XIV Международна лятна академия на изкуствата

В Созопол и Бургас (юли – септември 2019)

Световни имена с майсторски класове в XIV Международна лятна академия на изкуствата

2405 | 11 юни 2019 | 21:41

XIV Международна лятна академия на изкуствата-1560278537.jpgXIV Международна лятна академия на изкуствата-1560278665.jpgПетя Великова-1560278641.jpgXIV Международна лятна академия на изкуствата-1560278608.jpgXIV Международна лятна академия на изкуствата-1560278585.jpgXIV Международна лятна академия на изкуствата-1560278564.jpg

Един от най-големите световни кларнетисти Пол Майер е потвърдил участието си в България, по покана на XIV-та Международна лятна академия на изкуствата в Созопол.

 

Петя Великова, създател, директор и организатор на Академията, привлича и кани преподаватели, световни имена в музиката, авторитетни имена в изобразителното изкуство, театъра, литературата, педагози с доказан в годините професионализъм.

 

В рамките на седмица, те обучават и общуват с младите таланти, тръгнали по техните стъпки, вдъхновени от традициите на най-старата музикална лятна Академия в Европа -„Mozatreum in Salzburg“.

 

Различната специфика в реализацията на двата летни форума е, че тази в Созопол, обединява и други изкуства. Тя  е част от културния календар на община Созопол и тази година ще се проведе в дните от 16 до 31 юли, а от 1 до 10 септември в Бургас.

 

За първи път в България, интереса към Академията е провокиран и от майсторски клас по арт журналистика и pr практики с ментор д-р Райна Дамяни - журналист с общо 22 медийни и арт награди в сферата на културната журналистика, художник, куратор,  pr специалист и арт експерт.

 

За първи път в рамките на Академията се откроява и клас по арт фотография, воден от Маргарита Русева, много успешен, млад визуален артист с международна практика и култура. За първи път Академията стартира ФОТО конкурс „Ловци на мигове“, с жури, сред което са имена като фотографа Симон Варсано, писателя Раймондо Варсано, актрисата и режисьор Касиел Ноа Ашер,  фотографа Маргарита Русева.

 

Спечелилите награда във фото конкурса, ще имат възможност да участват в общата фотографска изложба в рамките на академията,  през юли, в престижно изложбено пространство в старинен Созопол.

Лятната международна академия на изкуствата и г- жа Петя Великова се гордеят и с възможността, тази година, майсторския клас по изобразително изкуство да се води от доц. Димо Колибаров - художник и творец със заслужено признание в света на графиката, у нас и по света, носител на престижни международни награди.

 

Проф. Георги Спасов, именитият ни флейтист, който е съосновател на Академията, ще се срещне със своите ученици между 23 - 29 юли,  

 Пол Майер от  Франция - топ кларинетист в света и прочутата му колежка от Австрия - проф. Деница Лафчиева, ще бъдат със своите възпитаници.

 

Династията Кръстеви, прочутите виолончелисти Анатоли, Атанас и Калина, съответно баща, син и дъщеря, се събират от различни краища на света в Созопол за майсторските си класове между 16 - 22 юли.

Авторитетното име в изкуството на контрабаса - Маргарита Калчева, привлича  и тази година своите млади последователи между 24 - 30. 07.

Голямата Дарина Такова ще преподава на бъдещите големи оперни гласове и звезди между 06 - 13 юли.

 

Традициите и новаторството в едно от най - древните изкуства -  графиката, се поверява на доц. Димо Колибаровмежду 21 - 27 юли.

В истински хит се превръщат майсторските занимания по творческо писане с преподавател – харизматичната Вяра Николова, от 15 - 21.07. Децата, попаднали в атмосферата на нейното преподаване, печелят литературни конкурси у нас и в Европа.

 

За първи път в България, за първи път в рамките на Академията, се открива специалността арт журналистика и pr дейности с ментор д-р Райна Дамяни - арт експерт и популярно име в културната журналистика, между 17 - 23 юли, която ще предложи нестандартна учебна програма и усвояване на практически умения на терен в реална среда.

 

Фотографът Маргарита Русева, визуален артист и пътешественик ще провокира своите колеги, без възрастови и  професионални ограничения, в майсторския си клас по фотография, между  13 – 21. 07.

 

Успешните и изявени участници в творческия процес, в края на майсторския си клас, получават диплом за завършен майсторски клас.

Програмата наМеждународната лятна академия на изкуствата тази година включва 10 класа и съпътстващи арт събития в Созопол и Бургас.

 

За повече информация, можете да научите в сайта на Академията. www.artacademy-bg.com

 

                                                              


От категорията

Фондация „Братя Мормареви”: Бодлите на таралежите са по-силни от вируса!

Фондация "Братя Мормареви"-1591028752.jpg

За четиринадесети път фондацията за детско кино и литература обявява редовния ...

1 юни 2020 | 19:25

Той си отиде на 84 години

Почина световноизвестният български художник и артист Христо Явашев - Кристо

-1485413575.jpg

Негови работи са опаковането на сградата на Райхстага в Берлин и на най-стария ...

31 май 2020 | 23:35

Веселин Маринов: Коронавирусът ме върна години назад

Кадър БНТ-1590844344.png

Хората са лишени от духовността, смята музикантът. Обичайно той прави 70 ...

30 май 2020 | 15:59

Opera Vision ще излъчи онлайн „Борис Годунов“ на Софийската опера
(Видео)

Мартин Цонев в ролята на Борис Годунов
Снимки - Софийска опера и балет-1590731834.jpg

Постановката е посветена на 100 години от рождението на знаменития ни бас Борис ...

29 май 2020 | 08:56

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.