Светла Костадинова Снимка: Дарик радио

Бюджет 2021 е правен сякаш всичко ще се върне постарому, коментира тя

Светла Костадинова, ИПИ: Правителството разчита на увеличени плащания, а не на реформи

1523 | 1 дек. 2020 | 13:02

Въпреки мерките на управляващите щети ще има и те може би ще бъдат почувствани от повечето работещи в България, коментира изпълнителният директор на Института за пазарна икономика


Бюджет 2021 е правен сякаш всичко ще се върне постарому, правителството разчита на увеличаване на плащанията, а не на реформи. Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ Светла Костадинова, изпълнителен директор на Института за пазарна икономика.

Докато при първата вълна можехме и трябваше да подходим с разбиране по отношение на предприетите от правителството мерки, то сега, по време на втората, не можем да проявим същото разбиране, обясни тя, като добави, че от март досега видяхме ударени бизнеси и загубени работни места. Данните показват, че през август, септември и октомври има леко наваксване по отношение на работните места, уточни Костадинова.

„Това обаче, което виждаме сега е, че съвпадението със зимния сезон, неяснотата колко дълго ще продължи това затваряне, очакванията за ваксина и за евентуално възстановяване на обичайната дейност, показват, че може би ни очаква по-високо нарастване на безработицата. Въпреки мерките, които правителството предприема за компенсиране, за различни плащания, за еднократно и нееднократно вдигане на пенсии, за подпомагане на семействата с деца, щети ще има и те може би ще бъдат почувствани от повечето работещи в България. Това, което ние виждаме в бюджета за следващата година е, че той е правен сякаш всичко ще се върне по старо му, което няма как да се случи. Всъщност правителството разчита повече на увеличаване плащанията към населението и не толкова на реформи и промени, които да позволят на бизнеса бързо да се адаптира, да е по-гъвкав, да работи по-добре и сигурно“, обясни тя.

Светла Костадинова каза още, че гледайки бюджета за 2021 година, очакванията не са много оптимистични. Тя изрази надежда пазарите, към които гледат българските предприемачи, бързо да възстановят в пълнота своята работа. Според Костадинова ако планът за възстановяване на България би помогнал, той би имал положителни ефекти много далеч във времето.

 


ОЗК

От категорията

КЕВР не видя нарушения във високите сметки на „Топлофикация София“

Снимка: БГНЕС-1610724269.jpg

Предоставените данни и документи показват, че дружеството е изпълнило ...

15 ян. 2021 | 17:23

НАП: Електронни касови бележки ще заместят хартиените

-1551104105.jpg

Промяната се подкрепя от Националната агенция за приходите, като в близките ...

14 ян. 2021 | 14:51

Теменужка Петкова: България да има диверсификация на своя газ е мечта от години

Снимка БНТ-1610785627.png

"Булгаргаз" има договор за 25 години с азербайджанската газова ...

16 ян. 2021 | 10:24

Инж.Желев: Наш основен приоритет е опазване на околната среда и екологичното производство на енергия

-1427713691.jpg

Паралелно през 2021 г. продължаваме по план работата по проекта ни за поетапно ...

14 ян. 2021 | 14:42