Демокрацията и свободата не са алиби или извинение за прояви на неонацизъм

Светлана Шаренкова: Гешев срещу езика на омразата и проявите на неофашизъм

16730 | 11 февр. 2020 | 17:03

Луковмарш получаваше подкрепа от овластени на национално и европейско ниво политици, а държавата и Столична община отговаряха с пожелателни декларации. А провокацията от година на година се провеждаше под безучастния поглед на споменатите институции.


Проф. Светлана Шаренкова

След дълги години на институционално бездействие по отношение на провеждания в София неофашистки Луковмарш най-после бяха взети реални и адекватни мерки от държавата срещу тази провокативна и неприемлива проява.

Главният прокурор Иван Гешев разпореди проверка, а държавното обвинение поиска организацията „Български национален съюз-Еделвайс” да бъде заличена от регистрите на съда като паравоенна структура, проповядваща открито фашизма.

Решителните действия на прокуратурата са напът да изправят една несправедливост в нашето общество – почитането на един фашистки генерал, призовавал за съюз с Хитлер, открит антисемит и антидемократ. Почит, която се случва в стилистиката на 30-те години на ХХ век – факелно шествие на младежи с бръснати глави, с агресивни лозунги и жестове, открито напомнящи нацисткия поздрав.

Левите и прогресивните партии, организации и медии, в това число и в. ЗЕМЯ, многократно са апелирали Луковмарш да бъде забранен, защото е открита провокация срещу европейските, демократичните и социалните ценности, залегнали в нашата конституция. На фона на тези апели Луковмарш получаваше подкрепа от овластени на национално и европейско ниво политици, а държавата и Столична община отговаряха с пожелателни декларации. А провокацията от година на година се провеждаше под безучастния поглед на споменатите институции.

Днес прокуратурата в лицето на новия главен прокурор Иван Гешев показа, че подобно статукво е неприемливо, че държавата има нужния инструментариум, стига да има воля и кураж.

 

През 2020 г. светът чества 75-ата годишнина от победата над фашизма, взел десетки милиони жертви в целия свят, наскоро светът си спомни за трагедията на холокоста, отбелязахме и участието на България в антифашистката съпротива и в Отечествената война, което спаси страната ни от тежки следвоенни санкции и отнемане на територии.

Отделно от това Европейският парламент ясно прокламира, че нацизмът и неонацизмът нямат място в съвременна Европа. Свобода на възгледите и съвестта – да, свобода да си срещу елитите на глобалисткото статукво и да искаш радикална промяна – да, проповядване на фашизъм – категорично не! Демокрацията и свободата не са алиби или извинение за прояви на неонацизъм, и тук правосъдието най-после се оказа на висотата на своето призвание. Демокрацията трябва да е неприкосновена!


От категорията

Валентин Вацев: Борисов е наказание за нашите грехове

-1484498737.jpg

Премиерът може да употреби част от трудовите си спестявания за къща в Рубльовка ...

6 авг. 2020 | 17:56

Първан Симеонов: Борисов губи играта на нерви при един почти спечелен мач

Първан Симеонов-1543427061.jpg

Ако довчера протестът вървеше към маргинализация, по-скоро след вчера върви към ...

6 авг. 2020 | 13:16

Ройтерс: Ваксинен национализъм - Всяка страна сама за себе си?

-1585128337.png

Сделките на САЩ, Великобритания и ЕС с фирми като Pfizer, BioNtech, Astra ...

7 авг. 2020 | 17:11

“Фигаро”: Испанската монархия е в голяма опасност

-1515191214.jpg

Срещу днешното държавно устройство на страната са радикалната левица, ...

7 авг. 2020 | 15:57