20-годишен рекорд на потребление падна в понеделник вечерта - 7679 мегавата

Теменужка Петкова: Няма да се стигне до режим на тока

1365 | 10 ян. 2017 | 17:26

Българската електроенергийна система е стабилна, работи при изпълнение на всички свои ангажименти и нямаме никакви проблеми, никакви аварии и по мрежите на ЕСО, обяви енергийният министър в оставка


Товарът на електроенергийната система на страната отбеляза 20-годишен рекорд в понеделник вечерта – 7679 мегавата. Това обяви енергийният министър Теменужка Петкова, цитирана от "Труд".

Такава стойност енергетиците не помнят от 20 години. Независимо от това цялото потребление е било удовлетворено, подчерта тя.

На 9 януари е имало проблеми с активирането на студения резерв в две от шестте електроцентрали, които осигуряват резервните мощности. Затрудненията са били в ТЕЦ „Бобов дол“ и ТЕЦ – Русе, заради замръзването на въглищата.

„В понеделник в 6 часа вечерта ТЕЦ „Бобов дол“ заработи в максимален обем. „Русе“ все още не успява. В тази връзка изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) в неделя вечерта поиска помощ от страна на Румъния. Чух, че г-жа Нинова е взела отношение по този въпрос – че това дава основание да се мисли за нова ядрена мощност“, каза министър Петкова.

„Предоставянето на помощ между електроенергийните системни оператори е ясно определено в правилата на ЕNTSO-Е. Всяка страна може да иска помощ и иска помощ. Очевидно и нашите румънски колеги са затруднени. Ние отказахме на друга наша съседка – около 200 мегавата за Турция. Такава помощ се оказва непрекъснато – който има възможност, я предоставя. Няма нищо необичайно, няма нищо притеснително“, обясни още тя.

Теменужка Петкова подчерта, че „българската електроенергийна система е стабилна, работи при изпълнение на всички свои ангажименти и нямаме никакви проблеми, никакви аварии и по мрежите на ЕСО. БЕЕС е стабилна и това че сме поискали помощ от Румъния е една рутинна ситуация. Това е по правилата. Така че дали ще се изгражда нова ядрена мощност – може единствено и само на базата на един икономически обоснован проект. А не да си поръчаш реактори, да нямаш договори и да не знаеш на кого ще продаваш електроенергията и на каква цена. “

Товарът в системата и в момента е над 7000 мегавата, като 47-48% се осигуряват от ТЕЦ. АЕЦ – 28%, ВЕЦ – 8%, топлофикациите – 6 %.

Важно е да бъде съобщено, че към настоящия момент съседни на нас страни обявяват на своите сайтове, че се ограничава износа на електроенергия към съседни страни. Няма как, когато е налице подобно действие в съседните на нас държави при работа в паралел, това неимоверно се отразява на енергийния баланс на всяка държава. Възложила съм на изпълнителния директор на ЕСО Иван Йотов да ме информира ежечасно за този процес.

За природния газ също беше отчетен рекорд в потреблението – 16 млн. куб. метра надхвърли в понеделник. Искам да успокоя всички български граждани, че доставките са нормални, ритмични, Буларгаз ще задоволи всички потребности от природен газ, както на индустриалните потребители, така и на газоразпределителните дружества. Над 340 млн. куб. метра газ има в хранилището „Чирен“.
Добивът на въглища в настоящия момент се извършва в нормални условия в тези есенно зимни условия. Колегите подават необходимото количество на централите в Маришкия басейн, но заявките няма как да бъдат изпълнени на 100% , защото централите имат и запаси, но няма проблем и с доставките на въглища.

Направили сме всичко необходимо, за да се излезе от тази ситуация. До преди 1 час нямаше населени места без електрическо захранване.

Мерките на правителството са, че са предприети всички необходими действия и съм сигурна, че няма да се стигне до режим на тока, заяви Теменужка Петкова.

 


От категорията

Порожанов: Близо 50% от ракетите против градушки вече са изстреляни

-1505885887.png

тази година има свръхпроизводство на рози, очакваната реколта е наз 16 000 ...

22 май 2018 | 17:57

Близо 1,6 млрд. лв. ще бъдат инвестирани във ВиК в 51 населени места

-1518598691.png

Чрез инвестициите подобрени услуги ще получават над 2 млн. души, заяви ...

22 май 2018 | 16:36

Ребрандирането вече е факт

От днес: Мтел се казва А1

-1506006705.jpg

Всички подразделения на "Телеком Австрия" ще се казват по идентичен ...

22 май 2018 | 11:33

Отварят офертите за проекти за ремонта на 3 тунела от АМ „Хемус“ и АМ „Тракия“

-1505884185.jpg

Става дума за „Топли дол“ и „Правешки ханове“ по АМ „Хемус“ и на „Траянови ...

22 май 2018 | 08:02

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ТИКВЕНИК


11 ян. 2017 | 16:51Нерде счетоводство, нерде енергетика. С тези министри на БАЙ Х..Й станахме за смях и на мравките. хайде по скоро да се омитат, та дано нещо потръгне най после.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Михайло Козакин


11 ян. 2017 | 11:24Тази тарталетка дали си вярва? А ако примерно (не дай си Боже) излезе от строя един от блоковете в Козлодуй? Не е като мокета аграрник, но почти го настига по компетентност.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


2018