Най-новият проект е с особено значение за бъдещето на ТЕЦ-а, поясни изп. директор инж. Любомир Спасов

ТЕЦ „Бобов дол“ изгражда инсталация, с която ще намалят въглеродните емисии и пепелта

2355 | 23 юли 2021 | 11:38

По думите му в инсталацията може да се използват и биогорива, за пример посочи слама и други материали от селското и горското стопанство. Инж.Спасов уточни, че има техническа възможност да се използва смес от няколко горива


След като обявиха, че ще преминат частично на природен газ, ще правят енергия от слънце и обмислят въвеждане на водород, от ТЕЦ “Бобов дол” хвърлиха публично светлина върху поредния нов проект, върху който работят активно съвместно с външна компания.


„Най-новият проект е с особено значение за бъдещето на ТЕЦ-а. Планираме изграждане на специална инсталация, която в затворена среда ще разтопява най-често обогатено енергийно гориво и биогориво, а генерираната топлина ще постъпва направо в енергийните котли“, каза изпълнителният директор инж. Любомир Спасов.


Според инж. Спасов инсталацията ще намали чувствително въглеродния отпечатък на ТЕЦ-а, както и ще сведе до минимум отделянето на пепели.
„В инсталацията ще се разгражда предимно обогатено енергийно гориво. Процесът ще се реализира чрез постигане на температури от порядъка на 900 градуса. При реализиране на реакцията ще се получава топлина в условия на двустепенен нискотемпературен кипящ слой и при ниско налягане. Процесът ще се извършва в затворена система, напълно изолирана от околната среда“, обясни изпълнителният директор.


По думите му в инсталацията може да се използват и биогорива, за пример посочи слама и други материали от селското и горското стопанство. Инж.Спасов уточни, че има техническа възможност да се използва смес от няколко горива.


Заложената топлинна мощност на изхода на инсталацията е 5 т/ч за обогатено енергийно гориво. Според изпълнителният директор на ТЕЦ-а технологично температурата е ниска и топенето на пепел и инертен остатък е невъзможно, което е добре и подобрява въздействието на работата на ТЕЦ Бобов Дол върху околната среда.


„Инвестиционното намерение за изграждане на инсталация за термолитично трансформиране на въглеводороди е внесено в РИОСВ и очакваме тяхното решение.“ завърши представянето на проекта инж. Спасов.


ОЗК

От категорията

Решено! Общината подкрепи газовото трасе до ТЕЦ “Бобов дол”

-1524209944.jpg

Радостен съм, че местната управа подкрепя нашите инвестиционни проекти, защото ...

16 септ. 2021 | 11:35

Румен Гълъбинов: Инфлацията бавно затяга примката около врата на българските потребители

-1552918750.png

Фискалната политика е възможно да абсорбира инфлационния шок от покачащите се ...

16 септ. 2021 | 11:53

Евростат: България e сред страните в ЕС с най-нисък дял на свободните работни места

-1585820659.png

Сред държавите членки, за които има налични сравними данни, най-висок дял на ...

16 септ. 2021 | 14:16

The Telegraph: Европа се нуждае от природен газ – Русия вече може да диктува правилата

-1451817824.jpg

Цените на "синьото гориво" в Европа и Великобритания скочиха ...

16 септ. 2021 | 13:46