Стоян Беличев: „Хемус“ ще изглежда като магистралите в Италия, Германия и Австрия

Изпълнителният директор на „Автомагистрали" ЕАД пред Епицентър.бг

Стоян Беличев: „Хемус“ ще изглежда като магистралите в Италия, Германия и Австрия

8447 | 5 февр. 2019 | 09:53

Искам да докажа, че едно държавно дружество може да се управлява професионално, да работи качествено и държавата да печели от дивидент, каазва Стоян Беличев


Правителството реши да отпусне 1,12 млрд.лв. без ДДС от излишъка в държавния бюджет за м.г. за изграждането на нови 134,14 км от автомагистрала „Хемус“. Сумата е отделена в специална сметка на МРРБ в БНБ и може да бъде изразходвана само за този проект. И то само за разплащане на вече свършена работа – „Автомагистрали“ не може да получи авансова нито лев от сумата.

Агенция „Пътна инфраструктура“ възложи строителството на държавното дружество „Автомагистрали“ ЕАД с процедура по Закона за обществените поръчки – т.нар. ин хаус.

Досегашната практика бе такова мащабно строителство да се разделя на участъци и за всеки от тях да се обявява обществена поръчка. В годините назад неведнъж се е случвало големи инфраструктурни проекти да бъдат бавени дълго време заради нарочни жалби. За първи път толкова мащабен проект се възлага на държавно дружество. Като една от целите е  да се избегне блокирането на работата чрез жалби по обществените поръчки

134-километровото трасе, което „Автомагистрали“ ЕАД ще строи, е от пътен възел „Боаза“ до Велико Търново. То е разделено на шест участъка Плановете са „Хемус“ да стигне до старопрестолния град през 2023 г. А цялата магистрала от София до Варна да е готова през 2024 година.

 

„Автомагистрали" ЕАД е държавна компания с принципал МРРБ с близо 30-годишна история. Тя отговаря за поддържането на почти всички части от аутобаните "Хемус", "Тракия", "Марица", "Люлин" и "Струма", но досега не е строила самостоятелно магистрала. Затова опозицията се усъмни в капацитета на компанията да се справи с подобна задача.  Нещо повече - БСП обяви, че вече има подписани договори на „Автомагистрали“ ЕАД с фирми - подизпълнители и настоя те да бъдат огласени.

 

Строителството на "Хемус" започва преди няколко десетилетия. Първата ѝ копка е в далечната 1974 г., а на нея присъства Тодор Живков. Общата дължина на магистралата от София до Варна е около 420 км, от които към момента са изградени 170 - участъците между София и Ябланица и от Белокопитово до Варна. В момента със средства от републиканския бюджет се строят 26 км от автомагистралата – 9,3 км в отсечката между Ябланица и Боаза и 16,32 км от пътен възел „Буховци“ до пътен възел „Белокопитово“.

 

"Искам през март месец да направим поне 3 първи копки на лотове на магистрала "Хемус", постави като първа цел пред дружеството премиерът Борисов.

 

Ще успее ли да отговори на големите очаквания „Автомагистрали" ЕАД - с тези въпроси влизаме в кабинета на изпълнителния директор на дружеството Стоян Беличев.

 

- Кои фирми като подизпълнители ще строят автомагистрала „Хемус”, г-н Беличев?

- Новите 134,14 км от  „Хемус” ще бъдат построени от „Автомагистрали“ ЕАД. Ние нямаме право да наемаме подизпълнители. При необходимост ще наемаме техника от други компании, ще купуваме материали, но подизпълнители за обекта няма да има.

 

- Откъде тогава излезе информацията, с която се сдоби БСП, че дори има подписани договори с фирми подизпълнители?

- Нямам представа.

       

-  Появи се съмнението, че „Автомагистрали“ ЕАД няма капацитет да строи „Хемус”?

