„Балкански поток“ е български проект, реализира се изцяло с участието на България, изтъква тя

Теменужка Петкова отговори на Радев: Енергийните проекти са работа само на правителството

9950 | 19 февр. 2020 | 11:48

"Така че да няма грешки кой какви компетентности има и кой за какви проекти говори. Проектите ги развиваме ние от няколко години при стриктно спазване на всички европейски изисквания", наблегна още веднъж Петкова.


"За да няма объркване кой по какви енергийни проекти води разговори, искам да поясня, че по енергийните проекти работи само българското правителство и само то е компетентно да вземе съответното решение за тях".

 

Това заяви в Министерския съвет министърът на енергетиката Теменужка Петкова в официално изявление на правителството по повод съобщението от вчера на президента Румен Радев, че е разговарял с президента на Русия Владимир Путин по енергийни проекти и това ще бъде предмет на разговора им по време на посещението на Радев в Москва на 9 май.

 

"Така че да няма грешки кой какви компетентности има и кой за какви проекти говори. Проектите ги развиваме ние от няколко години при стриктно спазване на всички европейски изисквания", наблегна още веднъж Петкова. Тя добави, че енергийните проекти се развиват и са свързани със сигурността на доставките и изброи проектите.

 

Относно цената на природния газ, тъй като разбираме, че това е било предмет на разговор, аз съм изненадана, тъй като цената на природния глас, съгласно споразумението, което „Газпром“ подписа с Европейската комисия по повод антимонополното дело, което ЕК водеше срещу „Газпром“, се определя на база на преговори, които се провеждат между съответните компании“, отбеляза тя.


Министърът отбеляза, че правителство е депозирало писмо до „Газпром“ още през август миналата години и преговорите са в ход.

По думите на Петкова българското правителство от години работи за развитието на България в Сектор „Енергетика“ и това проличава от ключовите проекти, които се развиват. Според Петкова сред тях са „Балкански поток“ и АЕЦ „Белене“, които са изцяло съобразени, включително с европейските изисквания.

„Балкански поток“ е български проект, реализира се изцяло с участието на България, тъй като се финансира от „Булгартрансгаз“, реализира се изцяло при спазване на европейските правила и там нещата са изцяло финализирани. Що се отнася до проекта АЕЦ „Белене“, по който правителството работи от няколко години, именно нашето правителство беше това, което реши проблема след арбитражното решение в Париж, тогава нашето правителство с нарочен закон и решение плати сумата и реакторите и оборудването във връзка с проекта, станаха българска собственост“, поясни тя.

 

Според енергийния министър проектът АЕЦ „Белене“ се реализира, следвайки публична и прозрачна процедура за избор на стратегически инвеститор. „Проектът също е български и се реализира изцяло съгласно европейските правила и националното ни законодателство“, добави тя.

Петкова отбеляза важността и на енергийните ни проекти с Гърция. По думите ѝ интерконекторът Гърция - България е получил реално развитие именно в рамките на усилията, които правителството е положило през последните 5 години.

 


ОЗК

От категорията

Калоян Буковски: Влизаме в абсолютно сигурна световна финансова криза

Снимка БНР-1626934779.jpg

Свършеното от икономическия екип на служебното правителство е стабилна основа ...

22 юли 2021 | 09:18

Виолета Комитова: В 15.00 часа вчера уволних и новия шеф на АПИ Апостол Минчев, мислим за друг

-1623768767.jpg

Писмото на Апостол Минчев за спиране на ремонтите можем да приемем като ...

20 юли 2021 | 11:38

Бившият шеф на БЕХ: Овладяват енергийния холдинг

Бившият шеф на БЕХ: Овладяват енергийния холдинг-1627050758.png

Имам сигнали за комерсиални щения по дружествата, които не са били изпълнени и ...

23 юли 2021 | 17:32

Специални предложения от магазини ЗОРА - до 12 август

Специални предложения от магазини ЗОРА - до 12 август-1627037550.jpg

23 юли 2021 | 13:52