Светослав Иванов Снимка: slavishow.com

У нас на хуманно отношение сякаш могат да се надяват само демоните

Светослав Иванов: У нас рецидивистите не влизат в затвора, а излизат предсрочно!

3884 | 7 ян. 2018 | 22:37

Ако институциите работеха нормално, Горския човек трябваше да излежава присъдата си в затвора, а не да се скита по градове и села, за да убива. Но гората е тъмна, като в мъгла, казва водещият на „120 минути” по бТВ


Светослав Иванов, бТВ

Това е коментар за тъмната гора, в която всеки може да попадне. Зловеща история за престъпления, рехави наказания и много мъка. В тази тъмна гора се скитат много лоши хора, с болни мозъци и свирепи намерения, които при нормални обстоятелства не би трябвало да са сред нас.

Като Горския човек. През 1984 г. влиза в затвора за грабежи, през 1997 г. – за изнасилване, освободен е предсрочно и изнасилва още веднъж през 2005 г., блудства с 11-годишно дете през 2007 г. Осъден, но не и намерен, за да си изтърпи наказанието през 2009 г.

Колко познато... ненамерен... Ако институциите работеха нормално, Горския човек трябваше да излежава присъдата си в затвора, а не да се скита по градове и села, за да убива. Но гората е тъмна, като в мъгла.

Има нещо много сбъркано, което позволява на рецидивисти да се разхождат сред нас и това не е новина за никого. От гората изскочи Илиян Здравков, който през 2015 г. ограби и уби студентката Вероника. Извършил първото си убийство едва на 17, рецидивистът Илиян я набелязал случайно, докато чака влака. Убил я с брадва, с удари в главата. Изрод с шест присъди, който по време на убийството трябваше да е в затвора. Но не бил открит и затова все още се разхождал на свобода. Поредният.

Типично за гората - рецидивисти карат таксита, сключват договори с мобилни оператори, но ги съдят в тяхно отсъствие.

В края на този коментар, искам да споделя едно опасение. Без да съм параноик, смятам, че в българския Наказателен кодекс зее огромна врата обратно към гората дори и за заловените рецидивисти. Тя се нарича „признаване на вина и съкратена процедура”, която е най-бързият начин за избягване на доживотния затвор.

Убиецът на Вероника призна вината си и автоматично получи 30 години. Въпреки предишните си убийства и въпреки бруталността си. Ако беше заловен жив Росен Ангелов вероятно щеше направи същото. И колкото да сме потресени в момента, надали щяхме чуем "Доживотен затвор без право на замяна" в съдебната зала – най-малкото, което "Горските хора" заслужават.

Защото такъв е законът – рецидивистите не влизат в затвора, когато рецидивират, а, когато влязат, излизат предсрочно и продължават да ни завличат в гората. Ако убият, е достатъчно да признаят и да поискат съкратена процедура. Тогава не получават доживотни присъди.

Помислете върху това, дами и господа, законотворци. Колко такива като Росен се разхождат сред нас? Колко горски демони могат спокойно да развихрят болното си въображение върху обществото?

Бъдете по-хуманни, бъдете по-човечни. Но не към рецидивистите, а към всички бъдещи потенциални жертви.

Защото всички ние сме герои в тази страшна приказка.

 


От категорията

Валерия Велева: Нинова предлага рестарт на Прехода. Възможно ли е това?

-1448546816.jpg

Важното е да седнем и да решим каква България искаме – умираща, като досега, ...

23 юли 2018 | 15:31

Васил Василев: Операция “Баба Дора” е генерална репетиция на “Пречупване”

-1482851083.jpg

Днес са кози, утре може да сте вие. Не си мислете, че критиките, нападките, ...

23 юли 2018 | 12:56

Защо "Свободна Европа" се връща в България?

Радио "Свободна Европа"-1532348689.jpg

11 години след присъединяването към ЕС се налага българите да получат още един ...

23 юли 2018 | 15:23

Хвалбите на Вучич са едно, а реалностите съвсем друго

-1463122296.jpg

Обикновеният сърбин, не е забравил, че през 2014 г. сръбските власти нанесоха ...

23 юли 2018 | 16:00

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.