- Напротив, имаме капацитет. „Автомагистрали“ разполага с  236 машини и автомобили.  От тях 25 са товарни над 3,5 тона, 17 -до 3,5 тона, 20 машини строителна техника, 107 - специализирани автомобила, 9 - пътнически, и 58 - лекотоварни. В дружеството работят 292 души - 56 са техници и приложни специалисти – технически ръководители, техник-механици, оператори ел.подстанция, 146 са квалифицираните работници; 25 инженери, експерти, одитори, счетоводители, юристи, специалисти технически контрол. 34-ма са заетите в професии, неизискващи специална квалификация като работници, пазачи и чистачи, 14 души е помощният административен персонал. Останалите 17 души са на ръководни позиции. През последния месец увеличаваме техниката и персонала,така че набираме скорост и работим по въпроса, за да изпълним тази голяма отговорност, която поехме.

Още е много е рано да се каже какви нужди ще възникнат при изграждането на нашите 134 км от „Хемус“, но много бързо можем да попълним липси – честа практика в строителството е фирми да си пренаемат машини за специфични нужди.

       

- Откъде набирате кадри?

- Набираме ги чрез обяви и чрез лични контакти.

         

- Досега дружеството се е занимавало основно с поддръжка и ремонти на магистрали, а сега поемате тежко строителство. Това не е ли основа за съмнение, че може би наистина нямате достатъчно капацитет?

- По-трудно е да се правят ремонти, отколкото да се построи нещо ново. Ние постоянно сме по съоръженията и магистралите, които поддържаме – това са виадукти, мостови съоръжения, тунели. Правим ремонти по тях и съм сигурен, че ще се справим със строежа на този участък, по който ще има само един тунел и то от 400 м.

       

- Вие ли поддържате виадуктите около Витиня?

- Да, ние поддържаме цялата „Хемус” – поддържаме и ремонтираме.

       

- След като премиерът заяви, че там не са правени ремонти от 30-40 години.

- Ремонтите са процес, който върви от 2015 г., но миналата есен влязохме ударно по всички рискови съоръжения.

        

- Може ли днес България да построи такива виадукти като по онова време?

- Може, даже и по-добри. Не се е налагало до момента, но може да се направят. Най-високите виадукти например предстои да се строят през Кресненското дефиле – участък от магистрала „Струма“ и това ще е истинско предизвикателство за строителния бранш.

         

- Ще се „отчитат“ ли пари от строителството по „веригата нагоре”?

- Нямам представа за каква верига говорите.

         

- Защо се твърди, че от строителство се краде най-много?

- Това е въпрос, който се интерпретира по различен начин в медиите. Но ние сме държавно предприятие, 50% от печалбата, която реализираме, се връща на държавата всяка година като дивидент. Така че не мога да коментирам приказки за „верига“ – за мен е непонятно.

        

- Искате да кажете, че при вас са изключени каквито и да е корупционни практики?

- Да, изключени са.

 

Строителството на автомагистрала „Хемус” е изключително амбициозен проект, решили сте да докажете, че държавната фирма може да се справи по-добре от частните ли?

- Времето ще покаже. Но смятам, че бихме се справили наравно добре с най-големите строителни фирми в бранша.

         

- Не поставя ли някакво съмнение върху дружеството факта, че беше избрано без никакъв конкурс?

- Напротив. Това е in-house възлагане,което е по закона за обществените поръчки. В края на декември 2018 г. между Агенция „Пътна инфраструктура“ и „Автомагистрали“ ЕАД беше сключен договор на основание чл. 14, ал. 1, т. 6 от Закона за обществените поръчки, приложим за публични възложители, какъвто е АПИ.

         

Не се ли притеснявате, че може да се издъните – все пак огромна хапка е това?

- Естествено, че като обикновен и съвестен човек, имам притеснения -  все пак това е огромно предизвикателство. Но моя работа е да доведа проекта до успешен край. Не се съмнявам в способностите на дружеството, защото то разполага с много добри кадри и ще направим всичко възможно да успеем. Имаме амбицията компанията да стане една от водещите в сектора на пътното строителство и изпълнява бизнес план за това. А и какво лошо има в една силна държавна строителна компания? Аз съм човек извън политиката, но следя позициите на отделните партии по някои теми – нима БСП не призоваваше за повече държава в икономиката?!

