Абонатите получиха навреме сметките за парно и топла вода за изминалия отоплителен сезон

ТЕЦ-Враца: При обосновано възражение изравнителните сметки ще бъдат преразгледани и преизчислени

2852 | 27 авг. 2021 | 15:02

Всички клиенти, които заплащат дължимите суми в срок, ползват отстъпка от 5% върху реално потребената или прогнозната топлинна енергия преди облагане с ДДС, заявиха от предприятието


"Топлофикация Враца" информира клиентите, че до края на месец август могат да подават възражения по изравнителните сметки.

 

"При обоснована рекламация, сумата ще бъде изчислена отново.", съобщават от дружеството.

Абонатите получиха навреме сметките за парно и топла вода за изминалия отоплителен сезон. "Нека всеки един клиент прегледа внимателно фактурата. Ако забележи несъответствие и счита, че има грешка при изчислението, трябва да се свърже с топлинния счетоводител. Клиентите имат малко време за оспорване или коментиране. След 31 август няма да имат тази възможност.", посочиха от топлофикацията и увериха, че всяка една жалба или сигнал ще получи отговор. От дружеството коментираха още, че ако има потребители, чиито уреди все още не са отчетени от инкасаторите, е необходимо да се свържат с фирмата за дялово разпределение и да насрочат дата. „По този начин ще може да се направи коректна изравнителна сметка за цялата сграда.", припомнят още от топлофикацията.

"Cъглacнo дeйcтвaщaтa нopмaтивнa ypeдбa, cyмитe зa възcтaнoвявaнe, щe бъдaт пpиxвaщaни oт бъдeщи мeceчни cмeтĸи зa тoплиннa eнepгия, ĸaĸтo и възстановявани в изpaвнитeлнитe cмeтĸи. Ha лицaтa, ĸoитo нe дължaт cyми зa тoплиннa eнepгия, възcтaнoвявaнeтo нa paзлиĸaтa щe ce извъpшвa въз ocнoвa нa пиcмeнo зaявлeниe и документ от банката с пocoчeнa бaнĸoвa cмeтĸa, пo ĸoятo дa бъдe пpeвeдeнa cyмaтa.", уточниха от дружеството.

"Всички клиенти, които заплащат дължимите суми в срок, ползват отстъпка от 5% върху реално потребената или прогнозната топлинна енергия преди облагане с ДДС", заявиха от предприятието.

 

От "Топлофикация Враца" припомниха, че абонатите им могат да заплащат консумираната топлинна енергия на равни месечни вноски през цялата година. Договорите "Равни вноски" могат да се сключат след получаване на изравнителните сметки. "Единадесетте равни месечни вноски се определят като 1/12 част от общото количество топлинна енергия за отопление и битово горещо водоснабдяване според годишната изравнителна сметка за предходния отчетен сезон, като се има предвид актуалната цена на топлинната енергия, утвърдена от енергийния регулатор. Дванадесетата вноска се явява изравнителна и представлява разлика от начислените вноски и реалното потребление, като в повечето случаи не се наблюдава отклонение в сумата при идентично потребление спрямо минал отоплителен сезон.", обясняват от "Топлофикация Враца".

От "Топлофикация Враца" напомнят, че новите уредите за отчитане на топлинната енергия, трябва да бъдат с дистанционен отчет. Крайният срок за подмяната е до 2027 г. "С поставянето на уредите за дистанционен отчет, в т.ч. и водомерите за топла вода отпадат изравнителните сметки. Клиентите плащат 100% реално потребената енергия.", уточняват от дружеството.


ОЗК

От категорията

ЕК одобри държавна помощ в размер на 72 млн. лева за подкрепа на българските земеделци

-1618007594.jpg

Стопаните, които отглеждат едри и дребни преживни животни и пчелни семейства, ...

27 окт. 2021 | 16:10

Варна да не участва в скрита приватизация на Пловдивския панаир, предупреди министерство

Варна да не участва в скрита приватизация на Пловдивския панаир, предупреди министерство-1635316469.jpg

Въпреки решение на общинския съвет в града Варна все пак се оказа акционер в ...

27 окт. 2021 | 09:33

Председателят на УС на КСБ честити празника на българските строители

Инж. Илиян Терзиев Снимка: КСБ-1635238297.jpg

Отминаващата година бе трудна и изпълнена с предизвикателства заради ...

26 окт. 2021 | 11:49

Стотици инспектори на НАП започват проверки за ДДС злоупотреби

-1505106037.jpg

Те ще извършват пълен мониторинг на фирмите, които извършват внос чрез обмен на ...

27 окт. 2021 | 14:54