Директорът увери, че във въпросния дим няма нищо притеснително и не е необходимо да се внася смут

Тъмният дим от комините на ТЕЦ Бобов Дол, притесняващ гражданите, скоро ще остане в миналото

2226 | 31 авг. 2021 | 11:47

Инж.Спасов разясни, че в ТЕЦ Бобов Дол често се налага да се се сменя един котел с друг. По думите му запалването на котел в момента се извършва с помощта на мазут, който е причината за кратковременно изпускане на по-тъмен от обичайното дим


„Много често минава през мен информация, най-често в социалните мрежи, че от комините на ТЕЦ Бобов Дол излизал дим. Да, излиза! Димът излиза, защото работим! Хора, разберете, че това е нормална процедура, която не крие рискове за никого!“ каза изпълнителният директор на ТЕЦ Бобов Дол инж. Любомир Спасов.

Инж.Спасов разясни, че в ТЕЦ Бобов Дол често се налага да се се сменя един котел с друг. По думите му запалването на котел в момента се извършва с помощта на мазут, който е причината за кратковременно изпускане на по-тъмен от обичайното дим. Директорът увери, че във въпросния дим няма нищо притеснително и не е необходимо да се внася смут.

„Често се налага да сменяме котли по няколко пъти в месеца. Работим с големи съоръжения, които често трябва да се ревизират, ремонтират и т.н. Запалването предизвиква изпускане на по-тъмен дим за няколко часа и нищо повече. Няма нищо опасно, няма причина за притеснение.“ каза инж. Спасов.

Инж.Спасов обясни, че не само за успокоение на местните, а и в името на подобряване на екологията, използването на мазут съвсем скоро ще бъде преустановено.

„Съвсем скоро ще е възможно да разпалваме блокове на природен газ, а не на мазут. Природният газ е не само по-екологично гориво, а и използването му ще доведе до редуциране на изпусканите емисии от комините.

В последните месеци от ТЕЦ Бобов Дол съобщиха за няколко сериозни инвестиции, чието реализиране ще доведе до трайно понижение на изпусканите емисии и съответно ще направи производството на енергия с по-добри екологични параметри. Освен с преустановяване на разпалването с помощта на мазут, от дружеството са се ангажирали и с проекти за частично заместване на въглищата с природен газ, както и по създаването на фоволтаичен парк с голям капацитет.


ОЗК

От категорията

ЕК одобри държавна помощ в размер на 72 млн. лева за подкрепа на българските земеделци

-1618007594.jpg

Стопаните, които отглеждат едри и дребни преживни животни и пчелни семейства, ...

27 окт. 2021 | 16:10

Варна да не участва в скрита приватизация на Пловдивския панаир, предупреди министерство

Варна да не участва в скрита приватизация на Пловдивския панаир, предупреди министерство-1635316469.jpg

Въпреки решение на общинския съвет в града Варна все пак се оказа акционер в ...

27 окт. 2021 | 09:33

Председателят на УС на КСБ честити празника на българските строители

Инж. Илиян Терзиев Снимка: КСБ-1635238297.jpg

Отминаващата година бе трудна и изпълнена с предизвикателства заради ...

26 окт. 2021 | 11:49

Стотици инспектори на НАП започват проверки за ДДС злоупотреби

-1505106037.jpg

Те ще извършват пълен мониторинг на фирмите, които извършват внос чрез обмен на ...

27 окт. 2021 | 14:54