        

- Притеснява ли ви, че заради мащабите на обекта и начина на финансиране върху компанията е фокусирано огромно обществено и експертно внимание? Ще ви следят под лупа!

- Не, не ме притеснява. Напротив – би ме радвало да имаме и един градивен обществен коректив. Това е нормално – ние сме държавно търговско дружество, нормално е да работим на светло.

         

- Как приемате атаки от политици върху част от строителния бранш?

- Не са здравословни за бранша, това е лош пиар. И тук мога да отговоря  с един въпрос – до момента не съм видял  журналист да се разходи в Северна България, да направи интервюта с хората, които са там, на място и да провери колко още са готови да чакат тази магистрала. Защото държавата е длъжник на Северна България, „Хемус“ трябваше да се направи много отдавна.

       

-  Така е. А как ще се контролира качеството на строителството на пътя?

-  Ще има независим надзор, който Агенция пътна инфраструктура ще избере и който ще осъществява контрола върху обекта. Всеки месец ще се публикуват отчети за хода на работата. Обмисля се дори да се удължи гаранцията над нормативно определената.

 

-  Каква ще е допустимата скорост по магистралата?

-  Габаритът на съоръжението в отделни участъци ще е по-малък от стандартното и в тях максимално разрешената скорост ще е 120 км/ч. Но в по-голямата част от пътя ще е 140 км/ч.

       

- Премиерът ви постави задача да има поне три-четири копки до изборите. Кога очаквате първата копка?

- Заради процедури, които трябва да се извървят преди реалното строителство, вероятно ще е през април.

        

- В кой участък?

- Всеки участък, за който има готовност, ще започва да се работи веднага.

        

- Имате ли достатъчно техника?

- Имаме техника, но се нуждаем от още. Водим преговори с всички официални представители на строителна техника в България. Всеки ден имаме срещи с тях, обсъждаме и сме в процес на купуване на немалко машини.

 

- Откъде ще купувате материалите?

- По възможност от най-близките точки до трасето, защото превозването струва много. Всичко ще се взима и преработва в близост до магистралата, която ще се строи.

        

- Направена ли е проекто-сметната калкулация в рамките на тези милиард и половина?

- Да, по окрупнени показатели. Все още правим анализ на целия проект, защото първите три лота имат технически проекти - наскоро ги получихме от АПИ и в момента нашият технически отдел ги разглежда обстойно. Предстои проектиране на следващите три, защото те все още са само на идейна фаза. Това е процес – не може да стане за една или две седмици.

        

- Всъщност това е най-големият строителен проект в момента в България?

- Така е. Грандиозен е. Не е имало такъв проект в последните 30 години. Много сме амбицирани. Искаме да направим проект за пример. Целта, която съм си поставил е „Хемус“ да изглежда като магистралите в Италия, Германия, Австрия.

 

- Какво ви притеснява?

- Ако успеем всички по трасето - ние, АПИ, МРРБ, областни управители и кметове да работим в синхрона и със сърцето, които Северна България заслужава, не ме притеснява нищо. Тогава ще реализираме проекта в параметрите, в които е зададен. Това е най-трудното.

       

Много сте амбициран да се докажете!

- Подготвен съм. В момента  живея с този проект. Но се притеснявам да не дойде момент, в който в България няма да има строителни фирми, които да изпълняват всички стартирани от МРРБ проекти. До една година всички в България ще работят, дори и най-малките строителни фирми ще бъдат на 100% ангажирани.

        

Защо?

