Снимка: МВнР

Служебният министър е провел двустранен разговор с македонския си колега Буяр Османи

Светлан Стоев: България е убеден поддръжник на разширяването на ЕС с държавите от Западните Балкани

2553 | 15 ноем. 2021 | 17:55

В същото време той е подчертал необходимостта ангажиране на Скопие с основни европейски ценности като добросъседските отношения и правата на човека, включително конституционни гаранции за правата на българите в РСМ


България остава убеден поддръжник на процеса на разширяване на ЕС с държавите от Западните Балкани, заяви министърът на външните работи в служебния кабинет Светлан Стоев на провелата се днес в Брюксел работна среща на външните министри от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа /ПСЮИЕ/, организирана от ротационното гръцко председателство. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР.

"България подкрепя приоритетите на гръцкото председателство на ПСЮИЕ. Убедени сме, че те са адекватен отговор на предизвикателствата, пред които сме изправени в Югоизточна Европа", посочи министър Стоев.

Развитието на инфраструктурата и изграждането на транспортни връзки със страните-участнички от Процеса са важен фактор за икономическото развитие, социалното и регионалното сближаване, изтъкна първият български дипломат, като припомни значението на постигнатото до момента в рамките на Берлинския процес за Западните Балкани. Той отдаде ключово значение на добросъседските отношения като основополагащ принцип както в регионалното сътрудничество, така и в процеса на присъединяване към ЕС.

България е инициатор за създаването на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа като водещ политически формат за диалог в региона. Началото на инициативата е положено на Софийската среща на министрите на външните работи на страните от Югоизточна Европа /6-7 юли 1996 г./ която приема Софийската декларация за добросъседски отношения, стабилност, сигурност и сътрудничество на Балканите, припомнят от външното ни министерство.

Преди работната среща в рамките на ПСЮИЕ министър Стоев е провел двустранен разговор със своя колега от Република Северна Македония Буяр Османи. От българска страна е била потвърдена принципната подкрепа за процеса на европейска интеграция на Република Северна Македония.

В същото време е била подчертана необходимостта от постигане на убедителни резултати, които да гарантират ангажираността на Скопие с основни европейски ценности като добросъседските отношения и правата на човека, включително осигуряване на конституционни гаранции за правата на българите в Република Северна Македония.

Очакваме реален напредък в тази посока, което да позволи на България да даде съгласие за начало на преговорите за присъединяване на Република Северна Македония, се отбелязва в съобщението на МВнР.

 


От категорията

Радев и Йотова положиха клетва в парламента, ГЕРБ напуснаха демонстративно залата
(Видео)

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова положиха клетва за втория си мандат пред Народното събрание-1642580125.png

Президентът Румен Радев ще положи венец и ще отдаде почит пред загиналите за ...

19 ян. 2022 | 08:05

Добромир Живков: Президентът трябва да се върне в позицията на балансьор и обединител на нацията
(Видео)

Добромир Живков-1478008861.jpg

Правителството и коалицията ще започнат да търпят имиджови загуби, ако в ...

19 ян. 2022 | 09:14

Борисов е в Силистра, среща се със структурите на ГЕРБ (На живо)
(Видео)

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се среща в Силистра със структурите на ГЕРБ-1642581390.png

Към него от членове на партията бяха отправени редица въпроси, свързани с ...

19 ян. 2022 | 10:26

ДПС иска законови промени - премахване на „ин хаус“ процедурите
(Видео)

ДПС иска законови промени - премахване на „ин хаус“ процедурите-1638951888.png

С промени в Закона за публичните финанси ДПС иска да премахне възможността да ...

19 ян. 2022 | 10:19