Сн. Столична библиотека

Институцията организира ден на отворените врати с безплатни читателски карти, концерт на открито и четене от известни поети

Столична библиотека отбеляза Деня на библиотекарите

1196 | 10 май 2019 | 17:48

На специална церемония бяха връчени призове за библиотекар за един ден, най-активно читалище в инициативите на СБ и най-активен училищен библиотекар

Сн. Столична библиотека-1557499799.jpgСн. Столична библиотека-1557499816.jpgСн. Столична библиотека-1557499807.jpgСн. Столична библиотека-1557499788.jpg

На 10 май 2019 г. в навечерието на деня на светите братя Кирил и Методий 11 май Библиотеката на София отбеляза Професионалния празник на библиотекарите с ден на отворените врати, безплатни читателски карти, концерт на открито и четене от известни поети.

 

Празникът започна с изпълнения на саксофониста Иван Бороджиев, който събра многобройна публика. След това в Мраморното фоайе тържествената част откри директорката на библиотеката, която обяви учредяването на Годишна стипендия на Столична библиотека за студент във Факултета по „Библиотекознание и културно наследство“ на УниБИТ. Библиотекарите бяха поздравени от доц. д-р Тодор Чобанов – зам.-кмет на Столична община, от проф. Стоян Денчев – бивш ректор на УниБИТ, Валерия Велева – гл. редактор на сайта „Епицентър“ и член на Обществения съвет на библиотеката, от Михаил Груев – председател на ДА „Архиви“ и член на Обществения съвет и писателите Георги Константинов, Владимир Зарев, Деян Енев и Михаил Вешим.

 

Приветствие изпрати писателката Здравка Евтимова – председател на ПЕН Център България. Присъстващите се насладиха на изпълненията на арфистката Елица Александрова и разгледаха изложбата „Събуждащият книгите“, в която бяха представени редки издания на Неофит Рилски, Марин Дринов, Любомир Милетич, Яворов, Пенчо Славейков, П. Ю. Тодоров, Стоян Заимов, Елин Пелин и Кирил Христов. Беше представено „Царството на славяните“ от бенедектинския монах от далматински произход Мавро Орбини от 1601 г.

 

Връчени бяха наградите за Библиотекар за един ден – категория „Дете“ – Лидия Кожухарова 11 г., Библиотекар за един ден – категория „Възрастен“ - Валентина Любенова 21 г., студентка в УНСС , Най-активно читалище в инициативите на СБ - Лозинка Ахчийска НЧ „Славянска беседа“, Най-активен училищен библиотекар в инициативите на СБ – Рени Велкова, Професионална гимназия по прецизна техника и оптика „М. В. Ломоносов“ и от конкурса на Столична библиотека за буктрейлър „Книгите говорят“ – Йоана Гелкова, ученичка в 9 клас от Национална професионална гимназия по прецизна техника и оптика „М. В. Ломоносов“ и Николай Георгиев, ученик в 9 клас от Национална професионална гимназия по прецизна техника и оптика „М. В. Ломоносов“, София.

 

Сред гостите бяха и много други известни творци, интелектуалци, приятели и партньори на библиотеката.


От категорията

Почина легендарният режисьор Франко Дзефирели

Франко Дзефирели Снимка: БГНЕС-1560603442.jpg

Световна известност му носи лентата “Ромео и Жулиета” през 1968 г. с ...

15 юни 2019 | 15:56

Творческа вечер на Анжела Димчева в Столична библиотека

Творческа вечер на Анжела Димчева в Столична библиотека-1560757694.jpg

Ще бъде представена поетесата, журналист и литературен критик, секретар и ...

17 юни 2019 | 10:46

Столична библиотека представя „Непознатият Райко Алексиев“

Столична библиотека представя „Непознатият Райко Алексиев“-1560859991.png

След откриването представител на Библиотеката на София ще проведе среща с ...

18 юни 2019 | 15:12

Продават на търг револвера, с който се е самоубил Ван Гог

-1479285318.jpg

Наричан "най-известното оръжие в историята на изкуството“, 7-милиметровият ...

17 юни 2019 | 17:52

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.