Снимка: Весела Ванева

Световното изложение "Атомекспо 2016" очаква рекорден брой посетители

Шефове на българската енергетика пристигнаха в Москва на ядрен форум

4644 | 30 май 2016 | 09:27

Строителството на нови ядрени мощности се е удвоило през миналата година и е достигнало 10 000 мегавата, съобщи Агнета Ризинг, шеф на Световната ядрена асоциация

Снимка: Весела Ванева-1464590811.jpgМодел на уранова касета за 1000-мегаватови блокове ВВЕР, като тези в АЕЦ "Козлодуй" Снимка: Весела Ванева -1464591731.jpgСнимка: Весела Ванева-1464590890.jpg

Тази сутрин в Москва се открива световното изложение на ядрената енергетика „Атомекспо 2016“.

 

От 30 май до 1 юни 2016 г. руската столица събира на едно място представители на водещите световни компании в ядрената индустрия, учени, представители на различни институции и регулиращи ядрения отрасъл органи.

 

Тази година на ядреното изложение в Москва се очаква да има рекорден брой делегати и посетители. Засилен е интересът от страна и на медиите, като да отразяват „Атомекспо 2016“ са акредитирани журналисти от повече от 40 страни.

 

Престижният форум ще бъде открит с официална церемония, в която ще участват първият заместник генерален директор на руската държавна корпорация „Росатом“ Кирил Комаров,– генералният директор на Световната ядрена асоциация (WNA) Агнета Ризинг и председателят на Световната асоциация на ядрените оператори (WANO) Жак Регалдо.

 

В българската делегация на „Атомекспо 2016“ е изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Петьо Иванов, изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“ Димитър Ангелов, председателят на Агенцията по ядрено регулиране Лъчезар Костов и други енергийни експерти от България.

 

По предварителна информация в Москва се очаква да пристигнат и депутатите от ГЕРБ Валентин Николов и Александър Ненков.

 

Една от големите теми на тазгодишното издание на „Атомекспо“ ще бъде международното сътрудничество при строителство на центрове по ядрена наука и технологии.

 

През последните години „Атомекспо“ се превърна в международно признато дискусионно средище, където се обсъждат актуалните въпроси на ядрената енергетика, формулират се насоките за по-нататъшното и развитие и се срещат компаниите от ядрения бизнес.

 

 

"Ядрената енергетика расте в целия свят. През изминалата 2015 г. почти 10 гигавата (10 000 мегавата - бел. ред.) нови ядрени мощности започнаха да произвеждат електричество. Тази стойност е два пъти по-голяма, отколкото пуснатите в експлоатация мощности за всяка една от годините от предходното десетилетия. Ние трябва да запазим това ускорение", заяви Агнета Ризинг при откриването на форума.

"Необходимостта от достъп към евтини и надеждни източници на електроенергия расте успоредно с глобалното нарастване на населението. Държавите се стремят да развиват своята икономика и да повишават жизнения стандарт на своите граждани", допълни тя.

По думите на Ризинг Световната ядрена асоциация е разработила своя визия за бъдещето на електроенергията, наречена „Хармония“. Тя предвижда удовлетворяване на растящото търсете на електричество в цял свят с помощта на разнообразното съчетаване на ниско въглеродни генериращи технологии, разпространени по такъв начин, че да се подчертава предимството на всяка от тях, а негативните последици са сведени до минимум.

 

"Нашата цел е ядрената енергетика да произвежда 25% от електроенергията в света през 2050 г.. за целта са необходими 1000 гигавата (1 млн. мегавата - бел. ред.) нови ядрени мощности, които да бъдат построени независимо от обстоятелствата - например, изваждането на реактори от експлоатация и други", заяви генералният директор на Световната ядрена асоциация.

 


От категорията

По-нисък ДДС: Ще поевтинеят ли детските стоки и с колко? (ВИДЕО)

Кадър: Нова тв-1591379174.jpg

Според мотивите на вносителите от ДПС по-ниската ставка ще облекчи значително ...

5 юни 2020 | 20:44

Петкова за цената на парното: Опитват се да опорочат безпрецедентното поевтиняване на газа (ВИДЕО)

Кадър: бТВ-1591370308.jpg

Енергийният министър заяви, че КЕВР не са успели да обяснят правилно ...

5 юни 2020 | 18:16

КЗК образува производство срещу bTV

-1580746338.jpg

За подписването на контракта е използвана вратичка в Закона за обществените ...

5 юни 2020 | 18:00

Чешката SAZKA подала необвързваща оферта за "Национална лотария" на Божков, собственикът я отказал

-1581526209.jpg

По-рано днес хазартният бос пусна поредна порция твърдения за държавен натиск ...

5 юни 2020 | 15:26