- Защото Министерството на регионалното развитие отваря много  проекти – довършва се лот 3,1 на автомагистрала „Струма”, предстои Кресненското дефиле за прогнозно 800 милиона лева, други участъци се строят. Има и ВиК проекти по Оперативна програма околна среда за над 1 милиарда лева. Имаме „Хемус”, имаме Видин-Ботевград, Русе-Велико Търново и др. Отворени са проекти за  над 3 млрд.лв.

       

Защо тогава се казва, че предимно едни и същи фирми строят пътищата у нас?

- Няма как това да е вярно, защото едни и същи фирми няма да смогват да ги изпълняват. Опасението, че се избират определени фирми, не е основателно.

 

- Проблемът вероятно у нас са кадрите – от една страна липсата им от друга – недостатъчната им квалификация. Отваря се голямо поле за работа.

- Така е. Има глад на специалисти в бранша. Това са тежки специалности, които се учат в университетите. А и младите не предпочит тежките инженерни специалности.

        

- Това са тежки специалности, а заплащането не е високо.

- Смея да твърдя, че вече е адекватно на труда, който полагат инженерите.

 

- Вероятно най-важни са проектантите?

- На този етап, да. Една грешка в проекта може да струва страшно много после на терен.

        

- На кого разчитате?

- В момента тече конкурс, подбираме може би най-добрите проектанти в България с опит в изграждането на автомагистрали, на съоръжения. Твърдя, че българи са едни от най-добрите проектанти в света. В момента съм в преговори с такъв специалист, ще го запазя в тайна. Но ще използваме най-добрите.

         

- Казахте, че ще привличате хора. С какво?

- С адекватно заплащане и възможност за разгръщане на професионалните умения.

         

- Горе-долу с каква заплата?

- Зависи. За момента не мога да кажа за проектантите, защото на всеки ще бъде възложена определена част и тя е строго определена от правилник, по който се определят техните възнаграждения. Възнаграждението ще бъде съизмеримо с този правилник. Не мога да се ангажирам в момента с числа. Мога да кажа, че по отпуснатата сума, 1% е за проектиране на цялата магистрала.

        

- Значи от милиард и половина – 15 милиона, така ли?

- Не, 11 милиона лева без ДДС. Това е само за проектиране, но те не отиват само за заплати – говорим за проектиране като цяло.

        

- От колко души ще се състои проектантският екип?

- Около 50.

         

- А работници откъде?

- Първо, ще разчитам на нашите. Второ, неслучайно даваме заявка да станем една от най-силните строителни компании – ще бъдем конкурентни като работодатели на пазара на труда.

 

- Защо магистралите в Германия от времето на Хитлер не са мръднали, а нашите се ремонтират на втората година след пускането?

- Битува такова мнение в обществото, но не е така. Постоянно се прави поддръжка, няма нещо, което да не се амортизира. Ако говорим за бетонните – дори и те.

 

- У нас строят ли се някъде бетонни магистрали?

- Ако има специфични изисквания като основа, но отгоре задължително се поставя асфалт. На този принцип са мостовите съоръжения, например. Това са проектантски решения, но не са забранени – може да се направят.

         

- За вас беше ли изненада, че ви беше възложена тази задача?

- От първия ми ден като директор имам амбицията да развия дружеството до голяма и стабилна държавна строителна компания, абсолютно конкуретна на най-големите в бранша.

 

- Какво сте работил преди?

- От 20 години съм в частния бизнес, имам собствени фирми,  опит в ръководенето.

      

- По професия строителен инженер ли сте?

- Не. Завършил съм публична администрация, имам магистратура по Стопанско управление.

        

- А какво разбирате от строителство?

- Аз съм мениджър, не съм строител. Трябва да мога да ръководя хората, които разбират от това.

        

- Бил ли сте съдружник на Гинка Върбакова?

- Това може много лесно да се провери със справка в Търговския регистър. Не съм бил.

       

- Откъде тръгна тази мълва?

- Точно откъде е тръгнала не зная. Но не крия факта, че съм от Пазарджик и че се познаваме. Бях съученик с нейния съпруг - били сме в един клас в Математическата гимназия в Пазарджик.

