Време е да накараме Бойко Борисов да забрави думата „Сongratulations” и да научи думата „Оставка”

Светлана Шаренкова: Американци в „Козлодуй“! А корабче плува ли?

20806 | 14 окт. 2020 | 16:54

Време е, да си върнем превзетата държава, а младите българи да получат перспектива за работа и реализация, да създават семейства, да раждат и отглеждат децата си в най-прекрасната за всички ни страна - България


Проф. Светлана Шаренкова

 

При поредната си обиколка с „джипката на властта“ Борисов съобщи на народа, че е решил да закупи „най-модерния“ американски ядрен реактор за АЕЦ „Козлодуй“, защото му било омръзнало да купува руските, с които нищо не можело да се направи!? Тук не коментираме, че исторически СССР, а днес Русия е водеща държава в разработката на ядрените технологии, но пък се питаме докога ще слушаме тези безкрайни лакърдии, извадени сякаш от сценарий на селска вечеринка?

 

В началото лидерът на ГЕРБ наричаше „Белене“ гьол с жаби, сетне го превърна в „стратегически проект”, а днес ново 20! – намерил бил една нива в Козлодуй и щял да построи там 7-и атомен реактор, ама задължително да бъдел американски...


Ето това е т. нар. риълполитика на Борисов – във Вашингтон той козирува, а в Москва се извинява… За 10 години на власт не можа да разбере един елементарен постулат, че енергетиката не е тема за шегички, пропагандна или игра за оцеляване. Енергетиката е високоекспертна дейност, подчинена на сложни икономически и технологични правила, на управленска логика и стратегическо планиране за десетилетия напред. Опитите да бъде превърната в конюнктурна геополитика се провалиха, защото енергийните проекти в Европа се развиват въпреки заплахите на русофобските ястреби от Брюксел и Вашингтон.


Енергетиката е въпрос на национален суверенитет и национална сигурност. И вместо България да стане енергиен център на Балканите, така както визионерски е планирано от управлението на Тодор Живков (менторът на Б. Б.), под „мъдрото“ ръководство на ГЕРБ бяхме превърнати в послушен изпълнител на чужда воля и интереси. Сигурно Борисов се изживява като голям геополитически играч, но всъщност показва страх и отчаяние – защото е ясно, че обещанието му да купи и монтира US ядрен реактор е неизпълнимо през следващите 15-20 години. Той просто иска да спаси кожата си, но нито ядрените му фантазии, нито предплатените Ф-16 ще му свършат работа, тъй като дори и Вашингтон не може да му гарантира оставането на власт. А заради напразните надежди за оцеляване на мафиотско-мутренската олигархия, бедна и затънала в системна криза България плаща и ще плаща милиарди на военнопромишления и ядрен комплекс на САЩ. Заради „илюзиите Борисови“ тези пари няма да се инвестират в бъдещето на страната ни - за индустрия, икономика и туризъм, за пенсии и социални политики, но ще обвържат поколения българи с тяхното изплащане.


Помним как преди няколко години по подобен начин министърът от кабинета „Орешарски“ Драгомир Стойнев се опита да заиграе с „Уестингхаус“ за 7-и реактор в АЕЦ „Козлодуй”. И тогава „надеждата” беше, че американците ще запазят кабинета на БСП и ДПС, но въпреки тези негови усилия... правителството позорно падна. Това ще се случи и на ГЕРБ, и на Борисов! Защото едно „предполагат“ управляващите, но друго „разполагат“ българските граждани – 70% от които искат оставка и нов модел на управление!


И още нещо много важно! Проблемът за внедряването и закупуването на руски реактори съвсем не е свързан с Кремъл и Путин, той си е чисто български! Защото слугинажът на управниците ни заради външен натиск вече два пъти спира АЕЦ „Белене“. Първият - през далечната 1990 г. под диктовка на Вашингтон и с помощта на Париж. Вторият - от правителство на Борисов, с нарочно решение на Парламента на 29.03.2012 г. - две седмици след посещението на Хилари Клинтън в София. Така се случи и с „Южен поток“, след идването на някакви трима американски сенатори, когато срещайки се с тях Пламен Орешарски „тържествено“ обяви спирането на стратегическия европейски газов проект.


Ако не беше раболепието на българските правителства през 2018 г. в АЕЦ „Белене” щеше да заработи 1-ви реактор, на следващата година и 2-ри, а българската енергетика щеше да има перспектива за „Зелената сделка 2050”. Но докато други малки и големи европейски държави защитават своя национален интерес и изграждат енергийни и инфраструктурни проекти с Русия, България се огъва пред чуждия натиск, който превръща страната ни в най-бедната, корумпирана и безперспективна държава в ЕС.


Колко още милиарда ще похарчи Борисов, за да остане на власт? И Кой ще плаща за неговите авантюри? Защото днес Той с лека ръка харчи народни пари, а не парите от шкафчето си.


Време е всички заедно да спрем това безумие, да сложим край на тази провалена власт! Време е да накараме Бойко Борисов да забрави думата „Сongratulations” и да научи думата „Оставка”. Време е, да си върнем превзетата държава, а младите българи да получат перспектива за работа и реализация, да създават семейства, да раждат и отглеждат децата си в най-прекрасната за всички ни страна - България.


От категорията

Проф. Светлана Шаренкова: Видяла жабата, че подковават вола...

-1517831377.jpg

Но всъщност нищо ново под слънцето – няма русофобски повод, по който от ...

24 ян. 2021 | 19:19

Владимир Костов: ЧЕСТ ни прави чест и носи надежда!

-1469249999.jpg

ЧЕСТ издига една национално консервативна програма със силен социален уклон, ...

24 ян. 2021 | 22:12

Партия "Чиста, единна и суверенна татковина" (ЧЕСТ) иска пълна промяна на елита и модела у нас

Симеон Костадинов:Съществуващата либерално парламентарна система за изчерпана-1611473197.jpg

Моделът у нас е дълбоко покварен модел, който не само ни обрича на бедност, той ...

24 ян. 2021 | 09:24

Асен Ошанов, 2010: Срам ме е от българската политика. Честният живот не е там!

Асен Ошанов, 2010:  Лили Иванова е мегазвезда, до каквото се докосне, прави го изящно!-1611498980.jpg

Много неща съм изживял и видял, с много интересни хора съм се срещал - ще ...

24 ян. 2021 | 16:35