Столична библиотека обявява ден на отворените врати на Празника на библиотекарите

Мисията на институцията е да съхранява и дигитализира паметта на столицата и книжовното ѝ богатство

Столична библиотека обявява ден на отворените врати навръх Празника на библиотекарите

1321 | 8 май 2019 | 16:48

На 11 май ще бъде открита на документална изложба „Събуждащият книгите“, щее бъдат представени две от най-старите издания в Библиотеката на София и ще се връчат призове за библиотекар, читател, читалище


„Моята родина е там, където е моята библиотека“
Еразъм Ротердамски


12:00 ч., Мраморно фоайе

 

Професионалният празник на библиотекарите 11 май – Ден на славянските първоучители светите братя Кирил и Методий – се чества официално в България от 2006 г. Мисията на Столична библиотека и нейния екип е да съхранява и дигитализира паметта на столицата и книжовното ѝ богатство.


Гост на празника ще бъде доц. д-р Тодор Чобанов – заместник-кмет на Столична община, който ще връчи една от наградите в кампанията „Библиотекар за един ден“.

Програма
Учредяване на Годишна стипендия на Столична библиотека за студент във Факултета по „Библиотекознание и културно наследство“ на УниБИТ. Библиотеката на София е средище на традиции и иновации, за която е приоритет включването на млади, образовани и креативни личности в нейния професионален живот.

На празника известни творци, интелектуалци, приятели и партньори на библиотеката (Георги Константинов, Владимир Зарев, Здравка Евтимова, Роман Кисьов, Михаил Неделчев, Стоян Денчев, Михаил Груев, Снежана Тодорова, Николай Дойнов, Валерия Велева, Михаил Вешим, Деян Енев и др.) ще четат свои произведения и ще отправят послания към Столична библиотека.

Откриване на документалната изложба:
„Събуждащият книгите“
Изложбата представя известни български писатели, публицисти и общественици, чиято работа като библиотекари е малко позната. Посетителите ще могат да видят редки издания на Неофит Рилски (Описание на българския свещен Рилски манастир 1879 г.), на Марин Дринов (Исторически преглед на българската църква, 1869), на Любомир Милетич (Дако-румъните и тяхната славянска писменост 1896). Първи издания на Яворов, Пенчо Славейков, П. Ю. Тодоров, Стоян Заимов, Елин Пелин и Кирил Христов, чиято библиотека се съхранява в Столична библиотека. Повечето от книгите са с автографи. През 40-те години на миналия век в Столична библиотека са работили и Павел Вежинов, Богомил Райнов, Матвей Вълев, Орлин Василев, който е бил директор на библиотеката.

Ще бъдат представени две от най-старите издания в Библиотеката на София:
„Царството на славяните“ е произведение на бенедектинския монах от далматински произход Мавро Орбини от 1601 г. Първата общославянска история на Далмация, Хърватско, Босна, Сърбия, Русия и България, преведена на руски по разпореждане на Петър Велики 1722 г. Това издание е сред основни източници на Паисий Хилендарски за написването на „История славянобългарска“. Книгата, съхранявана в Столичната библиотека, е оригинално издание на италиански език.
Поучение. Москва, около 1645. „Напечата ся за спасению душам християнского народа” при патриарх Йосиф Московски (1642-1652) и княз Алексей Михайлович (1629-1676).

Връчване на награди за:
Най-активен училищен библиотекар;
Най-активно читалище;
Библиотекар за един ден – категория „Дете“;
Библиотекар за един ден – категория „Възрастен“.

С участието на арфистката Елица Александрова (Завършила е Национална музикална академия „Панчо Владигеров“ в класа на проф. Атанас Куртев. Работи като композитор и аудио дизайнер в международна фирма за електронни игри. Писала е музика за реклами, филми и театрални спектакли) и на саксофониста Иван Бороджиев (Завършил е Национална музикална академия „Панчо Владигеров“ в класа на проф. Симеон Щерев. Участвал е в различни музикални състави, телевизионни предавания и концерти съвместно с наши известни певци и артисти. Свири и в Биг Бенда на БНР).

10 май 2019 от 8:30 до 19:30 ч. и 11 май от 8:30 до 14:45 ч.
„Библиотеката отвътре“;
Безплатни читателски карти.


От категорията

"Чумата" на Камю с тираж над милион в Япония, продават само по 1 книга на клиент

Корицата на първия превод на български на "Чумата" Снимка: knizhen-pazar.net-1586372459.jpg

"Книгата дава отговор на въпроса как трябва да живеем в тези трудни ...

8 апр. 2020 | 21:48

Екстравагантният визуален артист Мария Налбантова с номинация за Награда за Полет в изкуството
(Видео)

Екстравагантният визуален артист Мария Налбантова с номинация за Награда за Полет в изкуството-1586189944.jpg

6 апр. 2020 | 19:18

25% отстъпка в цената на книги от луксозната серия "Божествен дух" на издателство „Захарий Стоянов“
(Видео)

25% отстъпка в цената на книги от луксозната серия "Божествен дух" на издателство „Захарий Стоянов“-1586435337.png

Изданията включват прецизен естетически подбор от творби - световна класика с ...

9 апр. 2020 | 15:26

Столичната библиотека предизвиква читатели да се снимат с книга в ръка у дома
(Видео)

-1586184857.jpg

Най-интересните фотографии, споделени с хаштаг #НасамеСМоятаБиблиотека, ще ...

6 апр. 2020 | 17:47

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.