Столична община търси добър стопанин за минералната баня в Банкя.

Това съобщи общинският съветник от ГЕРБ-СДС Ана Стойкова по повод внесения от Фандъкова доклад до СОС

Столична община търси стопанин за минералната баня в Банкя.

1490 | 4 окт. 2021 | 15:51

Бъдещият концесионер трябва да има доказан опит в балнео и спа услугите и да поеме ангажимента и за строителството и за управлението на комплекса. Важното в случая е, че отговаряме на очакванията на хората в Банкя, каза Стойкова

Столична община търси добър стопанин за минералната баня в Банкя.-1633354336.jpgСтолична община търси стопанин за банята на Бай Ганьо-1633351930.jpg

Столична община търси добър стопанин за минералната баня в Банкя.

Това съобщи общинският съветник от ГЕРБ-СДС Ана Стойкова по повод внесения от кмета на София Йорданка Фандъкова доклад до СОС относно концесия за строителство на балнеолечебен и спа център, включващ Централна минерална баня “Банкя” и подлежащия на изграждане към нея закрит плувен басейн.

 

В емблематичната сграда са снимани сцени от култовия филм Бай Ганьо с Георги Калоянчев.

 

„Заложили сме изисквания, които да подсигурят качествени балнео и спа услуги, както и преференции за пенсионери, ученици и хора със специални потребности. Търсим концесионер, който да вложи 4 млн. лева, включително и за строителството на подземен басейн с дължина 25 м и с озеленяване на покрива му, детски басейн и джакузи. Заложена е концесионна такса не по-малка от 220 хиляди лева на година, като срокът на концесията е 20 години.

 

Бъдещият концесионер трябва да има доказан опит в балнео и спа услугите и да поеме ангажимента и за строителството и за управлението на комплекса. Важното в случая е, че отговаряме на очакванията на хората в Банкя. Преди да започне работа Комисията за подготвителни дейности за концесия, направихме поредно представяне пред обществеността на възможностите за стопанисване и управление на Банята и получихме категорична подкрепа да вървим към концесия на строителство, защото именно изграждането на голям басейн ще осигури достъп до минералната вода на повече потребители, а и такъв е моделът на успешно работещите бани в Европа. Надявам се на конструктивен дебат в комисиите на СОС, както и в зала“, коментира Ана Стойкова.

 

Кметът на Банкя Рангел Марков показа снимки как е изглеждала банята през 2007-а година, когато, по думите му, символът на района бил в изключително тежко състояние и дори имало опасност за преминаващите в близост граждани.

 

„Днес сградата е реставрирана, а знакови елементи от фасадата са облагородени. Всички хора от района искат отново да посещават банята“, допълни районният кмет.

 

Общинският съветник Симеон Колев коментира, че същото трябва да се случи и с Централната минерална баня, за да може столичани и гостите на София да използват минералните блага на града. 


От категорията

Нинова: Нямам проблем с Крум Зарков!Той има проблем с БСП, яростно подкрепя Истанбулската конвенция!
(Видео)

Снимка Нова нюз-1638030247.jpg

Все повече сме оптимисти, че ще се състави редовен кабинет, посочи тя. Голямото ...

27 ноем. 2021 | 18:21

Преговорите за кабинет: България запазва "единната си позиция" по отношение на РС Македония
(Видео)

 Кирил Петков заяви, че е обнадежден, че след 4 години България няма да изглежда по този начин.-1638051554.jpg

На практика решението означава, че и занапред България ще се придържа към ...

27 ноем. 2021 | 23:55

Преговорите по финансите: Бюджет 2022 ще бъде приет до края на януари, актуализация - през юли
(Видео)

Преговорите по финансите: Бюджет 2022 ще бъде приет до края на януари-1638051413.png

От "БСП за Бъглария" предложиха още въвеждане на семейно подоходно ...

28 ноем. 2021 | 00:12

Румен Гечев: Политиците сме притиснати до стената. Трябва да взезем в 2022 г. с правителство
(Видео)

-1633069402.png

Преговорите не са театър. Най-важният ефект е, че се опознаваме, посочва той

27 ноем. 2021 | 20:51