Протестиращи жени в Афганистан в първите дни от идването на талибаните Кадър: YouTube

Наложена е и забрана жените да спортуват, ако лицата или телата им се виждат

Талибаните забраниха провеждането на протести в Афганистан

1150 | 9 септ. 2021 | 11:34

Забраната за демонстрации ще остане в сила, докато правителството на талибаните не одобри съответните закони


Талибаните забраниха провеждането на протестни акции в Афганистан, съобщава в. Afghanistan Times, цитиран от "Фокус".

Според информацията на изданието, настоящата заповед ще остане в сила, докато правителството на талибаните не одобри съответните закони. Вестникът не разкрива източника си.

Същевременно бе издадена забрана жените да упражняват спортове, в които лицата или телата им се виждат. Това съобщи заместник-ръководителят на комисията по култура Ахмадула Васик, цитиран от руския вестник „Известия“.

Васик бе категоричен, че талибаните няма да направят компромис по този въпрос и припомни, че ислямът позволява на жените да напускат къщата само по необходимост, каквато спортът не е.

„Не мисля, че жените могат да играят крикет, защото жените не трябва да играят крикет. В крикета те могат да бъдат изправени пред ситуация, в която лицата и телата им не са покрити. Ислямът не позволява на жените това. В ерата на масовите медии ще се появят снимки и видеоклипове и хората ще ги гледат. Ислямът и Ислямският емират не позволяват на жените да играят крикет или да се занимават с каквито и да било спортове, където лицата и фигурите им се виждат“, поясни Васик пред австралийската SBS News.

Според медията тази позиция на талибаните поставя под въпрос провеждането на мача между афганистанския отбор по крикет срещу националния отбор на Австралия, тъй като за провеждане на срещите страните трябва да имат мъжки и женски отбори.

В същото време Васик отбеляза, че талибаните няма да предадат „ислямските ценности“, дори ако това би застрашило провеждането на мача.

По-рано същия ден жителката на Кабул и активист за правата на жените Хоршид Хорами заяви, че след като движението е дошло на власт в Афганистан, положението на жените, живеещи в страната, се влошава. На 17 август афганистанските граждани излязоха по улиците на Кабул с искане да се зачитат правата им. На същия този ден представители на движението поканиха жените да участват в управлението на страната.

 


Намери своята история

От категорията

Генералният секретар на НАТО призова Русия да намали напрежението около Украйна

-1558767072.jpg

Ние оставаме отворени за диалог с Москва. Диалогът е по-важен, когато ...

27 ноем. 2021 | 17:46

В Германия откриха заразен с новия вариант Омикрон

-1632992757.jpg

Проучванията в провинция Хесен продължават

27 ноем. 2021 | 15:22

Засякоха два случая на варианта Омикрон във Великобритания

-1635456696.jpg

Предстои масово тестване в районите, в които е засечен новият щам - Челмсфорд и ...

27 ноем. 2021 | 16:37

Ръководството на СДСМ прие оставката на Зоран Заев

-1607068506.jpg

Според Заев парламентарното мнозинство е стабилно, затова има възможност за ...

27 ноем. 2021 | 09:05