Свещената азбука

Арх. Мирянов избира писмеността във всичките ѝ форми за ядро на едни от най-вълнуващите си клипове

Филмът "Свещената азбука" показва делото на Кирил Философ като божествена промисъл (Видео)

2857 | 21 май 2020 | 14:26

В сърцевината на видеото се крие „Пространно житие на Св. Кирил Философ” на Климен Охридски. Старобългарският текст е обвит в мистиката на църковни песнопения, обагрени с ярки кадри от природните феномени – пещерата „Проходна” и Рила планина


Българското слово – идентичността на нашия народ. Кирилицата е сърцето на българщината, корена на наследствеността, родоначалникът на културата.

 

Нашата азбука е свещенна и то не само заради създателя ѝ, а и заради препятствията, през които е преминала през вековете, за да достигне до нас в най-чистия си, сакрален блясък.

 

Ето защо един от най-светлите празници в днешна България е именно 24 май – денят на учителя, на просвещенеца, на ученика и духовника. На този ден празнуваме азбуката, славим нейните творци Константин-Кирил Философ и брат му Методий и всички радетели на просветата.

 

Неслучайно името си до множество съвременни просвещенци нарежда и патриотът Пламен Мирянов-син. Младежът, закърмен с българщината, милее за българския език. Като режисьор той избира писмеността във всичките й форми за ядро на едни от най-вълнуващите си късометражни филми, след които „24 май – Свещенната азбука”.

 

В сърцевината на видеото се крие „Пространно житие на Св. Кирил Философ” на Климен Охридски. Старобългарският текст е обвит в мистиката на църковни песнопения, обагрени с ярки кадри от природните феномени – пещерата „Проходна” и Рила планина.

 

Самото видео пък започва с безсмъртната реплика на Кирил в защита на глаголицата: „Бог не изпраща ли дъжд еднакво за всички? Също тъй слънцето не свети ли на всички? И не дишаме ли еднакво всички въздух?”. Словата са от „Беседата против триезичниците”, произнесена от Константин-Кирил Философ във Венеция срещу латинското духовенство, което поддържало теорията за трите „свещени езика“ на християнството – иврит, латински и гръцки.

 

Следват цели пасажи от текста на Климен Охридски, посветен на първоучителя. Любопитен факт е, че повлияно от традицията при сътворяване на подобни житийни текстове авторът вплита земния живот на героя си, като го обвързва с божествения прмисъл. Поставя Кирил в центъра на разказа си, показвайки го като богоизбран да състави свещенната азбука на славянските народи, вдъхновен от Божията умисъл. Намеква се дори, че мисията на Философа е тясно свързана с тази на Иисус, особено в частта с реформиране и обновяване на учението. Като всеки житиен герой първоучителят е показан като мяра за човешкото и това не е никак случаен подход. Идеята на творбата е да превъзпитава, да насочва изгубените по пътя, да формира ценности и учи на просвета и патриотизъм.

 

Със същата задача се е нагърбил и арх. Пламен Мирянов при създаването на видеото си, посветено на азбуката. Младежът дълбоко се прекланя пред делото на светите братя и го облича в съвременни одежди, за да го представи в най-бляскавия му вид пред днешното общество. Мощта на извечното дело на Кирил и Методий извира през вековете, достигайки до жадните за знания деца, творци на бъдещето на България и българския род.


24 Май - Свещената азбука from Plamen Miryanov on Vimeo.


Свещената азбука

В сърцевината на видеото се крие „Пространно житие на Св. Кирил Философ” на Климен Охридски. Старобългарският текст е обвит в мистиката на църковни песнопения, обагрени с ярки кадри от природните феномени – пещерата „Проходна” и Рила планина

От категорията

Кеворк Кеворкян: Сватовници на неприличието

-1477587010.jpg

Друг сватовник – Христо Иванов. Няма бивш министър на Б.Б., да го знаете – ...

28 септ. 2020 | 15:12

Боян Чуков: Очаквам нова вълна атаки на радикализирани ислямисти в Западна Европа

Боян Чуков-1523087293.png

Светът няма да бъде еднополярен, двуполярен, триполярен, а многополярен, и той ...

28 септ. 2020 | 11:38

Кирил Вълчев: Властимащи, свалете маските в училищата и театрите! (ВИДЕО)

Кирил Вълчев Снимка: Дарик радио-1601321881.jpg

Направете изолатори в министерствата, за да държите там чиновници със симптоми ...

28 септ. 2020 | 22:36

Стефан Цанев: Протестът отблъсква интелектуалците заради средствата си и липсата на ясна перспектива

-1533654244.jpg

Няма друг начин освен младите, родени на свобода, незаразени с робство, да ...

27 септ. 2020 | 15:15