Учудващо е вицепремиери да търсят от опозицията подкрепа за „свои“ закони. Още по-учудващо е, че никой не се учудва

Странни неща стават в държавата на Борисов, а той дори не е ядосан

16117 | 10 май 2018 | 14:53

Когато Беров и Орешарски търсеха плаващи мнозинства за всеки законопроект на кабинета си, това излъчваше нестабилност. Днес всичко е стабилно. Валери Симеонов го казва


Нещо странно става в държавата. Права е Корнелия Нинова, която направи тази оценка, след като разговаря с Валери Симеонов в парламента. Странно и необичайно е вицепремиер, лидер на партия от управляващото мнозинство, да търси подкрепа за законопроектите, които смята за важни, от опозицията.

Но точно това прави Валери Симеонов. А преди него същото направи Красимир Каракачанов. Също вицепремиер, също лидер на партия (ВМРО) от Обединени патриоти. Които пък управляват заедно с ГЕРБ.

 

Тук не става дума да бъдат критикувани Каракачанов и Симеонов.

Постъпките им обаче вадят на показ неща, които една управляващата коалиция сигурно би предпочела да скрие.

Като това, че там нещо скърца, дотам скърца, че вече трудно върви.

 

Да припомним какъв е редът, който предполагат конституцията и законите в нашата демократична и правова държава, за да стане ясно какво не е наред.

След проведени парламентарни избори се съставя правителство, което има зад себе си мнозинство от 50% плюс един от народните представители. Това правителство излиза с програма за управление, която реализира чрез законопроектите, които внася за разглеждане в Народното събрание. Ако някой ключов законопроект не мине, има основание да се мисли, че правителството не е стабилно и дори да се предполага, че на хоризонта са се задали предсрочни избори.

 

Сега очевидно не е така. Кой иска избори? Съмнявам се дори, че БСП ги иска, въпреки лозунгите за оставка на кабинета на първомайския митинг.

Самият Симеонов е категоричен – управлението е стабилно. Но така, както е стабилно, той и Каракачанов търсят плаващи мнозинства за „своите“ законопроекти. Не за един и два, стигат за мини управленска програма (по думите на Нинова).

 

Наистина е странно или поне досега не се е случвало вицепремиери да обикалят парламента, когато зад гърба на правителството стоят 122 депутати (95 от ГЕРБ и 27 от Обединени патриоти). Кабинетът може да разчита и на гласовете на 12-те депутати от „Воля“, а често и на 25-те на ДПС. В кабинета не си ли говорят? В мнозинството не си ли говорят?

 

Още по-странно е, че премиерът Бойко Борисов, силният човек в държавата от десет години, сякаш не забелязва какво става. Премиерът, който би Стамболов по-продължителност начело на изпълнителната власт, чиято партия не е губила парламентарни избори откакто я има, дори не се възмущава, когато на практика се оспорва една от основните му прерогативи - да диктува дневния ред на държавата чрез законите, изковани под зоркия му взор!

 

Как да не се запита човек колко дълго може да издържи правителство, разчитащо на плаващи мнозинства.

Прецеденти вече има.

Кабинетът на проф. Любен Беров управлява малко повече от година и половина (от 30 декември 1992 г. до 17 октомври 1994 г.). Малко повече от година издържа кабинетът на Пламен Орешарски (от 29 май 2013 г. до 6 август 2014 г.).

Но политическата обстановка, при която начело на изпълнителната власт бяха Беров и Орешарски бе коренно различна от сегашната. На първо място и двамата бяха от университетските среди, а не ярки политически фигури, още по-малко, лидери на партии. На второ място, политическите сили, които ги подкрепяха, не се ползваха с категоричното доверие на обществото.

Правителството на Беров изглеждаше встрани от „демократичната“ линия, правителството на Орешарски бе сформирано, като се заобиколи най-голямата партия в парламента – ГЕРБ. Напълно законно, напълно според буквата на конституцията, но не достатъчно редно в очите на мнозинството българи. Иначе защо имаше протести?

Правителството на проф. Беров бе съставено с мандата на ДПС, но управляваше с подкрепата и на БСП. Двете партии имаха заедно 130 народни представители в 36-ото Народно събрание (106 – БСП, 24 – ДПС). Най-голямата политическа сила в него бе СДС, победил „с малко, но завинаги“ по думите на Александър Йорданов.

110-те мандата на сините обаче не осигуриха дълъг живот на кабинета на Филип Димитров, предшестващ този на проф. Беров. Затова сините бяха „контра“ на повечето законопроекти на Любен Беров и, за да минат те, се търсеха плаващи мнозинства, защото социалистите официално не припознаваха кабинета за свой. И имаха основание – повечето министри бяха от средите на десницата, а самият премиер - бивш съветник на президента Желю Желев (основател и пръв председател на СДС).

 

В началото на 90-те години политическите събития се развиваха бурно, кабинетите се сменяха през две години и това бе в реда на нещата. Стабилността не беше на мода.

Сега е друго.

Кабинетът на Пламен Орешарски, излъчен с мандат на БСП, така и не успя да изглежда стабилно. Самото 42-о Народното събрание, което го излъчи, не изглеждаше стабилно. За да работи, всеки ден му трябваше „златният пръст“ на лидера на „Атака“ Волен Сидеров, защото управляващите партии БСП и ДПС имаха точно 120 депутати (съответно 84 и 36), а ГЕРБ възприе политика на бойкот. 97-ната народни представители на Борисов просто не се регистрираха сутрин, за да може парламентът да работи. При това положение кабинетът „Орешарски“ падна веднага, след като загуби подкрепата на ДПС. И много ясно, че за всеки законопроект се търсеха плаващи мнозинства. Цялостната обстановка в страната бе напрегната, а по улиците на столицата всеки ден имаше протести.

