Снимки: Столична община

На Игликина поляна се събраха над 250 деца

Стотици се включиха в „Споделените игри“ за спорт на хора със специфични потребности

1679 | 11 окт. 2021 | 19:25

Събитието е организирано от „София – европейска столица на спорта", Национална спортна академия „Васил Левски“ и Дирекция на Природен парк "Витоша"

Снимки: Столична община-1633969579.jpg-1633969609.jpg-1633969595.jpg

За трета поредна година „Споделените игри“ на Витоша се превърнаха в голям спортен празник със значим социален ефект. Организираното от „София – европейска столица на спорта", Национална спортна академия „Васил Левски“ и Дирекция на Природен парк "Витоша" събитие събра на Игликина поляна над 250 деца, желаещи да покажат и докажат, че хората в неравностойно положение могат да бъдат активни и да се занимават с физически упражнения. Форумът цели също така да предизвика по-толерантно и ангажиращо отношение към хората със специфични потребности и техните проблеми в съвременното общество, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

На Игликина поляна и в района на Дендрариума бяха подготвени 13 сета за различни дисциплини, в които хора в неравностойно положение получаваха напътствия и възможност да спортуват, подпомагани от свои връстници. Всеки можеше да се пробва на бадминтон, тенис на маса, алпийски тролей, футбол, ориентиране, лесовъдски игри, бягане за незрящи с придружител, гимнастически и фитнес уреди, дисккечър, подвижни игри с голяма топка, работни ателиета, щафета с жулиен колички и таекуон-до.

Празникът бе открит от д-р инж. Анна Петракиева – директор на Природен парк Витоша, Анатоли Илиев – зам.-председател на „София – европейска столица на спорта“ и Дойчин Боянов от НСА и СК „Вертикален свят“. Официален гост на събитието бе и Манцев Шаркауи – зам.-посланик на Мароко в България.

„Днес сме тук заради спорта, но и заради важната мисия да помогнем на хората със специфични потребности да се включат в активностите, които предлага тук на Витоша този оформил се като специализиран център за физически занимания на всеки в неравностойно положение в обществото,“ каза Дойчин Боянов.

Анна Петракиева напомни, че „планината е за всички и заедно можем да бъдем по-толерантни и ангажирани към хората със специфични потребности и техните проблеми в съвременното общество“, а Анатоли Илиев поздрави участниците в празника от името на Столична община. „Целта е по естествен път, чрез спорта да бъдат въвлечени в активни действия и хора в неравностойно положение. Наред с това - да се запознаят децата в отделните състезателни дейности с възможностите и спецификите във видовете спорт при занимания на хора, които се нуждаят от помощ и съдействие,“ отбеляза Илиев. С топли думи към присъстващите се обърна и г-н Шаркауи: „Приятно съм изненадан от това, което виждам, прекрасно е, че се организира подобно събитие. Знам колко трудно се прави това и се радвам, да видя щастливите и усмихнати лица на децата тук,“ каза още дипломатът.

Това лято традицията на „Споделените игри“ бе продължена с програма от 13 вида спорт, плюс игри и викторини, в които участваха хора със специални потребности. В организацията активно се включиха Спортен клуб „Вертикален свят“ и Сдружение „Паракидс“. За първи път към участниците се присъединиха и ученици от Средно специално училище за деца с увреден слух.

Новото тази година бе и сътрудничеството със Столична библиотека, която с „библиобусчето“ пренесе книгите в планината. Рецитали и четене на откъси от популярни произведения огласиха в съботната сутрин Игликина поляна. Осигурени от организаторите професионални аниматори се грижеха за доброто настроение на децата, които участваха в многото викторини с награди и забава. За първи път в програмата се включиха и млади таекуондисти, 30 момичета и момчета събраха овациите със своите демонстрации с цел да приобщят към спорта хората в неравностойно положение.

От отделните издания на „Споделени игри“ бе заснет кратък документален филм, който тази есен ще бъде вречен на директори на столични училища за да бъде презентиран в клас. Творбата цели да формира у децата и младежите още по-толерантно и ангажиращо отношение към хората в неравностойно положение и техните проблеми в съвременното общество.

Каузата на събитието е социализация и интеграция на хора със специфични потребности чрез споделени игри в природна среда към възможностите на активният начин на живот чрез спорт. Вече няколко години тече процес по представяне и утвърждаване на специализиран център „Игликина поляна“ в ПП „Витоша“ за спорт в планината и популяризиране на благоприятните фактори за въздействие на околната среда върху организма.

 


Намери своята история

От категорията

Григор Димитров на четвъртфинал на Индиън Уелс: Постигнах един от най-големите обрати в кариерата си

Сн. Туитър-1634197561.png

Мисля, че бях много агресивен още от самото начало и се опитвах да движа ...

14 окт. 2021 | 10:43

Борислав Михайлов: Знам, че не се радвате, но аз съм избран за президент

Михайлов: Знам, че не се радвате, но аз съм избран за президент-1634100624.jpg

Своеволието, което имаха хора на Бербатов, без да са делегати. Всичко беше ...

13 окт. 2021 | 07:48

Борислав Михайлов остава президент на БФС

-1422025868.jpg

Той получи подкрепата на повечето делегати на извънредния конгрес - 241 гласа ...

12 окт. 2021 | 16:56

Димитър Бербатов призова Борислав Михайлов да оттегли кандидатурата си (ВИДЕО)

Снимка: бТВ-1633948781.jpg

Заедно с Бербатов бяха бившите му колеги от националния тим Стилиян Петров и ...

11 окт. 2021 | 13:39