Здравният министър не показа особено притеснение от високата смъртност у нас

Кацаров безпомощен пред провала на ваксинацията и високата смъртност: Не е задача на МЗ да ваксинира

9315 | 14 окт. 2021 | 08:30

"Балансът е много деликатен. От едната страна са препълнените болници, а от другата затворените бизнеси. Ако хората продължават да не се ваксинират, цената, която ще платим, са по-твърдите мерки”, каза здравният министър.


Здравният министър Стойчо Кацаров показа тотална безпомощност пред провала на ваксинацията и прилагането на мерки, с които да се овладее високата ковид-смъртност. Според него ваксинацията не е задача на здравното министерство, а отговорност на обществото.

 

Стойчо Кацаров не обмисля да въвежда конкретни мерки, за да засили ваксинационния процес в страната. В момента България е на последно място в Европа по поставени ваксини срещу коронавирус на глава от населението. Освен това е и на челните места по смъртност. Всичко това Кацаров отдаде на ниския процент поставени ваксини, но и не посочи конкретни мерки за промяна на негативната тенденция.


"Ваксината е доброволен акт. Прекалената агресия в тази посока може да влоши ситуацията. Няма как на сила да се прави това. Тезата, че хората не са информирани и затова е виновно здравното министерство, не е вярна. Няма човек, който да не е запознат с ваксините, дори и с фалшивите информации за тях",
заяви Кацаров пред "Нова телевизия".

Той обясни, че в тази ситуация "единственото оръжие е да ограничим контактите между хората с налагането на мерки". По думите му това ще е цената, която обществото ще плати, ако процентът ваксинирани остане толкова нисък.

 

Ситуацията е много сериозна, но няма място за паника. Здравната система е много добре организирана. Към този момент медиците се справят много добре със ситуацията, но това не означава, че тя не е напрегната. Следи много добре развитието на ситуацията”.

Така бодро рапортува в студиото на „Здравей, България” по Нова телевизия служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров. Думите му тотално се разминават с действителността, за която медиците предупреждават всеки ден.

Здравният министър добави, че властите продължават да разкриват легла за COVID болни, за да посрещнат нуждите на пациентите. Опитва се и внос на нов продукт за лечение на коронавирус, който не е разрешен за употреба в ЕС.

„Мерките не са решения, които аз взимам еднолично. Аз се доверявам на експертите. Ние споделяме и съгласуваме прилагането на мерките със засегнатите страни. Преди да предложим нови такива, те също ще бъдат обсъдени. Посоката, която голяма част от Европа е избрала, е използването на Зелен сертификат за присъствие на публични места”, обясни здравният министър.

По повод очакваните нови ограничителни мерки, Кацаров заяви: „Утре няма да влезе в сила нищо. Може да обявим нови допълнителни мерки за ограничаване на инфекцията, които ще влязат в сила до няколко дни”.

 

Здравният министър не показа особено притеснение от високата смъртност у нас. 


„Вълната премина малко по-рано в страните от Западна Европа. На брифинга вчера показахме ситуацията в нашия район, за да се види, че ние не сме отделен случай. Смъртността е много висока, но ние бяхме на първо място в света по обща смъртност и преди COVID-19. Смъртността от COVID-19 следва броя на заразени лица с около 2-3 седмици. Този вирус ще отмине, но ние ще сме изправени пред предизвикателство, с което не можем да се разминем – лошото състояние на нашата здравна система”.

„Високата смъртност у нас се дължи на няколко фактора. Лошото състояние на здравната ни система, лошото й управление и нивото на ваксинация сред населението. Ниският процент на ваксинация е разликата в смъртността с редица страни с по-голямо население. Сравнена с предишните вълни у нас, смъртността е много по-ниска сега”, обясни д-р Кацаров.

 

Министърът призна, че у нас има създадена негативна нагласа срещу ваксините, но не призна личната си вина за това.

„Създадоха се много тежки негативни нагласи срещу ваксините. Това е много трудно да се промени и ние сме много внимателни. През цялото време сме се придържали към това, че ваксинирането е доброволен акт. Тезата, че хората не са информирани, не е вярна. Няма човек, който да не е запознат с всички препарати. Балансът е много деликатен. От едната страна са препълнените болници, а от другата затворените бизнеси. Ако хората продължават да не се ваксинират, цената, която ще платим, са по-твърдите мерки”, каза здравният министър.

Според него ваксинацията не е задача на здравното министерство, а отговорност на обществото.

 

На въпрос защо нивото ни на ваксинация е като в Африка, д-р Кацаров отговори, че е така, създадени били сериозни настроения и ако настояваш от позицията на държавата т.е. силата, може да влошиш ситуацията. Карате го на призиви и молби, и не става – на това съждение здравният министър повтори любимата си теза, че трябва ваксинацията да е доброволна.

 

За нарушенията на наредбите

„Извършват се стотици проверки всеки ден. Призовавам гражданите да информират контролните органи за всеки случай. Градският транспорт е поет риск, защото ограничаването му води до ограничаване на много стопански дейности”, каза Кацаров.

 


От категорията

Радев пред енергетици: Заради задкулисни интереси в енергетиката са вземани погрешни решения

Радев: Заради задкулисни интереси в енергетиката са вземани погрешни решения-1634414368.jpg

По думите му повече от десетилетие България не е работила за изграждането на ...

16 окт. 2021 | 19:16

Богомил Манчев: Очаква ни трудна зима от финансова гледна точка

-1528279032.jpg

Ако газът се е увеличил за няколко пъти 150-180%, сметките за парно няма да са ...

16 окт. 2021 | 22:43

Искра Михайлова от Монтана: Къде е обликът на президентството и къде е мисията на президентството?

Искра Михайлова от Монтана: Вицепрезидентът се бори за каузи-1634416685.jpg

ДПС е партията, която има огромни заслуги за изграждането на държавността в ...

16 окт. 2021 | 23:37

Карадайъ в Монтана: ДПС е гарант, че Конституцията и законите ще се спазват

-1634405466.jpg

Изправям се пред вас в трудно време, изпълнено с изпитания и предизвикателства, ...

16 окт. 2021 | 20:25