Свинско филе в панчета с пюре

6479 | 16 дек. 2014 | 18:00

Автор:


Необходими продукти

 

250 г свинско бонфиле
30 г чоризо
4 тънки резена панчета (разновидност на бекона)
20 г пушено топено сирене
1 клонка мащерка
20 г масло
2 пресни печурки
бяло вино (за гасене)

 

За гарнитурата

 

200 г картофи
20 г масло
2 малки манатарки
прясно мляко
настърган пармезан
босилек

 

Начин на приготвяне

 

1. Свинското бонфиле се отваря с нож по дължина. Посолява се с морска сол и цветен пипер.
2. В малка тенджерка се запържва нарязаното на ситно чоризо. Прибавят се печурките, също нарязани на ситно.
3. След като се позапържат, се слагат листенцата мащерка (отделени от клончето). Добавя се и маслото. Накрая се деглазира (готварска техника, която се прилага, за да се отстранят загорели остатъци от тигана и едновременно с това да се получи сос) с бяло вино, по възможност шардоне.
4. Получената смес се разпределя в отвореното филе, което се навива на руло.
5. Върху стреч фолио се поставят четирите парчета панчета, а върху тях навитото филе, което отново се завива. По този начин месото се запечатва от всички страни в предварително загрят тиган с малко зехтин. Дозапича се във фурна  на 220 градуса за 10 минути.
6. Междувременно обелените картофи се сваряват в мляко и вода, посолена с морска сол. Прецеждат се и се поливат със студено масло и мляко, като се бърка до получаването на пюре. По желание може да се мине през сито, за да стане още по-пухкаво.
7. Манатарките се задушават в малко масло. Прибавят се пюрето, настърганият пармезан и нарязаният на ситно босилек.
8. Изпеченото филе се разрязва на две парчета (трябва да бъде леко розово вътре). Пюрето се слага като основа за месото. Ястието се гарнира с листа от босилек и чипс от чабата.

 

 

 


Още по темата

Днес в „Гурме“ гостува главният готвач на столичния ресторант Petru's Петър Янков. Виртуозният майстор кулинар получава висока оценка за доказания си професионализъм, когато едва 22-годишен е назначен за шеф в кухнята на един от първокласните ресторанти в Пловдив. Днес може да се похвали със същата позиция в някои от най-реномираните заведения в цяла България. За читателите на „Преса“ гурме познавачът предложи една от любимите си рецепти - чудесен акцент за коледно-новогодишната трапеза.

Пълнен шаран с бекон и кашкавал

-1418737457.jpg

16 дек. 2014 | 15:43

Кюфтенца от риба с доматен сос

Кюфтенца от риба с доматен сос-1418730756.jpg

3 дек. 2014 | 11:00

Кускус с агнешко и зеленчуци

-1418744436.jpg

10 дек. 2014 | 12:00

Пълнени чушки с картофи

-1418748665.jpg

11 дек. 2014 | 10:00

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.