Антонио Таяни

Трябва да затвърдим свободата на медиите, посочи той

Таяни: Европейският съюз ще даде 10 млрд. евро за магистрали и жп линии на Балканите (видео)

3406 | 17 май 2018 | 13:33

Македония и Албания ще трябва да положат доста усилия за присъединяване към ЕС, посочи председателят на Европейския парламент

Антонио Таяни-1526553782.jpgАнтонио Таяни.-1526553269.png

Финансово предложение за Балканите, според което Европейския съюз да финансира изграждането на инфраструктурата в региона с 10 млрд. евро е било обсъдено на срещата на върха ЕС – Западни Балкани, съобщи на пресконференция в НДК председателят на Европарламента Антонио Таяни. В Двореца се провежда срещата на върха ЕС-Западни Балкани.

 

След разговорите трябва да бъде обявена Софийската програма за Западните Балкани, в която да са включени всички инфраструктурни проекти със срокове и финансиране. Според предварителни изчисления всички проекти са на стойност 30 млрд. евро. Част от финансирането ще е през европейския бюджет, а друга през заеми от Световната банка, Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие. Заемите пък щели да се връщат от такси за ползване на инфраструктурата като тол такси за магистралите.

 

"Направих предложение за 10 млрд. евро европейско финансиране за изграждане на магистрали, железопътни и енергийни трасета, за изграждане на дигитална инфраструктура в региона", обясни Таяни.

 

Други два проблема са поставили европейските лидери пред страните от Балканите. Първият проблем е ограничаването на миграцията, разказа Таяни. Вторият бил за недопускането на джихадисти, които се завръщат по родните си места от Сирия и Ирак. Този проблем е главно за Косово, но не само там, обясни Таяни. Като точка, в която се събират джихадисти той посочи и Босна и Херцеговина. „Ние подкрепяме умерения ислям в Босна и Херцеговина, но в страната влизат и много радикални джихадисти“, обясни Таяни.

 

Шефът на европарламента вижда присъединяване на Сърбия и Черна гора в ЕС до края на 2025 г. Тази позиция изказал и на разговорите си с президента на Сърбия Александър Вучич. „Трябва обаче да се спазват напълно правилата“, подчерта Антонио Таяни.

 

"Македония и Албания ще трябва да положат доста усилия за присъединяване към Европейския съюз“, заяви още председателят на Европейския парламент. „С Македония вече са отворени преговорите, но също така трябва да кажа, че това е валидно и за Сърбия, и за Черна гора“, заяви Таяни. Попитан какво е мнението му за свободата на медиите в Черна гора, той отговори, че е бил на посещение там, преди 7-8 месеца и смята, че работят, за да вървят в правилната посока.

 

Трябва да затвърдим свободата на медиите. Казвал съм го и на Словакия след случая с убийството на разследващия журналист там. Аз самият съм журналист и свободата на медиите е нещо изключително важно навсякъде“, допълни той.

 

Според него обаче трябва и в реални измерения да има свобода на медиите. „За най-скорошния случай в Черна гора е важно да изпратим силно послание, че свободата на медиите е едно от най-важните неща в диалога ни“, каза още Антонио Таяни.

 

Председателят на Европейския парламента подчерта, че Западните Балкани са Европа, но ако тези държави искат да са пълноправни членки на ЕС, те трябва да уважават и правилата в Съюза.

 

„Споменах Сърбия и Черна гора, които вече са стартирали този процес, но това се отнася и за Македония и други държави. Не стоим като препятствие, а помагаме да се върви в европейската посока“, заяви Таяни. Той уточни, че още от самото начало, когато е поел поста председател на ЕП, подкрепя този процес, но държи на темите като корупция, свобода на медиите и всички други устои на ЕС. „Всички държави трябва да следват тези правила“, добави той. Попитан за името на Македония, той отговори, че това не е в рамките на неговите правомощия.

 

Стабилността на Балканите е ключова за Европа

 

Стабилността на Балканите е ключова за Европа, каза Антонио Таяни. Лидерите на ЕС също си дават сметка колко е важна стабилността в региона, коментира още Таяни. Той заяв категоричен, че страните в региона трябва да имат по-добро сътрудничество, макар че това никак не и лесно.

 

Председателят на ЕП направи отговори на въпрос и за ситуацията в родната му страна Италия, където двете партии "5 звезди" и "Лига" се разбраха да създадат правителство. "Ситуацията е много сериозна и се мени всеки ден", каза той. Таяни определи като голяма грешка идеята за излизане на страната от еврозоната, каквато заканата отправиха от "Лига".Таяни: Европейският съюз ще даде 10 млрд. евро за магистрали и жп линии на Балканите

Македония и Албания ще трябва да положат доста усилия за присъединяване към ЕС, посочи председателят на Европейския парламент

От категорията

Борисов към турския МВР-шеф Сюлейман Сойлу: Турция е стратегически партньор и приятел

-1547811855.jpg

Турският министър на вътрешните работи даде висока оценка на нивото на ...

18 ян. 2019 | 13:41

Георги Марков: В евролистите ни да не влизат депутати, гласували отново за Истанбулската конвенция!

-1544434844.jpg

Европарламентът носи огромна отговорност за преселението на народите, което се ...

18 ян. 2019 | 14:34

Петър Стоянов: Липсва ни лидерът, който да води обществото

Петър Стоянов: Липсва ни лидерът, който да води обществото-1547844658.jpg

Смразяващо е като си помислим, че Европа не е родила нито една религия, Европа ...

18 ян. 2019 | 22:49

Нови правила за българските сезонни работници на Острова след Брекзит (ВИДЕО)

Кадър: бТВ-1547839708.jpg

Британското правителство вече публикува така наречената Бяла книга, за бъдещото ...

18 ян. 2019 | 21:27

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


walnut


17 май 2018 | 15:56Ама като ни хвърлят едни цифри в очите 10 000 000 000. И какво. Щяло да е заем и да се връща от такси. Обаче още е само предложение. Щял да предложи. Ееее голяма работа свършихме. Браво. Тия от снимките гпо горе за нищо не стават.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.