Сьомга с джин и хвойна

5912 | 7 апр. 2015 | 11:52

Шеф готвач Ивайло Петков: Дерзайте, каквото и да става, и се веселете повече

-1428396802.jpgШеф готвач Ивайло Петков-1428396820.jpg

Автор:


Какво е общото между Робърт де Ниро, Том Джонс, музикантите от „Депеш Мод“, Стивън Сегал и Стинг, освен че са световни звезди? Всички те са се наслаждавали на уникалните ястия на Ивайло Петков. Читателите на „Преса“, които са нямали късмета да ги опитат, познават този кулинарен виртуоз като член на журито на успешния тв формат Lord of The Chefs или най-малкото като лице на известна реклама. Въпреки младежкото си излъчване Ивайло Петков има зад гърба си близо двайсет години блестяща кариера в реномирани ресторанти у нас и в чужбина. По готвенето се запалва още през 1995 г., след като печели организиран от хотел „Шератон“ кулинарен конкурс. Днес е стопанин и шеф готвач на изискания ресторант „Лейзи“ под Симеоновската станция на кабинковия витошки лифт. Председател е на контролния съвет за България на европейското сдружение на кулинари „Евро-ток“. Обича всичко в професията, но обожава темите хляб и шоколад - без тях не може. Да си шеф готвач, смята майсторът, не означава само да умееш да сготвиш вкусна и красива храна, а и да си успешен мениджър, да създадеш такъв дух в даден ресторант, че всеки гост да се чувства специален. Справил се е с много предизвикателства, а най-актуалното от тях е „да накарам злоядия си син да ми изяде гозбата“. Ето една рецепта на нашия гост.

 

Сьомга с джин и хвойна

 

Необходими продукти

1 кг сьомга

1 чаша захар

2 чаши морска сол

200 мл джин

100 г плод от хвойна

кората на 1 лимон

1 цвекло (300 г)

ликьор от нар или сок

За салатата

пресен спанак листа

червен босилек листа

зелена салата листа

зехтин

балсамико

За дресинга

1 л. хрян

1 л. мед

вода

сол

По желание черен хляб с ядки

 

Начин на приготвяне

 

1. Филетираме сьомгата и я подсушаваме.

2. Правим смес от сол, захар, лимоновата кора и хвойната и покриваме с нея сьомгата.

3. Притискаме и поливаме с джин и кората от лимона.

4. Осем часа по-късно махаме всичко от сьомгата.

5. Измиваме рибата, подсушаваме я и я налагаме за 30 минути с пюре от сварено цвекло и сок от нар, след което цвеклото се отстранява.

6. Покапваме сьомгата с дресинга от хрян, мед, вода и щипка сол.

7. Аранжираме със салатата, овкусена със зехтина и балсамико.


Още по темата

Риба с розмарин

-1427127587.jpg

23 март 2015 | 18:19

Маринована сьомга на тиган

Снимка - БОЖИДАР МАРКОВ.-1426525156.jpg

Златка ДИМИТРОВА: Удава ми се експресното готвене

16 март 2015 | 18:56

Сьомга тимбале

-1424191067.jpg

17 февр. 2015 | 18:37

Сьомга с пикантен сос от пресни домати

-1423072038.jpg

4 февр. 2015 | 19:46

Севиче

Севиче-1419862521.jpg

17 дек. 2014 | 13:10

Картофена салата с риба

-1418737785.jpg

16 дек. 2014 | 15:48

Пълнен шаран с бекон и кашкавал

-1418737457.jpg

16 дек. 2014 | 15:43

Кюфтенца от риба с доматен сос

Кюфтенца от риба с доматен сос-1418730756.jpg

3 дек. 2014 | 11:00

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.