Стопаните на Белия дом – от истерици до любители на музиката

5138 | 31 авг. 2015 | 12:47

Буш-старши е най-обичаният от персонала президент на Съединените щати

-1433775354.jpgПрезидентът на САЩ танцува със съпругата си при встъпването им в длъжност през 2009г.-1441014500.jpg

Надпреварата за това кой ще бъде следващият стопанин на Белия дом вече започна. Фаворити за предстоящия догодина вот за нов държавен глава на САЩ засега са двама – първият, Хилари Клинтън, познава добре обстановката отвътре. Съпругът й демократът Бил Клинтън беше цели 10 години (1992-2000) господар на резиденцията. Вторият – републиканецът Джеб Буш пък може да се похвали с цели двама представител на семейството си в Белия дом – баща му Джордж в периода 1988-1992 г. и брат му Джордж (2002-2008 г.).
Какви обаче са личните предпочитания на обитателите на „Пенсилвания авеню“ 1600 и кой от тях е най-любим на персонала, разказва издадената наскоро в САЩ книга „Резиденцията“. В нея вече пенсионирани служители описват странностите и привичките на височайшите си шефове и обявяват единодушно, че Буш-старши е бил най-любимият им президент от Кенеди насам.

Ако стените на Белия дом можеха да говорят, какво ли щяха да разкажат..... Икономи, разпоредители, готвачи, чистачи и цветари... всички те спазват неписан кодекс на честта да не говорят за господарите на президентската резиденция, докато са на служба. И всички те са жертвали личния си живот, за да служат на държавния глава. Журналистката Кейт Брауър от „Блумбърг“, авторка на „Резиденцията“, успява да издири 36 вече бивши служители, които й разказват за странностите и привичките на обитателите на Белия дом.
„Неписано правило е винаги да сме на заден план. Ако има камера, знаем как да я избягваме“, разказва разпоредителят Джеймс Алън, който работи в Белия дом от 1979 до 2004 г.

Бил и Хилари Клинтън страдали от параноя, твърдят от персонала, който ги обслужвал. С идването си те наредили тотално да се променят телефонните връзки вътре в резиденцията, така че разговорите да не минават през оператор.
Избухването на скандала с изневярата на съпруга й и действащ президент Бил Клинтън със стажантката Моника Люински през 1998 г., не помогнал в Белия дом да се възцари спокойствие. Научавайки за скандала бясната първа дама хвърля книга по съпруга си и го улучва в слепоочието, от което руква кръв. Когато викат помощ казват, че президентът се е ударил във вратата на банята, но от персонала не се връзват на скалъпеното обяснение. Наложило се лекар да идва и да зашие държавния глава.
Освен за президента, срещу който започна разследване за отстраняване от длъжност по обвинения в лъжесвидетелстване за любовната връзка с Люински, и за персонала настанили трудни времена. Камериерките в един ден трябвало да търпят постоянно лошото настроение на първата дама и бурните скандали между съпрузите, а на следващия тежкото мълчание. Хилари Клинтън успокоявала нервите си със сладкиши. „Направих много кейкове по онова време“, казва готвачът Роланд Месниер, работил в Белия дом от 1979 до 2006 г. В продължение на няколко месеца Бил Клинтън пък спял на диван до кабинета си.

Най-странната битова прищявка имал президентът (1963-69 г.) Линдън Джонсън. Той наредил на водопроводчика Редс Арингтън да му направи специален душ от двете страни, като единият маркуч бил на височината на пениса му, а вторият на задните части. Бил свикнал с такъв в дома си във Вашингтон. И въпреки че е известен като защитник на гражданските права Джонсън обичал да повтаря на чернокожия си шофьор да се държи като част от мебилировката.
Лейди Бърд Джонсън, съпругата на 36-ия президент, която се настанява в Белия дом след убийството на Кенеди, казва, че персоналът е обожавал предишната първа дама. „Джаки трудно можеше да бъде заместена“, признава тя. А отношенията си с персонала описва като „да играеш роля, за която никога не си репетирал“.

 

След семейство Джонсън през 1969 г. в Белия дом се настанява Ричард Никсън. Виждайки странния душ, той нарежда на Арингтън веднага да го отърве от „това нещо“.
Най-обичани от персонала са Джордж Буш-старши и съпругата му Нанси, които се настаняват в резиденцията през 1989 г. Те знаели как да се държат с прислугата, защото са израсли в богато семейство, което е имало иконом и чистачка за разлика от Клинтън. Дружелюбен с прислугата е бил и синът му – Джордж Буш-младши 11 години по-късно.
Най-приятната изненада за персонала обаче била пристигането на семейство Обама в Белия дом през 2009 г. Те са първите чернокожи господари на резиденцията, въпреки че към днешна дата от 250 души персонал 95 са афроамериканци.

 

След церемонията и официалната вечеря по встъпването в длъжност, когато се готвели да прекарат първата си нощ в Белия дом, икономът Уортингтън Уайт чува президентът да казва: „Ще стане, ще стане, видях как се включва“. И изведнъж зазвучава песента на Мери Джей Блайдж „Истинска любов“. Уайт вижда как първото семейство танцува по пижами любимата си песен, което за него било незабравим момент. „Никога досега не бях чувал песен на Блайдж на този етаж“, казва икономът.Още по темата

Италия откри на най-голямото подводно находище на природен газ в Средиземно море

-1441113791.jpg

Находището се простира на 100 кв. км

31 авг. 2015 | 12:30