Снимка: kremlin.ru

Светът тълкува реформите в Конституцията, предложени от руския лидер

Световните медии: Путин се кани да управлява зад кулисите и след 2024 година

6656 | 15 ян. 2020 | 17:54

Очаква се това да стане или като той отново стане премиер, но вече с разширени пълномощия, или чрез увеличаване на властта на Държавния съвет, който сега е консултативен орган към президента, оглавяван от него


Обръщението на Владимир Путин към Федералното събрание и оставката на правителството на Дмитрий Медведев предизвика активни коментари във водещите световни медии. Основните въпроси, които всички си задават, е "Какъв ще бъде статутът на Путин след края на президентския му мандат през 2024 г.? Няма ли да продължи да управлява държавата зад кулисите?"

Британският "Индипендънт" накратко излага предложенията за промени в Конституцията:

"Владимир Путин предложи редица промени в конституцията, които изглеждат като нова структура на властта, която ще му позволи да остане в нея дори след като дойде краят на президентския му мандат в края на 2024 г", резюмира вестникът под заглавие "Путин предлага резки конституционни изменения за предаване на властта на парламента и се готви за нова ера след собственото си президентство". Вестникът пише още:

"Сред измененията са да се дадат на парламента нови пълномощия при избора на премиер и министри. Той предложи да се ограничат до два президенските мандати. По сегашните закони президентът представя премиера за утвърждаване на парламета, след което премиерът формира кабинет. Дългогодишният руски лидер предложи още да се засили ролята на Държавния съвет - правителствен орган, който днес се оглавява от Путин и който, както мислят мнозина, може да му помогне да съхрани неформалната власт и след 2024 г."

Г-н Путин, обаче, не е съгласен с мнението, че тези промени означават отказ от президентската република. Президент, по думите на Путин, ще запази правото да овулнява премиера и правителството. В същото време те изглежда радикално отслабват пълномощията на неговия приемник на президентския пост, като предават част от пълномощията му на правителството, парламента и, вероятно, на други учреждения.

Каквито и да са изменения, подчерта Путин, трябва да бъдат утвърдени на общонароден референдум.

"Гардиън" отбелязва, че "предложените от Путин промени в Конституцията ще ограничат властта на приемника му, но не и неговата". Според вестника, чието заглавие е ""Путин призовава за изменения в Конституцията", "това може би показва, че Путин възнамерява след 2024 г. да заеме поста премиер, но с разширени пълномощия, а може би някакъв друг правителствен пост".

Американският "Вашингтон пост" разглежда предложенията на Путин под същия ъгъл - като опит на руския президент да запази част от политическото си влияние и след излизането си от властта през 2024 г. Ето какво пише вестникът под заглавие "Путин предлага да се засилят правомощията на парламента, но неговата власт остава ненакърнена":

"Предложенията на Путин да се даде конституционен статут на Държавния съвет - консултативен орган при президента, както и да се даде повече власт на парламента, в това число да утвърждава новия премиер - може да е път към това да съхрани значително влияние в политиката и след като президентският му мандат формално завърши. Влиянието му може да бъде запазено чрез един от тези органи", пише "Вашингтон пост", като добавя, че още едно конституционно изменение може да стане и предложението на Путин да се забрани на правителствените чиновници да имат гражданство на която и да е чужда държава.

Изданието коментира и защо президентът предлага изменения в Конституцията, както и пакет от мерки за подпомагане на бедните учители и семействата с деца:

"Рейтингът на Путин остава висок - за декември той е 68% — но, макар и бавно, той върви надолу. В Русия икономическият ръст се забави, а решенията на путин от последните години за увеличаване на пенсионната възраст и увеличаване на ДДС се оказаха непопулярни".

Френското издание "Фигаро" обръща внимание на това, че конституционните предложения на Путин за първи път задължават президента да приема (макар и само по въпроса за назначаването на премиера) мнението на парламента и да го изпълнява, дори ако то противоречи на президентската воля:

"Главната от мерките, анонсирани от Путин, се състои в засилване ролята на парламента при формирането на правителство, давайки му главната роля при избора на премира. След избора от парламента, президентът ще бъде задължен да назначи избрания от Федералното събрание министър-председател. В момента Думата единствено утвърждава кандидата, избран преди това от държавния глава", пише "Фигаро" в статия "Путин предлагае референдум по цяла серия конституционни реформи".