        

- Но никога вашите професионални пътища не са се пресичали?

- С нея – не. С него съм имал една обща фирма – това също може да се види в Търговския регистър, беше за по-малко от година.

       

- Кога?

- Преди 14-15 години.

        

- Какво ви привлече в държавния бизнес?

- Приех го като предизвикателство. Искам да докажа, че едно държавно дружество може да се управлява професионално, да работи качествено и държавата да печели от дивидент.

 

- Сега по колко хора ще ръководите в пиковите моменти на строителството?

- Според мен около 600-700 души. Съзнавам огромната отговорност, наясно съм с големите очаквания и съм убеден, че ще се справим.

 


От категорията

Веселин Данев: Можем да отделим рисковата група в хотели, а другите да се върнат на работа

Идеята е всички в рискова възраст или здравословно състояни да си „спестят“ срещата с вируса, казва Веселин Данев-1585815200.jpg

Всичко това ще излезе на държавата в най-лошия случай 40 милиона лева на ден, ...

2 апр. 2020 | 11:21

"Полет с балон над Белоградчишките скали"- едно спиращо дъха видео с иновативен поглед към природата

"Полет с балон над Белоградчишките скали"-1585909140.png

Режисьорът и идеолог на видеото арх. Пламен Мирянов умело използва ...

3 апр. 2020 | 15:43

Тихомир Димитров: Пикът ще е по Великден, когато в България ще има 1200 заразени с Ковид-19

Тихомир Димитров: Пикът ще е по Великден, когато в България ще има 1200 заразени с Ковид-19-1585938159.jpg

Ако България не беше взела мерките, които взе още когато имахме само 31 ...

3 апр. 2020 | 20:10

Георги Марков: Безсрамие по време на коронавирус

-1561186598.jpg

Вижте с какво се занимава европейският елит в разгара на кризата: с ...

3 апр. 2020 | 19:50

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Петър


7 февр. 2019 | 03:58Ще ще, за колко месеца? 1, 3, 6? Всичкото ви строителство само в първите дни прилича на това в напредналите държави. Хахаха


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Иван Иво Иванов


6 февр. 2019 | 08:13Български министър е на посещение в Италия. След деловата част италианският му колега го кани на вилата си. Нашият човек е учуден от прекомерния лукс и пита италианеца: От наследство ли получи такова богатство, че си построил такъв палат? Не отговорил италианецът ама виждаш ли оная магистрала? Да кима нашият. Е, асфалтът й е вместо 15 см само 14. Оттам са паричките за виличката. След време италианецът връща посещението и след деловата част е поканен на гости във вилата на българския министър. Какво да види? Не е палат, а дворецът на персийския шейх водоскоци, градини, фонтани, басейни, тенис кортове... Е, не, откъде тия пари? пита италианецът. Виждаш ли оная магистрала? Не! Не я виждам кокори се чужденецът. Именно! Оттам са!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Българина


5 февр. 2019 | 17:14С това си изкаване гн Никой, току що признахте, че досега герб не са построили нито една евеопейска магистрала въпреки парите от европа!!!!! Защо не казахте че ще я направите като Тракия, Люлин, струма и т.н.??!!! Може би защото подсъзнателно всеки гербер знае че това не са нито пътища камо ли магистрали а площи наринати със сгури и каменно брашно!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Българина


5 февр. 2019 | 17:05Добре че преди 89 асфалтираха цялата държава и още стои, пример двете дълги прави отсечки преди В Търново успоредни на жп линията, на над 20 г са инич няма нищо!!! след 2009 шайката промени представата на света що е асфалт, все едно да да кажеш че айряна е кисело мляко. Хемус ще е скачеството на първия път построен в България. Въпросния господин да знае че всички магистрали ще бъдат инспектирани в чужди лаборатории въпреки герб и тогава жална ВИ майна!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Мутрьо ПРЪСТОВЕТЕ


