Суфи хлебар пече сладки за щанда на бежанците

На 23-ия благотворителен базар на Международния женски клуб в Интер експо център на 3 декември

Суфи хлебар пече сладки за щанда на бежанците

5944 | 2 дек. 2017 | 14:10

Мохамад Чубдари от Иран е майстор на хляба с квас и веганските сладки

Суфи хлебар пече сладки за щанда на бежанците-1512216900.jpgМохамад Чубдари и Димитър Георов - и тухла, и хляб се правят със сърце-1512216886.jpgСуфи хлебар пече сладки за щанда на бежанците-1512216853.jpgСуфи хлебар пече сладки за щанда на бежанците-1512216834.jpg

Томително благоуханен хляб без  захари, овкусители, ензими и консерванти  приготвя всеки ден в кухнята на хотел „Женева”  пекарят Мохамад Чубдари. 

 

Печивото свършва мигновено, защото хората от блоковете и офисите наоколо са разпространили от уста на уста мълвата колко дъхав и полезен  е хлябът.  Още повече, че основната му съставка е лимецът, който не може да бъде генно модифициран и е култивиран преди 18 хиляди години.  Квасът пък, с който единствено приготвя творбите си Меди, както го наричат приятелите, съдържа пробиотик, витамини С и В6, калций, желязо и магнезий.

 

Част от сладките, които Мохамад приготвя са вегански, защото той самият не вкусва месо, мляко и  яйца, но по нищо не се различават от „класическите”. Освен, може би, че са по-вкусни.  Освен за постещите в момента, те са много подходящи за хора с алергии или на диета. 

 

Всеки, който иска да ги опита, може да отиде в неделя на 23-ия благотворителен базар на Международния женски клуб в Интер експо център и да потърси Чубдари на щанда на Върховния комисариат за бежанците към ООН.

 

Мохамед , който живее със статут на бежанец у нас, е поканен да представи там творбите си (защото печивата у са произведение на изкуството) и лично да обяснява   

 

Майстор пекарят произхожда от Иран. Когато е на 14 години баща му се преселва в отвъдното и от весел и общителен юноша Меди се превръща в мълчаливец, който страни от другарите си в междучасието. Неговият учител по поезия (в Иран уроците по литература се наричат часове по поезия)  се приближил  и го попитал защо се е променил така. Мохамад му споделил, че сънува плашещи сънища.  

 

Преподавателят го успокоил, че човекът от   странните видения всъщност е един от  суфи учителите, част от които са Омар Хаям, Мевляна, Фердоуси… Думата суфи на арабски означава чистота, а на гръцки – мъдър.  Така Мохамад е въведен в суфизма, впечатлителната му душа поема  към  учението, чрез което човек може да научи как да пътува в Божественото присъствие, да пречисти вътрешната си същност от нечистотата и да я разкраси с различни похвални черти“.  Чубдари престава да ходи в джамията, което в строго религиозното иранско общество се смята за тежка простъпка и семеен срам.

 

Но от този факт печелят клиентите му в хотел „Женева”, които могат да са сигурни, че хлябът и сладкишите им се приготвят от чист и духовен човек.

 

От 15-годишен Меди сутрин преди училище и веднага след занятията тича в пекарната да прави хляб – занимание най-близко до сърцето му. Дори когато започва да учи в университета в Техеран компютърни науки, продължава да меси с упование.

 

Неговият суфи учител му обяснил, че може да бъде инженер, преподавател, музикант, но задължително всеки последовател на философията трябва да има занаят „За да могат ръцете да сложат  хляб в устата, през деня трябва да са работили”. Затова всеки суфи трябва да е усвоил и занаят. Физическият труд трябва да е част от живота му.    

Собственикът на хотел „Женева” – Димитър Георов, когато се запознава  с Чубдари при д-р Людмила Емилова, веднага усеща  близост във вижданията. Той от години се интересува от българската история и осъзнал, че хлябът, който персиецът Мохамад приготвя по древна рецепта, практически е насъщният на прабългарите.

 

Режисьорът Стилиян Иванов снима продължение на филма си „Дервишите – мистиците на Изтока” ,  чиято премиера преди пет години в киносалоните на България мина под егидата на ЮНЕСКО.  Главен герой в новата лента, която ще бъде на екран след няколко месеца,  е суфито хлебар Мохамад Чубдари.  А самият майстор обещава след Нова година да предлага безглутенов хляб без брашно, на основата на семена и ядки.  


От категорията

Сладкиш "Ден и нощ" с пресни ягоди

Сладкиш "Ден и нощ" с пресни ягоди-1526991705.jpg

22 май 2018 | 15:19

Сувлаки по традиционна гръцка рецепта

Сувлаки по традиционна гръцка рецепта-1526374883.jpg

15 май 2018 | 11:55

Гери Дончева, Жени Калканджиева и Тачо първи опитаха престижна азиатска ракия

Жени Калканджиева и Гери Дончева -1526233416.jpg

Опитни бармани сътвориха екзотични коктейли с националната напитка на Китай, ...

13 май 2018 | 20:41

Агнешки сърмички

Агнешки сърмички-1525351626.jpg

8 май 2018 | 11:28

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


2018