Телешко с манатарки и боровинков сос

13929 | 26 февр. 2015 | 06:53

Румяна ПОПОВА: Музиката е моя страст, пея и докато готвя

-1424793343.jpgРумяна Попова-1424793363.jpg

Автор:


Певицата Румяна Попова от малка е свързана с фолклора. В репертоара й има десетки дивни народни песни, донесли й траен успех по сцените в България и чужбина. Печелила е награди на престижни форуми - „Охрид фест - Охридски трубадури“, Рост фест и Прилеп фест, а от 2005 г. песните от музикалния й албум „Песен моя, македонска“ са във фонда на Калифорнийския университет. Румяна изпълнява еднакво добре автентични творби, както и авторски композиции на фолклорна основа. Има седем албума, преди две години излepe и нейната колекция от пет компактдиска. Сега певицата готви нов албум, събрал песни от всички фолклорни области.

 

Родената в Кюстендил гласовита българка се прехласва по националните богатства и традиции. Това се отнася и до кулинарните й предпочитания, макар че гастролите й в чуж-

бина са обогатили репертоара й в готвенето и с някои интересни чуждоземни рецепти. За читателите на рубриката „Гурме“ Румяна Попова предлага вкусни и ефектни ястия, които близките й са опитвали неведнъж.

 

Телешко с манатарки и боровинков сос

 

Необходими продукти

1 кг телешки шол

1 ч.ч. изсушени манатарки

1 ч.ч. вода

За соса

1 ч.ч. боровинки

1 ч.ч. захар

100 мл червено вино

100 мл портокалов сок

3-4 стръка розмарин

2 щипки брашно

1 щипка сол

 

Начин на приготвяне

 

1. Месото се измива. Подсушава се добре и се овалва в сол и черен пипер. Така престоява 30 минути. След това се нарязва на филийки и се начуква.

2. Запържва се леко от двете страни в тиган. Нарежда се в предварително намазана с олио тава.

3. Изсушените манатарки се накисват в съд с хладка вода за 1 час, за да омекнат. След това се нареждат върху поставеното в тавата месо. Добавя се 1 ч.ч. вода.

4. Ястието се завива с фолио и се пече 1,30 часа във фурна на 200 градуса.

5. За соса: боровинките, размачкани с вилица, захарта, виното, портокаловият сок, розмаринът и солта се смесват в дълбок съд.

6. Сместа се поставя на котлона да заври за около 7-8 минути. За да се сгъсти, внимателно се добавя брашното и се разбърква до получаването на хомогенна смес.

7. Месото се сервира в чиния и се полива със соса, докато е още топъл.


Още по темата

Винен кебап

-1424274791.jpg

Силви Басева: Готвя, както рисувам - с вдъхновение

18 февр. 2015 | 17:50

Спагети с телешки кюфтенца

-1421685349.jpg

20 ян. 2015 | 10:00

Скалопине с бяло вино

-1423071777.jpg

Джузепе ЛОМУШО: В кулинарията няма рецепти, има точното съчетаване на продуктите

5 февр. 2015 | 07:40

Свинско вретено с дижонска горчица, спанак и гъби

-1422895011.jpg

Анислава ДИМОВА: Експериментирам в кулинарията, като съчетавам техники и ...

3 февр. 2015 | 07:30

Печени свински пържоли

-1419949866.jpg

30 дек. 2014 | 10:06

Свинско филе в панчета с пюре

-1418751784.jpg

16 дек. 2014 | 18:00