 

Нищо от политическата ситуация и при Беров, и при Орешарски не е налице днес.

Но пак се търсят плаващи мнозинства.

Пита се защо.

Отговор има, но той е доста смущаваш.

Парламентаризмът не е на почит и уважение сред управляващите. Те не търсят решение на възникващите проблеми в неговите механизми. В противен случай биха постъпили така, както постъпиха като премиери първо Симеон Сакскобургготски, а после и Сергей Станишев. Всички законопроекти минаваха през Съвета на коалицията. Там се дискутираха и се изглаждаха спорните моменти с цел постигане на консенсус. Ако този механизъм го нямаше, трудно биха могли да видят бял свят плоският данък и отварянето на досиетата, например.

 

Опитите и в този парламент да се създаде подобен механизъм за изглаждане на спорните проблеми, явно не са успели.

 

Не можем да очакваме промени, ако назначаваме калинки. Призовавам всички министри да идват при мен, ако имат проблеми. Напоследък нямаме диалог с Бойко Борисов. Не сме правили коалиционен съвет от 2 месеца.“ Думите са на вицепремиера Валери Симеонов и са изречени на 20 септември 2017 г. Само шест дни по-късно облаците, надвиснали над правителството, се разпръснаха. Бойко Борисов веднага оправи нещата и обяви пред медиите: „Проведе се коалиционен съвет, защото аз и Валери Симеонов бяхме цяло лято на работа, а другите бяха на почивка и имаше малко напрежение в това отношение. Иначе редовно в понеделник или вторник се събираме и говорим по всички теми.“

Сигурно се събират и говорят, едва ли премиерът лъже. Но след тези коалиционнни съвети няма пресконференции. Никой не знае и къде заседават.

И затова не е странно, че на 24 януари 2018 г. Симеонов отново избухна: „Има пропаст в коалиционното правителство по отношение на кадрите.“ Но пък после сам нарече възникналото напрежение „болест на растежа“.

 

Явно, че тази болест е преодоляна и няма да покоси засегнатия „организъм“. Че правителството ще продължи да управлява, че дори ще продължи да изглежда стабилно.

Защото впечатлението за „орел, рак и щука“ явно остава само за малцина вперени в подробностите анализатори, а за редовия гражданин няма значение. А едно правителство и едно управляващо мнозинство са истински заплашени, когато ядосат редовия гражданин и създадат у него усещането, че „нещо не е наред“.

Така беше, когато Беров и Орешарски търсеха мнозинство за всеки свой законопроект.

Днес не е така. Днес всичко е стабилно. Валери Симеонов го казва.

 

 


От категорията

Кеворк Кеворкян: Тукашният джихад ще се роди от Глада. Как се на-хибридваме сами

-1460633929.jpg

Разбере поне, какво ще се случи от хилядите деца, които си лягат гладни. Какво ...

19 окт. 2018 | 15:47

"Дойче веле": В Унгария не искат "развратници" и "човешки индивиди от друг вид"

-1517417880.jpg

Управляващите смятат, че на Запад "нормалният християнски свят" е на ...

20 окт. 2018 | 14:46

Хасан Азис: Управлението на Кърджали изисква познаване на душевността на хората

-1521999867.jpg

Очакваме през следващата година да приключи една инвестиция от около 15 млн. ...

21 окт. 2018 | 12:16

Властта се търкаля по Графа, а в БСП се надДУМвАт...

-1533207229.jpg

При кризисното състояние на държавата основната опозиционна сила е на една ръка ...

19 окт. 2018 | 13:54

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Bigman1


10 май 2018 | 23:27Тъпи червени говеда...


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ДАНЪКОПЛАТЕЦ


11 май 2018 | 07:45Милото ми Козяче !


Ilieva


10 май 2018 | 19:25Това ако е анализ здраве му кажи !


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Васил Здравков


10 май 2018 | 16:54А, забравих изрично да спомена и убийствата на Ст. Славов, Бай Миле, Димата Руснака и др., които са унижавали борисов докато им е миел колите пред Шератон.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Васил Здравков


10 май 2018 | 16:52Най стабилното нещо в България е липсата на разследване на мафиотските афери на б. борисов. 1. Цигарената. 2. Договора с Нефтохим за охрана. 3. Взривяването на джипа, барабар с Бориславова. 4. Обстоятелствата около назначаването му за гл. секретар на МВР. И пр.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ДАНЪКОПЛАТЕЦ


10 май 2018 | 16:27ВЕЛЕВА, за 5 стотака ще ти направя 2 пъти по точен анализ от този пасквил.___"кабинетът Орешарски падна веднага, след като загуби подкрепата на ДПС." Е, требе да си ептень ПроЗД, за да поверваш на тази мисла. Орешарски падна, защото Маккейн пожела и БАЙ Х..Й бе съгласен с това "предложение", подкрепено със солидни пачки от САЩ. ДПС бяха преметнати от БАЙ Х..Й с обещанието за благинки. Справка___стенограмите. Ама госпожата е писатель, не е читатель !


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.