Стоян Мирчев - Божидар Димитров

Ако някой ми покаже договор, в който НИМ да е ощетен, взимам си топли чорапи и влизам сам в затвора, казва прочутият историк

Стоян Мирчев,БСП: Божидар Димитров назначил племеника си в "Плиска". Той: Да,защото е доверен човек!

8187 | 29 септ. 2017 | 13:30

БСП пита министъра на културата дали има отношения между държавния НИМ и фирмите, в които се твърди, че работят роднини на директора и имат икономически отношения в сферите, за които се отпускат държавни пари за културна дейност от самата институция НИМ.


Божидар Димитров напуска НИМ!

Тази изненадваща новина обходи медийното пространство.

Кой можеше да допусне, че легендарният историк, изследовател, дългогодишен директор на НИМ, прочут реставратор и радетел за съхраняването на българщината е решил да се оттегли.

"Уморен съм, и със здравето не съм добре", мотивира пред Епицентър.бг необичайното си решение проф. Димитров.

 

В същото време в БСП очакват отговор на питане на двама депутати "Относно договорните и финансови отношения между Националния исторически музей и две юридически лица - търговско дружество "Акшаена-2007" ООД и Сдружение "Плиска".  Питането е от Стоян Мирчев и Явор Божанков и е отправено на 20 септември 2017 г. към министъра на културата Боил Банов.

Ето какво разказа пред Епицентър.бг депутатът Стоян Мирчев:


До мен и колегата Явор Божанков достигна информация от гражданин, че се извършват нарушения, свързани с директора на НИМ Божидар Димитров и негови роднини. Това ни накара да пуснем въпрос до министъра на културата дали има отношения между държавния НИМ и фирмите, в които се твърди, че работят роднини на директора и имат икономически отношения в сферите, за които се отпускат държавни пари за културна дейност от самата институция НИМ.  

И се натъкнахме на следното.

Част от дейността на НИМ е свързана с реализирането на проекта за възстановяване на археологическите структури при археологическия резерват „Плиска“
Има регистрирано дружество с обществена полза, с нестопанска цел „Плиска“. Негов председател е Тодор Димитров Тодоров, който е племеник на Божидар Димитров. Известно е, че част от сумите за реставрация и други дарения за НИМ постъпват в сметката на това сдружение, което има за свое седалище и адрес сградата на НИМ.

В Управителния съвет на сдружението участва и настоящият зам.-директор на музея Георги Огнянов Найденов, както и друг служител на музея - Лучия Димитрова Стефанова.

 

НИМ има договорни отношения с търговското дружество „Акшаена -2007“ ООД, което реализира част от изданията на държавната институция и на нейния директор. Според търговския регистър дружеството е собственост на Атанас Костадинов Атанасов, който е племеник на Божидар Димитров и Мария Божидарова Димитрова – дъщеря на същия Божидар Димитров, и Тодор Димитров, също племеник на Божидар Димитров, който пък е председател на сдружение „Плиска“. Управител на фирмата е Атанас Атанасов.


НИМ е културна институция с висока обществена значимост и договорните му отношения с фирми и сдружения от частния и неправителствен сектор подлежат на контрол от Министерство на културата.

 

Радвам се, че днес Министерството е реагирало адекватно като е намерило блага форма да оттегли Божидар Димитров. В случая имаме преплитане на роднински и служебни интереси, което е пълен конфликт на интереси между директора на държавния музей и ръководството на посочените две юридиически лица, които се водят на негови роднини.


Очакваме Министерство на културата да отговори на питането ни, защото тук има явен конфликт на интереси – проф. Димитров подписва договорни отношения с фирми на негови роднини.


Конфликтът на интереси не е само в този случай.
Ние видяхме как остро се разграничаха ГЕРБ от кмета на Хасково, но кметицата, за която аз сигнализирам от доста време – на Алфатар, община Силистра, по същия начин назначи за технически сътрудник своята дъщеря като преди това увеличи нейната заплата.


Виждате как при ГЕРБ има постоянно конфликт на интереси - на едно място се реагира веднага, на друго – нещата се потулват. С кметицата на Алфатар ГЕРБ си затварят очите. А аз мам отговор от НАП, че наистина тя е назначила дъщеря си. Е, щом ще действат принципно от ГЕРБ – да реагират и за Алфатар.

 

Иначе, съжалявам за Божидар Димитров, че по този начин завършва неговата дългогодишна кариера на историк и общественик."

 

Ето и отговорът на проф. Божидар Димитров пред Епицентър.бг

 

Има ли нещо вярно в информацията, проф. Димитров, че си тръгвате под натиск от страна на Министерството на културата, тъй като държавните пари за реставрация са минавали през две фирми, в които работят ваши роднини – сдружението „Плиска“ и "Акшаена-2007"  ?

