Инициаторите на дясното обединение - Виктор Орбан, Матеуш Моравецки и Матео Салвини

Координираното действие укрепва позицията на десните консервативни сили в ЕП

ТАСС: Европейските консерватори се обединиха, за да дадат алтернатива за бъдещето на ЕС

4867 | 7 юли 2021 | 21:58

„Съвместната декларация за бъдещето на Европейския съюз“ е подписана от 16 партии, сред които е и ВМРО. Краткият документ от две страници е открито предизвикателство към лидерите на ЕС и бюрокрацията в Брюксел


В края на миналата седмица 16 европейски десни партии подписаха „Съвместна декларация за бъдещето на Европейския съюз“. Краткият документ от две страници е открито предизвикателство към лидерите на ЕС и бюрокрацията в Брюксел в момент, когато в рамките на съюза започнаха дискусии за неговата реформа. Авторите на декларацията се застъпиха за пълното запазване на националния суверенитет на своите държави и в защита на традиционните морални ценности, които според тях са под заплаха. Координираното действие укрепва позицията на десните консервативни сили в Европейския съюз и създава предпоставки за обединяването им в една фракция в Европейския парламент, пише анализаторът на ТАСС Иван Лебедев в материал, представен без редакторска намеса от Агенция „Фокус“.

Сред подписалите декларацията бяха „Фидес - Унгарски граждански съюз“, полската „Право и справедливост“, италианската „Лига“ на Матео Салвини и „Италиански братя“ на Джорджо Мелони, „Националното обединение“ на Марин Льо Пен във Франция, испанската „Вокс“ на Сантяго Абаскал, Австрийската партия на свободата и десни партии от Белгия, Нидерландия, Дания, Финландия, Гърция, България, Румъния, Литва и Естония. (От българска страна декларацията е подписана от лидера на ВМРО Красимир Каракачанов и заместника му Ангел Джамбазки и е подкрепена от коалицията „Българските патриоти – ВМРО, ВОЛЯ и НФСБ“, бел. ред.)

След като постави подписа си върху документа, Льо Пен нарече страните по споразумението „европейски патриоти“, но много по-често, обединявайки всички, те са наричани „популисти, националисти и евроскептици“.

Но това също не е вярно. Първо, управляващите партии в Унгария и Полша, „Фидес“ и „ПиС“, са уважавани партии с широка подкрепа у дома и редица техни съмишленици от този списък са (или преди са били) в правителствени коалиции и са регионални власти. На второ място, повечето участници в движението са по-скоро „умерени евроскептици“, които изобщо не се стремят към разделяне на Европейския съюз, въпреки че предлагат да се развие на други принципи.

Те се застъпват за ограничаване на правомощията на Брюксел и ненамеса във вътрешните работи на националните държави; предупреждават срещу опити за решаване на ключови въпроси в ЕС без консенсус, а с мнозинство; вярват, че по пътя на нелегалната имиграция към Европа трябва да се постави висока бариера; определят семейството като базовата морална ценност и се страхуват от „културна (чети: социална и морална) революция“.

Те пишат за това в декларацията си. Но все пак това не е поредният развод с разделяне на имуществото в общата европейска къща, а явен опит на някои от жителите й да променят установения в нея ред.

Повече от пет евроцента

Формално съвместното изявление на десните партии беше отговор на призива на френския президент Еманюел Макрон и лидерите на ЕС към всички европейци да вземат участие в „Конференцията за бъдещето на Европа“. Този мащабен проект, включващ граждански консултации относно европейското развитие, стартира през май в Страсбург, където се намира седалището на Европейския парламент. Планирано е да бъде завършен през следващата година, когато Франция поема председателството на Европейския съюз. Резултатите от консултациите трябва да бъдат взети предвид при вземането на решение за реформата в ЕС: дали този Съюз ще следва пътя на по-нататъшна централизация и федерализация, или ще остане като съюз на силни национални държави?

Авторите на декларацията явно не харесват първия вариант. Според тях, дори в момента членовете на ЕС „усещат как бавно биват лишавани от правото да упражняват своите суверенни правомощия“. „Европейският съюз се нуждае от дълбоки реформи, защото днес, вместо да защитава Европа и нейното наследство, вместо да гарантира свободното развитие на европейските държави, той самият се превръща в източник на проблеми, безпокойство и несигурност“, се казва в документа.

„Европейският съюз все повече се превръща в инструмент на радикални сили, които биха искали да извършат културна и религиозна трансформация и в крайна сметка да изградят безнационална Европа, за да създадат европейска суперсила, да унищожат или премахнат европейските традиции, да променят основните социални институции и морални принципи“, заявяват авторите. Те също така смятат, че „прекомерното морализиране, наблюдавано през последните години от страна на институциите на ЕС, предизвика опасна тенденция към появата на идеологически монопол“.

Приетата декларация не е само пет евроцента за дискусията за бъдещето на континента. Това е позицията на солидарност на една и половина дузина европейски партии, зад които стоят милиони избиратели и във всеки случай тя ще трябва да се вземе предвид при обобщаване на резултатите от конференцията, стартирана в Страсбург.

