Многополюсният световен ред вече е в действие и променя архитектурата на света, смята професорът

Светлана Шаренкова: САЩ губят хегемонията си!

4116 | 11 юни 2018 | 17:34

САЩ загубиха функцията си на световен хегемон и дори вече изпадат в изолация, Европейският съюз е в криза на идентичността, а Русия и Китай трасират нови успешни проекти за интеграция и чертаят новите идеи за бъдещето, допълва тя


Автор: Проф. Светлана Шаренкова

 

Завършиха две големи геополитически събития – срещите на върха на седемте най-развити страни Г-7 (САЩ, Германия, Франция, Италия, Великобритания, Канада и Япония) и на Шанхайската организация за сътрудничество ШОС (Русия, Китай, Казахстан, Узбекистан, Таджикистан, Киргизияи специално поканените Индия и Пакистан).

 

Срещата на Г-7 в Канада бе придружена от безпрецедентни за този формат разногласия между американския президент Доналд Тръмп и останалите лидери от ЕС. Безцеремонно Тръмп отказа да подпише общото комюнике, напусна преждевременно срещата и изрази недоволството си с гневни текстове в социалните мрежи, от които се разбра, че Вашингтон ще променя статуквото, в което „хранеше и пазеше Европа”. Необявената търговска война на Америка срещу всички вече е факт!

 

Извън този контекст Тръмп прояви чувство за реализъм и призова Русия да бъде поканена отново в Г-8, където е нейното място на голяма сила и където могат да се провеждат реални преговори. В тази си идея Тръмп бе подкрепен само от лидера на Италия, но става все по-ясно, че без Русия и Путин организацията е зациклила и не отразява новите глобални реалности. Наблюдатели допълниха, че мястото на Китай също е там, защото КНР вече се изравни, а в определени икономически сектори и задмина САЩ.

 

И докато Г-7 генерира скандали, съвсем друго впечатление направи форумът на ШОС в Циндао, Китай. Там бе даден мощен сигнал за единство и разширяване на темите, обхвата и географията на сътрудничеството, набелязаха се конкретни мерки в борбата с тероризма, бе дадена заявка за общи инициативи между ШОС и БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР), както и на ново всестранно руско-китайско евразийско икономическо партньорство. Москва изрази подкрепа за китайския проект „Един пояс, един път” и Владимир Путин бе категоричен, че търговията между двете държави набира скорост, развива се икономическото коопериране, падат митническите бариери.

Ролите на основните играчи в света вече са разменени: САЩ загубиха функцията си на световен хегемон и дори вече изпадат в изолация, Европейският съюз е в криза на идентичността, а Русия и Китай трасират нови успешни проекти за интеграция и чертаят новите идеи за бъдещето.

 

Всъщност, докато някои у нас още говорят за евро-атлантическо единство и се кланят на неясните евро-атлантически ценности, пред очите ни многополюсният световен ред, който балансира традиции, интереси и цели цивилизации, вече е в действие и променя архитектурата на света.

 

 


От категорията

Акад. Георги Марков: Като я видя тази г-жа Захариева, настръхвам! Тя изобщо не е в час!

-1515930250.jpg

Искат да вкарат Македония в НАТО с моркова на Европейския съюз, но политиците ...

19 юни 2018 | 08:20

Проф. Николай Радулов: МВР е във фактически разпад! Разрушенията са трагични

-1443951516.jpg

Вече и дума не може да става за промяна или за реформа. А за нулиране на ...

13 юни 2018 | 17:00

„Ню Йорк Таймс“: Упадъкът на американската империя

-1505295691.jpg

„Най-лошото човешко същество, което някога е заемало този пост“ - така описва ...

19 юни 2018 | 16:11

Валерия Велева: Едните ги убива Системата, другите танцуват върху мъката на майките!

-1448546816.jpg

У нас, в най-бедната и най-корумпирана страна на ЕС, овластените чиновници са ...

19 юни 2018 | 13:47

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Гошко


12 юни 2018 | 15:56Че за каквое на Русия и Китай Г7 начело със старите престарели безплодни баби Мей и Меркел и на баба момчето Макрон?! Тази формация се износи и срещу нея скочиха Г 20 с население над 2,5 млрд. души, с модерни армии, на които президентите на САЩ не биха се противопоставили. "Краварите" разположиха войските си в Европа, но западните им щати са оголени на натиск, а на ударите на руските и китайските подводници целият САЩ. За ЕС не говорим финансов колос, във военно отношение джудже.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.