Снимки: kremlin.ru

Руският президент Владимир Путин участва в срещата на върха чрез видео връзка

Страните от ОДКБ разполагат войски на таджикско-афганската граница

2328 | 17 септ. 2021 | 14:05

Организацията, включваща Русия, Беларус, Армения, Таджикистан, Киргизстан и Казахстан, ще се противопостави на заплахата от тероризъм, контрабанда на наркотици и нелегална миграция

Снимки: kremlin.ru-1631876781.jpg-1631876803.jpg

Членовете на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКБ) в четвъртък на срещата на върха на организацията в Душанбе изразиха готовност да подкрепят Таджикистан в случай на влошаване на положението на границата с Афганистан, съобщава турският в. Daily Sabah, цитиран от Агенция "Фокус".

Според турското издание генералният секретар на ОДКБ Станислав Зас е заявил, че страните членки на организацията, включваща Русия, Беларус, Армения, Таджикистан, Киргизстан и Казахстан, са се договорили да разположат войски в граничните райони на Таджикистан с Афганистан, за да се противопоставят на заплахата от тероризъм и организиране на операции за борба с контрабандата на наркотици и нелегалната миграция. Според Daily Sabah Зас е подчертал, че ако ситуацията в Афганистан се влоши, ОДКБ ще осигури на Душанбе цялата необходима военно-техническа подкрепа.

На срещата на върха членовете на ОДКБ се съгласиха да засилят сътрудничеството между съответните ведомства и специалните служби за борба с екстремистки и радикални групи, а също така обсъдиха механизми за съвместна борба с интернет пропагандата, пише Daily Sabah.

Междувременно, както се отбелязва в статията, руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Москва продължава преговорите с талибаните, опитвайки се да премахне всички рискове за съседните държави.

„Те (талибаните) сами декларираха своите цели, включително ангажимент за по-нататъшната борба с тероризма, борба с трафика на наркотици, увериха всички останали, че ще направят всичко, така че от територията на Афганистан да не идват заплахи за съседните страни“, заяви министърът.

На свой ред руският президент Владимир Путин, който участва в срещата на върха чрез видео връзка, след като излезе в самоизолация, заяви, че всички членове на ОДКБ подкрепят „заключението, че в настоящите условия най-тясната координация и сближаване са необходими повече от всякога“.

„Съгласихме се също, че е необходимо по всяко време да бъдем готови да използваме изцяло отбранителния и политическия потенциал на ОДКБ, за да гарантираме сигурността, да поддържаме мира и стабилността в нашите страни“, каза Путин, цитиран от Daily Sabah.

На срещата на ОДКБ присъстваха и премиерът на Армения Никол Пашинян, президентът на Беларус Александър Лукашенко, президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев, президентът на Киргизстан Садир Джапаров и президентът на Таджикистан Емомали Рахмон.

 


Намери своята история

От категорията

Заев нарече Климент Охридски основоположник на македонската духовност и патрон на МПЦ

-1632997660.jpg

Началото на македонската писменост и език се свързва със свети Климент Охридски ...

8 дек. 2021 | 13:21

Русия поздрави "братския македонски народ" с Деня на Св. Климент Охридски - първия славянски епископ

Снимки: Фейсбук-1638967229.jpg

В посланието Св. Климент е наречен "изтъкнат просветител, първи славянски ...

8 дек. 2021 | 14:39

Байдън изключи варианта САЩ да изпратят войски, които да защитят Украйна срещу Русия

-1620885094.jpg

По-рано бе съобщено, че на посолството на САЩ в Москва е връчена протестна ...

8 дек. 2021 | 19:28

US милиардер ще връща крадени антики на десетки държави, сред които и България

Майкъл Стайнхард-1638997910.jpg

В колекцията на Майкъл Стайнхард е имало незаконно придобити предмети от 11 ...

8 дек. 2021 | 23:09