да се търси бързо решение по въпроса ще засегне българските национални интереси и според него не е препоръчително.

 


От категорията

Радев и Йотова полагат клетва. 21 артилерийски салюта ще отбележат началото на втория им мандат
(Видео)

Президентът Румен Радев положи клетва за втория си мандат пред Народното събрание -1642579944.png

Президентът Румен Радев ще положи венец и ще отдаде почит пред загиналите за ...

19 ян. 2022 | 08:05

Добромир Живков: Президентът трябва да се върне в позицията на балансьор и обединител на нацията
(Видео)

-1478008861.jpg

Правителството и коалицията ще започнат да търпят имиджови загуби, ако в ...

19 ян. 2022 | 09:14

Проф. Александрова: Омикрон не е толкова безобиден, колкото си мислехме
(Видео)

-1613832949.png

Възможни са и други антирекорди по заболеваемост, прогнозира вирусологът

19 ян. 2022 | 09:55

Лорер с ново министерство от 482 души и двама зам.-министри
(Видео)

Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер ще има двама заместници и ново министерство от 482 души. Снимка БГНЕС
-1642578693.png

В Министерството на иновациите и растежа се прехвърлят: Българската агенция за ...

19 ян. 2022 | 09:45