Снимка: БНР

Премиерът Ана Бърнабич заяви, че не е съгласна с исканията

Студенти окупираха Белградския университет, искат оставката на министъра на финансите

2566 | 17 септ. 2019 | 20:00

Президентът Александър Вучич коментира, че студентите са успели да постигнат това, което той не могъл за седем години - да обърнат срещу себе си всички хора, които които са били на тяхна страна


Студенти от движението "Един от пет милиона" блокират от петък сградата на Ректората на Белградския университет и тази сутрин отново не пуснаха ректорката и преподавателите да влязат в сградата, съобщават сръбските медии, цитирани от БНР.

Студентите са гневни от това, че техните преподаватели мълчат за проблемите в обществото и ги обвиняват, че са допуснали управляващите да нарушат автономията на университета.

Протестиращите искат от ректорката Иванка Попович да предложи на премиера Ана Бърнабич да уволни министъра на финансите Синиша Мали. Причината за това искане е свързана с отговорността му за утвърждаване на средствата за университета и за заплатите на преподавателите.

Ректорът Попович отговори, че не може да го направи.

"Надявам се разговорите да продължат и сме готови да отговорим на разумни искания, но не можем да отговорим на искания, които не са от наша компетентност като уволнение на министър или утвърждаване на нечия партийна принадлежност", каза тя.

Студентите заявиха вчера, че няма да започнат преговори за пускане на работещите в сградата докато ректоратът не излезе със съобщение, в което да осъди "нахуването в Ректората на активисти на управляващата Сръбска прогресивна партия, които нападнаха студентите".

Премиерът Ана Бърнабич заяви, че не е съгласна с исканията на студентите, а президентът Александър Вучич коментира, че студентите са успели да постигнат това, което той не могъл за седем години - да обърнат срещу себе си всички хора, които демонстрират и които са били на тяхна страна.

 


От категорията

Извънредно! Камарата на лордовете се отказа да променя отново закона за Брекзит

-1570546668.jpg

Вижда се краят на продължилата повече от три години сага с излизането на ...

22 ян. 2020 | 21:26

Путин: Неуместно е Русия да се превръща в парламентарна република

-1579418867.jpg

За Русия с нейната огромна територия, с много вероизповедания, с голям брой ...

22 ян. 2020 | 14:28

Глобиха Фолксваген със 135 милиона евро в Канада

-1571172384.jpg

През 2015 г. Фолксваген призна, че е оборудвал 11 млн. от автомобилите си със ...

23 ян. 2020 | 10:56

Тръмп постави нов президентски рекорд за най-много туитове в един ден

-1579717279.jpg

Вчера по време на участието си в Световния икономически форум в Давос, Тръмп е ...

23 ян. 2020 | 10:28

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.