Телешки кюфтенца със сметанов сос

11643 | 23 февр. 2015 | 18:19

Милена Поптолева: Обичам импровизациите в готвенето

-1424708413.jpgМилена Поптолева-1424708431.jpg

Автор:


В уютния дом на Милена Поптолева в Пловдив често се носят вкусни ухания. Макар денят й да минава в работа, свързана със семейния счетоводен бизнес, и често да пътува, стопанката винаги намира време за кулинарните си изненади, с които радва близки и приятели. А те са наистина изненади, защото Милена обича да импровизира - ястията й много рядко се повтарят частично и никога изцяло. Точно затова и започнала да си записва какво и как е сготвила, за да може да даде рецептата на очарованите гости. Още повече че синът и дъщерята вече са изхвръкнали от семейното гнездо и й остава повече време. Така преди три години се ражда и блогът й „Вкусно ухание“, който се отличава с уж лесни и познати, но много оригинални предложения, и веднага намира последователи. Сега Милена с усмивка си спомня за първия момичешки опит в кухнята - кекс, в който забравила да сложи брашно. Покрай блога се развива и страстта й към фотографията, която все пак не измества останалите й хобита – собственоръчно направени картички, декупаж, дълги разходки сред природата.

Днес Милена Поптолева ще изкуши читателите на рубриката ни „Гурме“ с проверена рецепта, за които е получила доста комплименти.

 

Телешки кюфтенца със сметанов сос

 

Необходими продукти

500 г телешка кайма

1 гл. кромид лук

1 яйце

сол

бял пипер

За соса:

300 г заквасена сметана

150 мл сметана за готвене

сок от 1 лимон

индийско орехче

чесън на прах

бял пипер

сол

 

Начин на приготвяне

 

1. Подправяме каймата със солта и пипера.

2. Прибавяме настъргания кромид и яйцето.

3. Хубаво омесваме сместа и я прибираме в хладилникнай-малко за половин-един час.

4. Оформяме кюфтенца с големината на топка за голф, леко приплескваме и печем на сух оребрен тиган.

5. В съд изсипваме течната сметана и много хубаво я разбиваме със заквасената (с тел или миксер).

6. Подправяме с щипка-две индийско орехче, чесън, пипер и сол.

7. На слаб огън сгъстяваме соса, като към края добавяме и лимоновия сок.

8. Поднасяме с пресен магданоз.


Още по темата

Спагети с телешки кюфтенца

-1421685349.jpg

20 ян. 2015 | 10:00

Кюфтенца от риба с доматен сос

Кюфтенца от риба с доматен сос-1418730756.jpg

3 дек. 2014 | 11:00

Гола мусака

-1422287495.jpg

Надя Петрова : Готвя предимно специалитети от традиционната българска кухня

27 ян. 2015 | 07:51

Домашна турска пица „Лахмаджун“

-1421597264.jpg

Александра ДЯНКОВА: Моята слабост са турските специалитети

18 ян. 2015 | 20:07

Печени свински пържоли

-1419949866.jpg

30 дек. 2014 | 10:06

Свинско филе в панчета с пюре

-1418751784.jpg

16 дек. 2014 | 18:00

Картофи със сметана и синьо сирене

-1421776994.jpg

22 ян. 2015 | 10:30

Солени кексчета с билки и пармезан

-1423670509.jpg

Бианка Йовчева-Бети: Моето най-голямо изкушение в кулинарията са сладкишите

11 февр. 2015 | 09:01