"Фигаро", както и "Вашингтон пост", обръщат внимание на икономическите проблеми на Русия, които според тях са заставили Путин да отдели голяма част от днешното си обръщение на подкрепата за семействата и особено на тези с деца:

"Съдбата на Русия и нейните исторически перспективи зависят от това, колко ще бъдем в бъдеще", заяви Путин, призовавайки страната да бъде изведена от демографския капан. Президентът обеща да продължи програмата за помощи за родителите при раждане на дете. Той съобщи още за нови форми за подпомагане на деца от 3 до 7 г. в семейства, които имат финансови затруднения, както и за безплатна храна за учениците от началните класове", пише "Фигаро".

Испанският "Ел Мундо" в обзорна статия за 20-те години управление на Путин отелязва: "Въпросът за това кога Путин ще слезе от власт в Русия, така и остава без ясен отговор". С испанските си колеги се съгласяват в редакционен коментар и журналистите от френския "Ле Монд": "Заявките на Путин за конституционни промени и занапред ще повдигат въпроси за неговото бъдеще след изтичането на президентския му мандат".

Но има и други мнения. "Вашингтон пост", например, подчертава: "Предложението на Путин да се ограничат президентските мандати до два "показва, че 20 години след като той стана за пръв път президент, няма да се яви на избори за трети последователен мандат".

"Путин може би ще се опита да запази властта, както и през 2008 г", тревожно съобщава немският "Билд цайтунг" и обяснява: "Тогава той стана премиер след два президентски мандата. Президентският пост зае слабият Дмитрий Медведев, а Путин продължи да управлява от поста министър-председател. Днешните му замисли съответстват на случилото се тогава. Защото, когато парламентът започне да решава кой да бъде премиер, за Путин ще е по-лесно да бъде избран на този пост, тъй като руският парламент се контролира от неговата партия. Но неговото население е недоволно. Бедността е голяма. Особено тежко е на семействата с деца. Мнозина искат промени, а през 2021 г в Русия ще се поведат парламентарни избори".

Подобна версия излага и австрийският "Курир" в статията "На Путин скоро ще му се наложи да слезе от престола, но той вече има идея как да остане на власт": "Икономиката на Русия, отслабва, населението е недоволно. А Путин в своето обръщение към нацията сипе обещания като от рога на изобилието — така той иска да осигури своето бъдеще. Руският президент намекна за това, върху което всички си блъскат главите - кой ще стане президент след изтичането на мандата му през 2024 г. Вероятно е възможна нова смяна на ролите - Путин да се върне като премиер, както вече стана в периода 2008-2012 г. Именно затова той иска значително да засили ролята на парламента".

На същите позиции е и канадският в. "Глоуб енд мейл" в статията "Обвиняват Путин, че иска да остане пожизнен лидер на Русия чрез конституционни промени".

Не изостава и лондонският "Таймс" със заглавието "Предложените от Путин промени могат да удължат и без това толкова дългото му управление".

Източник: "Инопреса"
Превод и редакция: Епицентър.БГ

 


От категорията

Димитър Недков: "Приватизираният" Левски

-1546534547.jpg

Капитализирането на “търговската марка” Левски прозира зад високопарните ...

23 февр. 2020 | 09:15

Петко Симеонов: В управлението на ГЕРБ липсва ясна визия, мащаб и темпо

-1515947204.jpg

Избухването на ББ срещу ръководителя на АПИ беше недопустимо. Така ли се държи ...

22 февр. 2020 | 15:25

Проф. Иво Христов: Управлява ни назначена върхушка и тя пребивава в целия политически спектър

Проф. Иво Христов: Управлява ни назначена върхушка и тя  пребивава в целия политически спектър-1582485588.jpg

Той подчерта, че българският приватизационен модел е възпроизвел съветския и е ...

23 февр. 2020 | 21:18

Проф. Огнян Герджиков: Съдът вече се произнесе, че разрешението за строеж на “Златен век” е валидно

Проф. Огнян Герджиков-1580029346.jpg

Хубаво е, когато новоизбрани районни кметове и общински съветници страстно и ...

