Световната банка подкрепя българското правителство в прилагането на електронната ТОЛ система

Световната банка подкрепя българското правителство в прилагането на електронната ТОЛ система

4384 | 11 окт. 2019 | 09:39

През годините в България всяка една от институциите е трупала опит, знания, документация, но това което ни липсва е координация. Необходимо е да положим усилия, да работим в една посока, за да постигаме резултатите, които искаме, подчерта Малина Крумова.


Световната банка подкрепя българското правителство в прилагането на електронната ТОЛ система.

Това заяви Хатем Шахбани- представител на Световната банка, експерт транспортна инфраструктура, на ХII Медународна конференция по пътна безопасност, окято се провежда в Несебър.

 

„Пътната безопасност е една от ключовите сфери на дейност на Световната банка. Много наши мащабни проекти таргетират именно пътната безопасност. Предвид факта, че ПТП са една от основните причини за смъртността в световен мащаб, тази тема е от огромно значение и предизвиква нашата загриженост като институция. Пътната безопасност е проблем, който включва много фактори, замесени са множество участници. Следователно- всеки носи своята отговорност, а опасността идва когато отговорността стане „ничия“. Ето защо координацията между институциите е ключова", подчерта  Хатем Шахбани.

Той обяви, че в настоящия момент Световната банка подкрепя българското правителство в прилагането на електронната ТОЛ система. И добави, че "едно от потенциалните нейни приложения е като допълнителен инструмент за по-добро „заставяне“ за спазване на правилата- разпоредбите за ограничения в скоростта, стандартите на МПС, пътните стандарти."


"Най-добрият път е безопасният път. ЕС направи промени в Директивата с цел по безопасни пътища, въпреки че в световен мащаб Европа е пример в това. С колегите от АПИ работим в прилагането на новите правила не само за магистралите, а за цялата пътна мрежа. В България 60% от ПТП са в границите на населените места", заяви Малина Крумова - ръководител на Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ 

 

Тя призова общините да прилагат същите директиви и правила за пътна безопасност.

През годините в България всяка една от институциите е трупала опит, знания, документация, но това което ни липсва е координация. Необходимо е да положим усилия, да работим в една посока, за да постигаме резултатите, които искаме, подчерта Крумова.

 

Представителят за България на Европейската инвестиционна банка Андреас Бейкос заяви, че "свързаността е изключително важна за развитието на връзките между хората, стоките, културите. В последните няколко години Световната банка инвестира интензивно в Западните балкани и страните от Средна Европа, за да предостави тази свързаност между държавите и хората". 

В доклада си на тема „ Транспортна свързаност на Балканите и политики на пътната безопасност“, г-н Бейкос сподели, че ЕИБ има онлайн платформа Road safety Advisory, в която частен инвеститор, община или държавна агенция могат да кандидатстват със свой проект. В Украйна, пет града са инвестирани 177 млн. евро с цел хармонизиране на инфраструктурата, в друга европейска страна е направена инвестиция от 470 млн.евро, в т.нар. черни точки ( участъци с висока концентрация на ПТП).

"От ЕИБ подкрепяме всички приоритети на ЕС, вътре в съюза. Това означава, че банката инвестира усърдно в иновации, околна среда, инфраструктура, малки и средни предприятия. Относно инфраструктурата особено важно е да подчертаем, че подкрепяме политиката на ЕС за регионална интеграция и свързаност, не само в рамките на ЕС, но и в страните в процес на предприсъединяване- Западните Балкани и Турция4, каза още Андреас Бейкос.

 

В първия панел Мисия „Безопасни пътища“, акцент в презентацията „Ефективни решения за повишаване на безопасните пътища“ бе семейството.

Колко отговорни сме когато шофираме- разговор по телефона, шофиране без предпазни колани, децата пътуват без специални столчета за автомобили. В България започва процес на актуализиране на TEN-T мрежата- до края на 2024 г. ще се извърши оценка всички пътища, ще се въведат нови процедури на одитиране.

Един от възможните варианти е обследване на пътната инфраструктура с лидарна технология. Предстои оптимизация на работните процеси т.нар. BIM процес, при който се обединяват в една система всички участници в инвестиционния процес с цел ефективност и контрол. 

 

„Визия 0“ вече е национална политика на България, коментира инж. Иван Табаков от АПИ. Предстои промяна на нормативната уредба- изготвя се нова наредба за прилагане на ограничителните системи за пътища и улици, както и ще се направят изменения на Наредба 5 за установяване на участъци с концентрация на ПТП. Проучва се опитът на други европейски държави.

 

Интересен факт е, че в Нидерландия нямат методика за изследване на този показател, нито дефиниция за ПТП, защото при тях е важен проектът, интересуват се от заданието, какво трябва да направят за да няма ПТП, а не се интересуват от катастрофите.

 

Най-мащабният и престижен научно-професионален форум в областта на транспортната инфраструктура в България и Балканския полуосров се провежда ежегодно от 2007 г. насам. 

Организаторите ѝ са Катедра „Пътища и транспортни съоръжения“ към УАСГ, чийто ръководител е проф. Николай Миихайлов, Институтът по транспортно строителство и инфраструктура и Националният комитет на България към Световната пътна асоциация (PIARC) - Сдружение „Български форум по транспортна инфраструктура“.

 

Събитието се провежда под патронажа на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС), Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“.

 

Аудиторията на форума е съставена от международни експерти, специалисти и мениджъри на утвърдени компании в строителния бранш, представители на правителствени и неправителствени организации, както и на научните среди.

 

Конференцията продължава и днес. Другите теми, които ще бъдат обсъдени, са пряко свързани с подобряването на пътната инфраструктура у нас.

 


От категорията

Заев напусна София без подписан документ, вече е във Виена на среща за Западните Балкани

Зоран Заев напусна София, вече е във Виена на среща за Западните Балкани-1624008826.jpg

Конфликтната точка в преговорите е била настояването на Заев за официалното ...

18 юни 2021 | 12:30

Борисов за обвиненията на Рашков: Целта на този цирк съм аз! Разнасят сигнал от 2009 г.

Борисов, презконференция на ГЕРБ-1624009289.png

Искам г-н Трифонов да го видя като премиер, защото не може той да стои така ...

18 юни 2021 | 12:39

Руското посолство за уволнения шеф на разузнаването: Болни фантазии за "дългата ръка на Кремъл"

Атанас Атанасов, бивш шеф на разузнаването-1623835978.jpg

За пореден път ставаме свидетели на забавно поведение на загубили постовете си ...

18 юни 2021 | 18:19

Николай Нанков: ГЕРБ предвижда всяка година актуализация на всички пенсии

Снимки: Фейсбук-1624027996.jpg

"Избирателите, особено по-възрастните, са притеснени от предстоящото ...

18 юни 2021 | 17:52