5 февр. 2019 | 15:29Петиция за проверка на качеството на българските магистрали в европейска лаборатория Във връзка с получени сигнали и общественото недоволство от качеството на изпълненото строителство на отделни пътни участъци в страната искаме ЕК и ОЛАФ да направят независима експертиза на участъци от автомагистралите Тракия , Хемус , Струма и Марица , изградени през последните 5 години със средства на ЕС. Целта на експертизата е да установи има ли в действителност пропуски в качеството на получения краен продукт (пътя). Изграждането на некачествени пътища представлява опасност за българските граждани. При инцидент на пътя София Своге, на 25 август 2018 г. автобус излиза от пътното платно и се преобръща. Загиват 20 граждани. Министърът на регионалното развитие и благоустройство съобщи, че в износващия пласт на пътя има недопустимо количество варовик. Това е недопустимо по задължителните изисквания на техническата спецификация, на която трябва да


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Watchdog


5 февр. 2019 | 14:27Все пак това е стъпка в правилната посока. Обществени средства следва да се усвояват и управляват от обществению(държавни) структури. Всичко друго е корупция и съзнателно и преднамерено обогатяване на отделни обществени слоеве за сметка на всички данъкоплатци. Там където се харчи публичен ресурс, следва да стои публична организация.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


mariabo1


5 февр. 2019 | 14:05и кат са събудиш_ целия в пот и крачката ти_отвити...


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Тодор Ботев


5 февр. 2019 | 12:06Не съм сигурен доколко в България има свободна воля и хората не ги е страх да изразяват мнението си. Не знаем в момента какви са реалните обществени настроения. Нямаме реален индикатор. В съседна Сърбия в 52 града излязоха на протест под надслов Вучич символизира бандитизма в Сърбия . В България при тази система и африканското 111 то място по свобода на медиите ние не можем да знаем каква е реалната картина. Мантрата за успехите не отговаря на реалностите. Има обществена необходимост от промяна и тя минава през нови политически субекти, движения и изразяване на някакви настроения. Обществото търси промяна, изход. Светът даде оценка Слаб 2 на България. Ние сме на уникално място по отношение на демография, доходи, корупция, минимална заплата, инвестиции под тези в Конго и Судан, средна заплата двойно под румънската, отопляване на жилища, чистота на въздуха. Просто не се сещам показател, по който не се сринахме. Говоря с данни на ООН, ЕС, Тр


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Мутрьо ПРЪСТОВЕТЕ


5 февр. 2019 | 15:30В Сърбия им плаща чичко СОРОС.


Незабравка


5 февр. 2019 | 11:52Да сигурна съм, че ще работите в "синхрон" и с кметове и с областни управители! Те, герберастите на това му викат работа в екип! А то просто е синхронно крадене!!! Никога не се карат, защото днес на мен, утре на теб ще дадем!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Terminator


5 февр. 2019 | 11:49Беличев ти май се майтапиш? Немските магистрали? Не, направо си е за майтап!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Величков Любомир


5 февр. 2019 | 11:32А....а...а , Беличев , как така ще доказваш ,че едно държавно дружество може да работи добре ? Ти вървиш против политиката на ГЕРБ , който те е поставил на поста . Ще вземеш да провалиш и концесията на летище София , защото основният мотив за нея е ,че държавата не е добър стопанин . Ти да не си от БСП ? Голям пропуск на Цецко .


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Величков Любомир


5 февр. 2019 | 11:32А....а...а , Беличев , как така ще доказваш ,че едно държавно дружество може да работи добре ? Ти вървиш против политиката на ГЕРБ , който те е поставил на поста . Ще вземеш да провалиш и концесията на летище София , защото основният мотив за нея е ,че държавата не е добър стопанин . Ти да не си от БСП ? Голям пропуск на Цецко .


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Боба Есемесо


5 февр. 2019 | 11:26АКО ПОНЕ НА СНИМКА ДА ГО ДОКАРАТ....то иначе ремонт след няколко месеца!!°


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.