23 февр. 2020 | 17:24

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Terminator


16 ян. 2020 | 10:11Защо да не управлява? Ще управлява и още как ще управлява! Важното, че англосакците и техните медии, "дълбоката държава" в САЩ треска ги тресе от самото ставане от сън на Путин! няма да съм жив, но във всички случаи мястото на Путин в историята на Русия и световната история ще е до това на Петър Първи и Екатерина Велика!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ДАНЪКОПЛАТЕЦ


16 ян. 2020 | 08:51Путин, Путин, Путин, ..... Много ги е старах англосаксите от Путин и всячески се стремят да го премахнат. За жалост, физическото му отстраняване е почти мисия невъзможна, затова се прилага тактиката____убий водача, но чрез омаскаряването му. Затова всяко действие на Путин е в устата на западните КИРЛИВИ МЕДИИ и по негов адрес се сипят клевети и лъжи с тонове. Докато Путин не бъде свален и на негово място не бъде поставен послушко и ГЛУПАК като Горбачов и Елцин, краварската мафия няма да миряса. А иначе, Путин е ВЕЛИК ПОЛИТИК и ако управлението му продължи още малко, Русия отново ще стане една от НАЙ_ВЕЛИКИТЕ ДЪРЖАВИ в света. ТОВА Е ПРОБЛЕМА НА ЗАПАДА. Няма да има разграбване на ресурсите на Русия!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


PrastoveteMU


15 ян. 2020 | 21:59РАСШИРЕНИЕ РОЖИ ПУТИНА Сначала о рейтингах путина о том, как его любит и уважают в России. Ю.И. МУХИН http: www.ymuhin.ru node 2077 rasshirenie rozhi putina Сем н Слепаков: Обращение к народу https: www.youtube.com watch?time_continue 31&v Q8v2WIvEJ3c&feature emb_logo


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


BiGman1


15 ян. 2020 | 21:22Ми това го писах в другата статия преди чуждите медии да го напишат...явно ме четат и вземат акъл от големия мъж...:)


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Стършел


16 ян. 2020 | 05:37Глупаците се изказват за да разберат всички ,че са глупаци,а и всички идиоти се мислят за велики.


BiGman1


15 ян. 2020 | 21:22Ми това го писах в другата статия преди чуждите медии да го напишат...явно ме четат и вземат акъл от големия мъж...:)


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Петър Петров


15 ян. 2020 | 20:19Путин спря раздробяването на Русия на около тридесет "държавички" които веднага щяха да бъдат демократизирани с назначено колониално компрадорско управление .Пълно раздържавяване и концесиониране на всеки един природен ресурс.Това беше англосаксонската схема. Осемдесет процента от печалбата заминава за метрополията, двадесет процента остава за местните туземни лидери.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ivan


15 ян. 2020 | 19:43Пияндурникът Елцин пусна западните акули да разграбват природните богатства на Русия безплатно срещу пиячка...с идването на Путин, който каза на алчните и нагли западняци взимайте, но всичко си има цена и се започна демонизирането на руския президент...Русия има 400 годишен опит на империя и защо и сега да не се управлява като империя...тази огромна държава с 196 различни етноса как да се управлява....Бог да пази Путин !!!.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ivan


15 ян. 2020 | 19:43Пияндурникът Елцин пусна западните акули да разграбват природните богатства на Русия безплатно срещу пиячка...с идването на Путин, който каза на алчните и нагли западняци взимайте, но всичко си има цена и се започна демонизирането на руския президент...Русия има 400 годишен опит на империя и защо и сега да не се управлява като империя...тази огромна държава с 196 различни етноса как да се управлява....Бог да пази Путин !!!.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


BiGman1


15 ян. 2020 | 21:25Адашче, когато един президент започне да чака Бог да го пази пиши го бегал...


Ники


15 ян. 2020 | 18:49Много фантастика у тез западняци бре. Много страх от тоз Путин. Иска им се да е някой послушник начело на Русия, за да я плячкосат. Мама им западни генетично кръвожадно алчни и тъпи изроди.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.