Ястребите нямат място в спорта – те не са способни на честна игра!

Светлана Шаренкова: Спортът се използва за поредната порция русофобия

8335 | 10 дек. 2019 | 18:20

Очевидно е и желанието за служебно елиминиране на силната руска конкуренция. Видимо е желанието Русия да бъде демонизирана в очите на обикновените спортни фенове по света


Проф. Светлана Шаренкова

Поредна проява на патологична русофиобия! Само така може да се опише наложената от наднационалната антидопингова агенция УАДА четиригодишна забрана Русия да участва и да бъде домакин на най-представителните спортни събития. Очевиден е опитът за политизиране на спорта, което противоречи на принципите и духа на олимпизма, насочени към стремежа за по-мирен свят.

Очевидно е и желанието за служебно елиминиране на силната руска конкуренция.
Видимо е желанието Русия да бъде демонизирана в очите на обикновените спортни фенове по света, след като през 2014 г. в Сочи и през 2018 г. на Световното първенство по футбол милиони фенове от цял свят станаха свидетели не само на перфектна организация на събитието, но и на провала на пропагандните клишета, които се оказаха скалъпена лъжа. С очите си милиони видяха, че Русия е модерна и развита държава, а руснаците са позитивни и свободни хора.

Забраната на УАДА очевидно е несправедлива и тенденциозна, опитва се по гьобелсовски – с много лозунги, но без доказателства - да наложи мантрата, че само руските спортисти използват допинг. Несправедливо е заради някакви мними или реални нарушители да бъдат наказани състезатели, които спазват правилата. Няма обективност, а където тя липсва няма и волята и способността за справяне с проблемите с допинга. Със сигурност не чистият спорт е целта, тя е само и единствено политическа.

Някои сили не можаха да се примирят, че наложените преди повече от пет години антируски санкции не изпълниха очакваната роля, че руският народ остана сплотен зад своя президент Владимир Путин. Че руската икономика преодолява трудностите и се развива успешно, а Москва е желан партньор в стратегически енергийни проекти. Явно не могат да се примирят, че въпреки предизвикателното дрънкане на оръжие, тактиката на изолация се провали шумно. Авторитетът на Русия расте, тя не губи приятелите си и ще остане ключов фактор в новия многополюсен свят, а в очите на милиарди хора в Европа и света е алтернатива на проваления неолиберален глобалистки модел на развитие.

И в ход се пускат русофобските кампании – т. нар. афера „Скрипал” и развихрянето на повсеместна шпиономания, опитът отново без доказателства „дългата ръка на Кремъл” да бъде обвинявана за репресии и даже за покушения над инакомислещи. А „невинните борци за свобода” се оказват опасни терористи, олигарси или мафиоти.
Скандален бе опитът на Европейския парламент да преиначи историята и Русия да бъде обвинена като…подбудител на Втората световна война и за да бъде забравен решителният й принос за разгрома над фашизма.
А сега като оръжие срещу Русия се използва и спортът!

Целта на тези кампании е повече от ясна – Русия да бъде демонизирана отвън и деморализирана отвътре. Руското общество да бъде разколебано и унизено. Защото са засегнати сферите, в които руският човек изпитва законна национална гордост - Победата в Отечествената война, стотиците европейски, световни и олимпийски медали в спорта...

Със сигурност русофобските атаки и този път няма да успеят – с лъжа и интриги не се постига справедливост, фалшът ще бъде разбран не само от спортните фенове, но и от мислещите хора. Ловът на вещици, макартизмът, черните списъци, дамгосването на неудобните, политизацията на изкуството и спорта са част от една отречена доктрина.
Ястребите нямат място в спорта, защото не са способни на честна игра!


От категорията

Вацев: ГЕРБ е приключило политическо мероприятие. Борисов е жертва на собствената си автохипноза!

-1483006672.jpg

Политическият разум на ГЕРБ се отдели от действителността. Те не живеят в ...

5 авг. 2020 | 14:25

Владимир Костов: Имаме ли ръст и сили да понесем отговорностите ни?

-1469249999.jpg

Личност, семейство, национална общност, държава! Стабилността на тази вертикала ...

5 авг. 2020 | 11:34

Тодор Живков – Човекът от народа, си отиде на днешния ден преди 22 години

-1510298944.jpg

Човекът, който 33 години управлява страната и провежда ударна индустриализация, ...

5 авг. 2020 | 18:27

„Взгляд“: Защо Полша ненавижда „Северен поток-2“

-1523520082.jpg

Във Варшава по едно време активно се обсъждаше тълкуването, че Москва е длъжна ...

5 авг. 2020 | 15:48