- Това е тотално невярно! В случая с „Плиска“ е точно обратното. Сдружение „Плиска“ е давало на НИМ за негови обекти стотици хиляди левове, събраниот дарения. Докато "Акшаена-2007" е книгоиздателска фирма и тя не може дори да участва в конкурси Задължително се минава през обществена поръчка и търгове за избор на фирми, които да правят реставрациите. Досега реставрациите са се правили от фирмите „Софийски строител“ за Созопол, „Вила Армира -2013“ за Плиска и т.н. А сдружение „Плиска“ не прави реставрации, тъй като разполага само с учени, които са в управата му.


- Сдружение „Плиска“ се ръководи от племеника ви Тодор Димитров Тодоров, а пък „Акшена – 2007“- от дъщеря ви и от двамата ви племеници. И с тях вие сключвате договори като директор на НИМ. Това не е ли конфликт на интереси?

- Какъв договор съм сключил? Да ми покажат един такъв договор!

 

- В питането си депутатите твърдят именно това!
- Депутатите хал-хабер си нямат! Някой им е дал един лист и те говорят по него! Предприемат атака срещу мен.


- Твърдите, че нямате договори между НИМ, сдружение „Плиска“ и „Акшена – 2007“ на дъщеря ви?

- Оставете дъщеря ми, това е една книгоиздателска фирма, която фалира преди3-4 години. Да говорим за Плиска“.


- Защо председател на сдружение „Плиска“ е племеникът ви тодор Димитров Тодоров? Пак питам – не съзирате ли конфликт на интереси?

- А защо да не е той? Защо да не е доверен човек, за когото съм сигурен, че няма да краде, защото ще го контролирам! Аз основах това сдружение през 2001година с Първанов и го ръководех до 2010 година, когато станах министър и трябваше да напусна всички фондации, сдружения фирми, в които участвах. Напуснах го и го дадох на доверен човек.

 

- Но вие, проф. Димитров, като държавно лице сключвате договор с вашия племеник. Това е конфликт на интереси!
- Къде е конфликтът на интереси, когато получавам пари от него? НИМ получава пари от „Плиска“. Ние не сме дали един лев! Сдружение "Плиска" събира пари и те ги дават на музея или плащат директно на реставраторите. Един лев не е постъпил от НИМ към "Плиска". Ако някой ми покаже такъм договор, сам отивам в затвора. Взимам си едно куфарче, слагам си топли чорапи и отивам в затвора. Извадете ми такъв договор! Това просто е срамота! Днес се видяхме с министъра на културата и главната счетоводителка и гледахме договор по договор - само получаваме пари. Той гледа и не вярва на очите си и ме пита защо пишат такива неща по медиите. Казах му - ами това са им дали. Атаката срещу мен не е за първи път - поне 10-15 пъти са ме атакували.

 

- А кой гражданин е изпратил сигнала до БСП, въз основа на който двамата депутати отправят питане до министъра?
- Знам историята. Това е едно старо ченге от Шумен. Група журналисти, които получават пари от едно определено място, са били подтикнати да напишат тази гнус и са го дали на своите депутати, които изобщо не знаят как се реставрира комплекса "Плиска. И какво значение има дали прлемникът ми ръководи сдружението или не? Естествено, че ще сложа свой човек да не краде. Ако пък краде, да мога да го хвана. Това е! Нито аз съм се обогатил, нито племеника ми, нито дъщеря ми!От категорията

Премиерът Борисов е поискал лично оставката на министър Теменужка Петкова (Видео)

Премиерът Борисов е поискал лично оставката на министър Теменужка Петкова-1519385207.jpg

За да не дам никак възможност да се влияе върху репутацията на правителството и ...

23 февр. 2018 | 13:26

Тодоровден е! Победителят в кошията обикаля всяка къща за здраве

-1488611194.jpg

При изгрев слънце мъжете сплитат опашките и гривите на конете, украсяват ги с ...

24 февр. 2018 | 00:02

Абсурд! Сделката с ЧЕЗ била направена по чешките закони, обяви Теменужка Петкова

Абсурд! Сделката с ЧЕЗ била направена по чешките закони, обяви Теменужка Петкова-1519384338.jpg

"Българското правителство нямат никакво отношение към този процес, ...

23 февр. 2018 | 13:09

Това ли е Гинка, която купи ЧЕЗ? В Пазарджик никой не я познава! В града няма неин работещ офис

 В Пазарджик Гинка Върбакова-1519409084.jpg

Знае, че семейната ѝ фирма "Инерком България" е с три малки соларни ...

23 февр. 2018 | 20:00

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


2018