С поглед към Европейския парламент

Льо Пен, преизбрана миналата неделя за лидер на „Националното обединение“ и с потвърдена ном,инация за президентството във Франция, нарече подписания документ „първият камък, положен в основата на велик съюз в Европейския парламент“. Всъщност първата голяма стъпка в тази посока беше срещата на унгарския премиер Виктор Орбан с полския му колега Матеуш Моравецки и Матео Салвини в началото на април в Будапеща. Те обсъдиха как „Фидес“, „Право и справедливост“ и „Лигата“ могат да формират ядрото на втората по големина фракция в Европейския парламент, за да предизвикат центристите от наднационалната Европейска народна партия (ЕНП). В същото време Салвини каза, че целта им е „да бъдат първи“, тоест да спечелят мнозинството там

Сега към тях се присъединяват още 13 партии. Прави впечатление, че участниците във все още неформалния съюз трябваше да си затворят очите за стари разногласия, които обаче съвсем не са се изпарили. Например, известно е, че полската „Право и справедливост“ се отнася към Русия много по-зле от, да речем, унгарската „Фидес“, а Орбан доскоро не искаше да има нищо общо с Льо Пен.

Ръководителят на фракцията на „Националното обединение“ в Европейския парламент Никола Бае заяви, че подписването на съвместната декларация ще послужи за формирането на по-широка дясна коалиция „през следващите месеци“. Полският евродепутат Ришард Легутко обаче обясни в интервю за европейския вестник Politico, че не се говори за създаване на нова дясна консервативна коалиция. „Това не засяга конфигурацията на групите“, каза парламентаристът, който е съпредседател на фракцията „Европейски консерватори и реформатори“, която включва представители на „ПиС“. Лесно предложи да се изчака, за да се види „кой друг ще се присъедини към тези, които са подписали декларацията през следващите няколко седмици“.

Очевидно коалицията се формира с оглед на следващите избори за Европейски парламент, които ще се проведат през 2024 година. Преди това трябва да се проведат парламентарни избори в Унгария (през пролетта на 2022 г.) и Полша (през 2023 г.). Подготовката за тях вече е в разгара си и очевидно Брюксел би се радвал, ако в двете източноевропейски страни се извърши промяна на правителството. Неслучайно през изминалите почивни дни бившият председател на Европейския съвет, бивш министър-председател на Полша, Доналд Туск, който е лидер на ЕНП, се съгласи да се върне към активна политическа дейност в страната си и да ръководи най-голямата полска опозиционна партия, „Гражданска платформа“.

Разногласията не са нещо незаконно

Сред европейските либерални демократи обаче има и такива, които, изглежда, смятат, че понякога си заслужава да се вслушаш в мнението на своите опоненти. Например патриархът на германската политика, председателят на Бундестага Волфганг Шойбле, задава въпроса „защо германците смятат, че могат да учат поляците на демокрацията“. Всъщност навремето самите поляци, заедно с унгарците, чехите, словаците, се бориха за свободата си и без това, между другото, обединението на Германия нямаше да стане.

„Съвсем законно е да има разногласия. Когато се срещна с Орбан, му казвам точно това, което мисля, че прави погрешно“, каза Шойбле пред Politico. „В Европа всеки мисли, че е по-добър от другите, а останалите не са толкова добри. Трябва да променим това отношение“, добави председателят на Бундестага.

Подходът на Шойбле към отношенията с идеологическите опоненти на принципа „съгласихме се, че не сме съгласни“ може да изглежда неподходящ за някого, пише вестникът. От негова гледна точка обаче „нарастващата пропаст между Изтока и Запада е много по-опасна за бъдещето на Европа, отколкото каквито и да било събития в отделна държава“.

Вероятно тези различия можеше да бъдат намалени, ако либералите и консерваторите не водеха диалог в ЕС с помощта на ултиматуми и се замисляха защо и към едните, и към другите възникват толкова много въпроси. Междувременно лидерът на партия „Право и справедливост“, вицепремиерът на Полша Ярослав Качински, подписвайки декларацията на десните, заяви, че този документ показва на европейците: „Има и друг път“.

Вярно е, припомням си думите на друг виден политик, който според съветските апокрифи също е казал (макар и в малко по-различна ситуация): „Ще тръгнем по друг път“ (фраза, приписвана на младия Ленин, бел. ред.). Какво излезе от това, е добре известно.

 


От категорията

Знак! Вигенин: Проектът Петков/Василев може да разколебае подкрепата на левите за Радев

Вигенин за Петков/Василев: Проектът им може да разколебае подкрепата на левите за президента-1631893228.jpg

Опитът пък да откъснеш партия от "БСП за България" си е вероломно ...

17 септ. 2021 | 18:39

Проблемът пред Радев не е дали ще спечели изборите, а дали ще встъпи в длъжност като президент

-1594312463.jpg

След подобно шоково увеличение на цените един месец е повече от достатъчен, за ...

17 септ. 2021 | 10:48

Георги Лозанов: Президентската жажда за власт

Георги Лозанов: Президентската жажда за власт-1632044218.jpg

На президента не му е работа да прави собствена политика, а да играе символна ...

19 септ. 2021 | 12:36

Кеворк Кеворкян: Въртоглавщини с паметници

-1568320806.jpg

Действащите политици ги нямаше при откриване на паметника на Удроу Уилсън, но ...

18 септ. 2021 | 13:05