Кадър: БНТ 2

Шефът на ЕП успокоява залата няколко минути

Гаф с превода прекъсна обръщението на Таяни към българските депутати

9903 | 21 ноем. 2017 | 14:47

Председателят на Европейския парламент е в България, за да провери готовноста ни да оглавим председателството на Съвета на ЕС

Кадър: БНТ 2-1511268726.jpgКадър: БНТ 2-1511268545.jpg

Технически гаф прекъсна обръщението на председателя на Европейския парламент (ЕП) Антонио Таяни към българското Народно събрание.

 

Няколко минути след началото на речта му се оказа, че представителите от Брюксел и посланиците на страните от ЕС  в София не чуват думите на шефа на ЕП. Стана ясно, че те нямат звук в слушалките си. Това наложи спешна намеса на парламентарните квестори. Докато траеше отстраняването на техническия проблем, Антонио Таяни забавлява българските депутати и колегите си от Брюксел с шеги. "Много ми е трудно да говоря на български. Следващият път", каза шефът на ЕП с усмивка. 

 

Колеги, малко търпение, призова Караянчева, след което се намери преводач и речта продължи. 

 

"Започвам отначало. За мен е огромна чест, че съм тук пред вас, защото смятам, че срещите, които проведохме днес с председателите на групите, са много важни. Нашият ден приключва с разговора с вас, но и със среща с български студенти. Наша и ваша цел е да се доближим до гражданите и с оглед на изборите през 2019 г. Икономическата криза, от която едва сега излизаме, терористичната заплаха, която виси над нашите градове, са основните тревоги на Европа. Гражданите искат Европа да отговори на тези въпроси по конкретен начин", посочи Антонио Таяни. 

 

"ЕП започна разширен дебат за бъдещето на Европа и реформите. Приносът на националните парламенти е изключително важен в този смисъл. Имайки предвид, че голяма част от законодателната част на националните парламенти се състои в транспониране на европейското законодателството в национално, те имат за задача да обяснят на гражданите за какво става въпрос. Вие сте нашите най-добри съюзници в усилията да доближим Европа към гражданите. Националните асамблеи сътрудничат през различни механизми за сътрудничество и диалог. Имам предвид различни конференции и срещи. Радваме се, че българското председателство ще намери нужните решения. Брюксел ще бъде домакин на европейска парламентарна седмица и българското председателство може да разчита на нашата подкрепа. Смятам, че България се подготвя добре за председателството, което ще започне през януари. За мен е много подходящо решението на българското правителство да се организира проява отвореност към гражданите и председателството да бъде открито и близо до гражданите. Според последния докладп на механизма за сътрудничество България отбелязва допълнителен напредък. Насърчава ви да продължите по този път. Ако се направи сравнение с Франция и Германия България е по-малка страна, но тя има огромен потенциал, за да продължи по пътя на отворени пазари и т.н.", посочи гостът. 

 

Миналата седмица в ЕП започна работа и прие позицията си по реформата на Дъблинския регламент, за да може сегашната неефективна система да се промени. България заслужава да получи оценка на ЕС и институциите за начина, по който контролира външните си граници. Що се отнася до Шенген, парламентът поддържа убедено приемът на България.п Надявам се по този въпрос ще има скоро положително решение и в съвета. 

 

България може да разчита на своите деца, които имат талант. Това е огромен потенциал, който трябва да се използва в служба на държавата и да се даде отпор на застаряването на населението. Трябва да се привличат повече инвестиции, особено в цифровата технология и туризма и да не забравяме възможностите, които предлага красивия град Варна", посочи шефът на ЕП. 

 

Страната ви играе ключова роля в подкрепата на бъдещата перспектива за Западните Балкани. Вашето председателство включи този въпрос сред приоритетие си и благодарение на Бойко Борисов този въпрос е включен като приоритет. Споделям вашата чувствителност към въпроса и споделям стратегическото значение на процеса на стабилизиране и интеграция на Балканите. Ние трябва да дадем ясен сигнал за близост към Балканите посредством и нашата дипломация, в областта на транспорта и цифровата област. Ние смятаме, че може да има съвместна инициатива между Българското председателство и ЕП за неналагане на роуминг. Това би било добър сигнал да се доближат до нас. Защото фундаментализмът, тероризмът може да използват тези земи, за да проповядват и превърнат района в зона на трафик на оръжие и дрога, каза в речта си председателят на ЕП.

 

Той завърши речта си с думите:"Съединението прави силата!"

 

Преди това Антонио Таяни, генералният секретар на европарламента Клаус Веле и представители на парламентарните групи в Брюксел се срещнаха с председателя на българския парламент. Това е първата международна изява на новоизбрания шеф на Народното събрание Цвета Караянчева.

 

Посещението на Антонио Таяни е свързано с проверка на готовността на България да поеме председателството на Съвета на Европейския съюз. Визитата му е дългоочаквана, тъй като именно тя стана причина за отстраняването на Димитър Главчев от председателския пост на Народното събрание.


От категорията

Валери Симеонов остава вицепремиер, за да не дойдат БСП и ДПС на власт (ВИДЕО)

Кадър: Фейсбук-1540302812.jpg

Стигнахме до извода, че г-н Симеонов трябва да внимава как говори, за мен е ...

23 окт. 2018 | 16:52

Тошо Тошев на премиерата на романа "Власт": Опитвам се да покажа живота такъв, какъвто го видях

Сн. Епицентър -1540312555.jpg

Представянето уважиха вицепрезидентът Илияна Йотова, вицепремиерът Красимир ...

23 окт. 2018 | 19:38

Проф. Александър Маринов: Управляващата коалиция упорито лети към пропастта

Проф. Александър Маринов-1498976805.jpg

В такива ситуации напрежението ескалира, защото хората се дразнят на ...

23 окт. 2018 | 23:01

Васил Василев: Никой, който презира собствения си народ, не може да претендира да го управлява

Васил Василев: Никой, който презира собствения си народ, не може да претендира да го управлява-1540317140.jpg

Само един краен мизантроп, абсолютно разлигавен от властта управник може да си ...

23 окт. 2018 | 20:51

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


мирослав


21 ноем. 2017 | 15:50това,което са ти написали,да ни прочетеш,го слушаме 27 години от местните ви представители,ето защо нищо няма да изтървем!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Калинка


21 ноем. 2017 | 15:06За сметка на това една цвета, цялата е бяло, изчете написаното и текстче като примерно дете от n_ската детска градина, съответно с подобаващ патос и апломб. Господи, до къде ни докараха тия хора!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.