През 2018 г. общо 2,8 млрд. души са били активни в социалните мрежи

Световната мрежа на 30 години: 4 неща, които нямаше да съществуват без нея

710 | 13 март 2019 | 12:56

Как една система за организиране на информация се превърна в съвременния интернет


Световната мрежа, която (всъщност малко погрешно) наричаме интернет, стана на 30 години, предава бТВ.

На 11 март през 1989 г. Тим Бърнърс-Лий, британски програмист на работа в ЦЕРН, изпратил на началника си предложение за система за организация на работата с файлове в изследователския център. Под документа шефът му написал една единствена бележка – “неясно формулирано, но вълнуващо”.

Благодарение на тази бележка Бърнърс-Лий прекарва следващите месеци в създаване на тази система, която най-просто казано организира файловете на ЦЕРН в мрежа, достъпна от всеки компютър посредством линкове. Така той създава системата, върху която днес работи съвременният интернет.

По това време вече съществували организирани мрежи са споделяне на информация, имало и изпратени имейли, но нито една система не била толкова надеждна като тази на Бърнърс-Лий.

Въвеждането на уеб браузъри, уеб страници и хиперлинкове с информация направило революция в начина, по който търсим и споделяме информация.

Без световната мрежа, например, професията “инфлуенсър” нямаше да съществува. През 2018 г. общо 2,8 млрд. души са били активни в социалните мрежи. Нарастващата популярност на “Инстаграм” и YouTube позволи на много да превърнат хобито или живота си в работа, като споделят информация онлайн. Ако световната мрежа не съществуваше, това нямаше да бъде възможно, тъй като нямаше да има лесен начин да споделяме информация и снимки помежду си.

Ако интернет не съществуваше, развлекателната индустрия щеше да изглежда по съвсем различен начин и платформи като “Нетфликс”, HBO GO и Hulu нямаше да ги има. До 2018 г., например, “Нетфликс” имат регистрирани над 148 млн. потребители от цял свят. Световната мрежа промени киното като го направи по-достъпно, но пък нанесе удар върху киносалоните в световен мащаб.

Без световната мрежа пазаруването ни щеше да бъде много по-трудно. Това означава, че хората щяха да продължат да пазаруват по стандартния начин – с отиване до конкретния магазин. С появата на платформи за онлайн плащания обаче революцията в онлайн пазаруването доведе до огромен скок на платформите за продажба на всякакви стоки.

Една от негативните последици от световната мрежа обаче е недоверчивостта на хората към специалисти, посочват анализатори. Според тях ако интернет не съществуваше, повече хора щяха да се доверят на медицински специалисти, тъй като не могат да проверят онлайн симптомите си. В световен мащаб около 60% от интернет потребителите проверят онлайн симптомите си – нещо, което преди са правели при медицински специалисти.

На 30-тата годишнина на световната мрежа Бърнърс-Лий публикува отворено писмо, в което отправя предупреждение към модерния свят.

“С всяка нова функция и нов уебсайт пропастта между тези, които са онлайн и тези, които не са, се увеличава. Ето защо става все по-важно мрежата да стане достъпна за всички”, пише той.

Бърнърс-Лий коментира, че световната мрежа е дала глас на много маргинализирани групи, но в същото време е създала възможности за измамници и разпространители на омраза.

Въпреки това той очаква бъдещето с любопитство. “Би било голямо поражение да смятам, че мрежата не може да се промени към по-добро в следващите 30 години”, казва той.

 


От категорията

Рецидивисти опитаха да минират пътя на кортежа на Путин

-1561700416.jpg

Двамата жители на Екатеринбург са били задържани. Те признали, че искали да ...

23 юли 2019 | 20:45

Борис Джонсън обеща Брекзит до 31 октомври и да обедини Великобритания (ВИДЕО)

Кадър: YouTube-1563885823.jpg

"Като някой спящ гигант ние ще се издигнем чрез по-добро образование, ...

23 юли 2019 | 15:43

The Independent: С Борис Джонсън начело, бъдещето е страшно

-1521657840.jpg

Обединеното кралство се нуждае от лидер с дръзка визия и всеобхватен план за ...

23 юли 2019 | 21:11

Еманюел Макрон се срещна с Урсула фон дер Лайен в Елисейския дворец

Снимка: Туитър-1563903457.jpg

Президентът подчерта, че той и Франция са напълно съгласни с изложената от Фон ...

23 юли 2019 | 20:36

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.