Стоян Мавродиев: ББР ще инвестира най-малко 15% от кредитния си портфейл в екологични проекти

Това обяви Главният изпълнителен директор по време на Годишния икономически форум за Централна и Източна Европа във Виена

Стоян Мавродиев: ББР ще инвестира най-малко 15% от кредитния си портфейл в екологични проекти

1264 | 21 ян. 2020 | 12:52

Безспорен успех на ББР бе пилотната Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, посочи Мавродиев. Благодарение на програмата бяха реновирани 2 021 сгради в страната

Стоян Мавродиев: ББР ще инвестира най-малко 15% от кредитния си портфейл в екологични проекти-1579603955.jpgСтоян Мавродиев: ББР ще инвестира най-малко 15% от кредитния си портфейл в екологични проекти-1579603948.jpgСтоян Мавродиев: ББР ще инвестира най-малко 15% от кредитния си портфейл в екологични проекти-1579603943.jpgСтоян Мавродиев: ББР ще инвестира най-малко 15% от кредитния си портфейл в екологични проекти-1579603937.jpg

Като национална банка за развитие ББР планира да инвестира най-малко 15% от своя кредитен портфейл в проекти на енергоспестяващата икономика и еко иновации. Това обяви Главният изпълнителен директор на ББР Стоян Мавродиев във втория ден от Годишния икономически форум за Централна и Източна Европа, който се проведе във Виена. Той участва в панел, посветен на изграждането на устойчива икономика на ЕС.

 

Безспорен успех на ББР бе пилотната Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, посочи Мавродиев. Благодарение на програмата бяха реновирани 2 021 сгради в страната, което ще допринесе за значително намаляване на въглеродните емисии – с близо 309 хил. тона годишно. През следващите три години банката ще постави фокус върху „зелените“ инвестиции, като ще подкрепя проекти за производството на чиста енергия от възобновяеми източници, декарбонизация, екологични иновации, зелена общинска инфраструктура и устойчиво земеделие.

 

„Българската банка за развитие ще подпомага още по-активно бизнеса в тази посока“, заяви Стоян Мавродиев по време на форума във Виена. По думите му, в очакване на новите европейски регулации компаниите трябва да получат най-добрия шанс да се адаптират. „ББР ще подкрепи тези, които намаляват въглеродния си отпечатък и са еко ориентирани“, допълни Мавродиев. За да сподели риска от несигурна възвръщаемост, банката планира да предложи гаранции и инструменти за споделяне на риска, както и дългосрочен заемен ресурс на компании в сектора.

Стоян Мавродиев поясни, че банките за развитие в Европа ще имат ключова роля в зелената инвестиционна програма на Европейската комисия, ЕИБ и националните правителства. За стимулиране на екологичното развитие на икономиката и енергетиката ще бъдат направени и промени в националните законодателства.

 

По време на форума ББР организира и специален уъркшоп, посветен на инвестициите в България, под надслов Invest in Bulgaria – expand In Europe”. Семинарът представи инвестиционната среда в страната, приоритетите за развитие на устойчиво финансиране и възможностите за бъдещ растеж и интеграция в региона.


От категорията

Пазарите се сриват заради кризата с коронавируса

-1582930199.jpg

В рамките на отминаващата най-трагична за Уолстрийт седмица от глобалната ...

29 февр. 2020 | 00:47

Бизнес и синдикати с остро отворено писмо до Борисов заради решение на парламента

Бизнес и синдикати с общо отворено писмо до Бойко Борисов заради решение на парламента -1582901196.jpg

Писмото е относно отхвърляне на законопроект за компенсиране на индиректни ...

28 февр. 2020 | 16:46

Министър Ангелкова: Вярвам, че ситуацията с коронавируса ще се нормализира

-1560837445.png

На този етап няма реална опасност от фалити на туроператори, надявам се бързо ...

28 февр. 2020 | 11:04

ТЕЦ „Бобов дол“, „ТЕЦ-Перник“ и мините започват работа по план за преминаване към „зелената сделка"

-1578584745.jpg

Зелената сделка ще се случи с или без нас. България не сме никак малка страна ...

28 февр. 2020 | 18:05

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Васил Здравков


21 ян. 2020 | 16:14Намаляването на въглеродните емисии с 309 хил. т годишно в рездултат на т.нар. "саниране" е пълен ташак, дори и да е вярно. Мини Марица Изток произвеждат 25 млн.т. въглища, които се изгарят в 4те ТЕЦ в района. За серния двуокис се направиха сериозни инвестиции, които усещаме в сметките си за ток. Но за изненада на някои се оказа, че Протоколът от Киото 1998 г. визира главно въглеродните емисии, а нашите ТЕЦ бълват десетки милиони. Главатарят каза преди време, че ги вкарва под земята и ще газира лимонада. Естествено това не се случи. И ни е бедна фантазията каква ще е цената на тока след като американските ТЕЦ си избият парите с печалба и ни кажат бай бай, а ТЕЦ 2 фалира заради този зелен пакт. А уважаемият Мавродиев все пак трябва да ни информира дали ББР е рефинансирала кредити на Пеевски към КТБ както се говори. За да сме на чисто.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.