Борбата срещу спекулата е тест за държавност

Светлана Шаренкова: Пазарът не може да бъде над човешкия живот!

2564 | 26 март 2020 | 17:19

Върхът на наглостта – в България в условията на почти пълен блокаж работят…колекторските фирми за събиране на дългове! Вместо банкова ваканция правителството предлага тегленето на нови кредити


Проф. Светлана Шаренкова 

Борбата срещу спекулата е тест за държавност

Върхът на наглостта – в България в условията на почти пълен блокаж работят…колекторските фирми за събиране на дългове!

Вместо банкова ваканция правителството предлага тегленето на нови кредити

Коронавирусът предизвика световна криза във всички сфери на човешкия живот. В тази глобална криза ясно се вижда и доброто, и лошото не само в отделния човек, но преди всичко в обществата и държавите.


Време за реална солидарност и взаимна помощ. Време на изпитание за институциите и време, в което лъсват лошите модели на управление.
Затова днес на дневен ред с голяма острота изниква въпросът за спекулата! Тя е израз на тежък цинизъм спрямо лишенията, които всеки българин понася в битката с епидемията. На фона на тежките икономически трудности за малкия, средния и семейния бизнес – тя е тежко престъпление!


Преборването на спекулата с храни, лекарства, детски стоки и продукти от първа необходимост е ключова задача и важен тест за държавността. Мерките трябва не само да бъдат скрепени в закон, но и да се превърнат в принцип с продължаващо действие. Линия на поведение, която подкрепя и главният прокурор Иван Гешев.


Пазарът не може да бъде над човешкия живот! Бизнесът не е освободен от социална чувствителност – и през криза, и в стабилни времена! Нужна е спешна промяна в Наказателния кодекс на определението за спекула и на мерките срещу нея. Най-простичкият пример - медицинските маски за еднократна употреба и дезинфектантите, които днес са животоспасяващо средство. Същото важи за храните и лекарствата, чиито цени растат ежедневно.


Кой допуска този пазарен разгул? Правителството, регулаторните органи, съдебната и местната власт са длъжни да влязат в ролята си веднага, подплатени със силата на закона.


Българското общество трябва да се върне към нормалност след провала на пазарния фундаментализъм и санкциите за спекула трябва да станат много по-радикални, защото държавността го изисква. Народът ни от 30 години страда от нарастващи цени и социални лишения. Време е това да се промени генерално!


С началото на кризата всички европейски и развити държави спешно въведоха социални мерки, насочени към оцеляването на гражданите – данъчна ваканция, отлагане на плащането по кредити и битови сметки, временно спиране на действията на частните съдебни изпълнители, мащабни мерки за защита на малкия и семейния бизнес срещу фалити, финансова помощ за граждани и семейства.


Днес, когато здравето и поминъкът на българите са застрашени, дълг на политиците е да облекчат временно тези техни задължения. А се случва точно обратното – битовите сметки са „отложени” с 10 дни без да е ясно как стотици хиляди останали внезапно без доход ще ги платят!? Същото важи за кредитите, които почти всяко семейство има. В условия на криза и галоп на цените пенсионерите (само най-бедните) ще получат 40 лева за Великден!?

 

Вместо безвъзмездни помощи за домакинствата се предвиждат „лесни” кредити от 1500 лева – поредната тежест, която ще усетят след кризата! И върхът на наглостта – в България в условията на почти пълен блокаж работят…колекторските фирми за събиране на дългове!


Лицемерието и социалното безчувствие пролича най-ясно в тези дни, в които хората чакат защита на здравето, но и социални гаранции за идния ден. Коронавирусът ще бъде преодолян и тогава ще дойде българското и европейското утре. Научавайки уроците от кризата, трябва да осъзнаем, че единствената ефективна държава на XXI век е социалната държава! Стъпила върху смесена пазарна икономика и плуралистична политическа система.От категорията

Веселин Данев: Можем да отделим рисковата група в хотели, а другите да се върнат на работа

Идеята е всички в рискова възраст или здравословно състояни да си „спестят“ срещата с вируса, казва Веселин Данев-1585815200.jpg

Всичко това ще излезе на държавата в най-лошия случай 40 милиона лева на ден, ...

2 апр. 2020 | 11:21

"Полет с балон над Белоградчишките скали"- едно спиращо дъха видео с иновативен поглед към природата

"Полет с балон над Белоградчишките скали"-1585909140.png

Режисьорът и идеолог на видеото арх. Пламен Мирянов умело използва ...

3 апр. 2020 | 15:43

Тихомир Димитров: Пикът ще е по Великден, когато в България ще има 1200 заразени с Ковид-19

Тихомир Димитров: Пикът ще е по Великден, когато в България ще има 1200 заразени с Ковид-19-1585938159.jpg

Ако България не беше взела мерките, които взе още когато имахме само 31 ...

3 апр. 2020 | 20:10

Георги Марков: Безсрамие по време на коронавирус

-1561186598.jpg

Вижте с какво се занимава европейският елит в разгара на кризата: с ...

3 апр. 2020 | 19:50

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


FuckEU


26 март 2020 | 23:16България в условията на почти пълен блокаж работят колекторските фирми за събиране на дългове! ................................ Може може, оФците искат демокрация. Дано това продължи с още по голяма сила, за да прогледнат.............. ако могат.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Херодот


26 март 2020 | 21:27Благодарим за обективнатс и полезна информация!Жалко,че сред управляващите от герб няма хора с такова мислене!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.