Снимка: БНР

Премиерът Ана Бърнабич заяви, че не е съгласна с исканията

Студенти окупираха Белградския университет, искат оставката на министъра на финансите

2410 | 17 септ. 2019 | 20:00

Президентът Александър Вучич коментира, че студентите са успели да постигнат това, което той не могъл за седем години - да обърнат срещу себе си всички хора, които които са били на тяхна страна


Студенти от движението "Един от пет милиона" блокират от петък сградата на Ректората на Белградския университет и тази сутрин отново не пуснаха ректорката и преподавателите да влязат в сградата, съобщават сръбските медии, цитирани от БНР.

Студентите са гневни от това, че техните преподаватели мълчат за проблемите в обществото и ги обвиняват, че са допуснали управляващите да нарушат автономията на университета.

Протестиращите искат от ректорката Иванка Попович да предложи на премиера Ана Бърнабич да уволни министъра на финансите Синиша Мали. Причината за това искане е свързана с отговорността му за утвърждаване на средствата за университета и за заплатите на преподавателите.

Ректорът Попович отговори, че не може да го направи.

"Надявам се разговорите да продължат и сме готови да отговорим на разумни искания, но не можем да отговорим на искания, които не са от наша компетентност като уволнение на министър или утвърждаване на нечия партийна принадлежност", каза тя.

Студентите заявиха вчера, че няма да започнат преговори за пускане на работещите в сградата докато ректоратът не излезе със съобщение, в което да осъди "нахуването в Ректората на активисти на управляващата Сръбска прогресивна партия, които нападнаха студентите".

Премиерът Ана Бърнабич заяви, че не е съгласна с исканията на студентите, а президентът Александър Вучич коментира, че студентите са успели да постигнат това, което той не могъл за седем години - да обърнат срещу себе си всички хора, които демонстрират и които са били на тяхна страна.

 


От категорията

Еврокомисията препоръчва да отпадне мониторинга над България

-1527279632.jpg

За пълното отпадане на наблюдението обаче е нужно решение както на Европейския ...

21 окт. 2019 | 16:49

Разбунтували се мигранти подпалиха коли и раниха двама полицаи в Малта

Разбунтували се мигранти подпалиха коли и раниха двама полицаи в Малта-1571680400.jpg

До насилието се стигнало, когато мигрант от нигерийски произход, видимо пиян, ...

21 окт. 2019 | 20:36

Тръмп: Никога не сме обещавали на кюрдите, че ще останем 400 г. в Сирия

-1571121573.jpg

Президентът на САЩ заяви, че не е искал да остави никакви американски военни в ...

21 окт. 2019 | 22:08

В талефонен разговор

Путин и Макрон се разбраха за Сирия - продължаване на настоящото примирие!

Путин и Макрон се разбраха за Сирия - продължаване на настоящото примирие!-1571682279.jpg

Президентите се върнаха към обсъждането на подготовката за бъдещата среща на ...

21 окт. 2019 | 21:23

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.