Проектът за атомната централа е внесен в Народното събрание

Теменужка Петкова: Проектът АЕЦ "Белене" може да бъде реализиран до 7-8 години

1872 | 18 май 2018 | 08:41

Нашата цел е до края на годината да бъде разработена процедурата по избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белена" и да бъде даден старт на тази процедура, каза енергийният министър.


Нашата цел е до края на годината да бъде разработена процедурата по избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белена" и да бъде даден старт на тази процедура. Ако се тръгне в посока реализация на проекта, той може да бъде изълнен до 7-8 години. Това каза енергийният министър Теменужка Петкова пред „Денят започва” на БНТ.

 

След внесеното вчера предложение за проекта АЕЦ "Белене" най-работещият сценарий е реализация на активите, смята Теменужка Петкова. Проектът е внесен вчера в Народното събрание.

 

Това е така, защото отиваме към варианта, заложен още в началото на проекта АЕЦ "Белене". Имаме диверсифициране на пазарния риск, реализацията на проекта е единственият начин да възстановим всички извършени до момента разходи, да гарантираме енергийната си сигурност в дългосрочен аспект, обясни енергийният министър.
Петкова описа и другите варианти, които не са достатъчно добри за страната ни.

 

Единият е да не се предприема нищо по отношение на оборудването, което притежаваме и по отношение на активите, които имаме - близо 3 млрд. лева са парите на българските данъкоплатци, които са вложени в този проект през годините, обясни Петкова. Ако този вариант се реализира и се върви по линията, че са дадени едни пари и няма нужда да се дават допълнителни, това би бил най-негативният вариант, коментира още тя.
„В перспектива се вижда, че ще има нужда от нови базови мощности не само в България, но и в целия регион. Ако ние не използваме това оборудване и активите, които притежаваме на площадката на АЕЦ "Белене" и всички лицензионни документи във връзка с този проект, това означава, че ние ще пропуснем една възможност с разрешаване на въпроса с енергийната ни сигурност”, каза Петкова.
Този вариант ще означава, че БЕХ и НЕК трябва да отпишат всички тези активи и разходи, които до този момент са извършени за "Белене", което означава, че ще има много сериозен риск за декапитализацията на НЕК, което ще доведе до декапитализация на консолидиран база в рамките на Българския енергиен холдинг. Това означава изключително негативни финансови последици за целия енергиен сектор, обясни енергийният министър.

 

Другият сценарий е да се продаде оборудването на трето лице, като тук е важна позицията на партньорите ни, които са конструктори и производители на оборудването. Това са колегите от "Росатом".
„Анализът показва, че този вариант е почти невъзможен, ако се осъществи оборудването ще се продаде на много малка цена, отново загуба ще последва. Пак има риск от декапитализация на БЕХ”, заяви Петкова.

 

Очаквайте подробности


От категорията

Борисов към турския МВР-шеф Сюлейман Сойлу: Турция е стратегически партньор и приятел

-1547811855.jpg

Турският министър на вътрешните работи даде висока оценка на нивото на ...

18 ян. 2019 | 13:41

Георги Марков: В евролистите ни да не влизат депутати, гласували отново за Истанбулската конвенция!

-1544434844.jpg

Европарламентът носи огромна отговорност за преселението на народите, което се ...

18 ян. 2019 | 14:34

Петър Стоянов: Липсва ни лидерът, който да води обществото

Петър Стоянов: Липсва ни лидерът, който да води обществото-1547844658.jpg

Смразяващо е като си помислим, че Европа не е родила нито една религия, Европа ...

18 ян. 2019 | 22:49

Нови правила за българските сезонни работници на Острова след Брекзит (ВИДЕО)

Кадър: бТВ-1547839708.jpg

Британското правителство вече публикува така наречената Бяла книга, за бъдещото ...

18 ян. 2019 | 21:27

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ДАНЪКОПЛАТЕЦ


18 май 2018 | 09:10Както и да си въртят гъза ГЕРБаджиите, АЕЦ Белене може да бъде построена единствено от "Росатом". Всяка централа се проектира и построява с конкретен план и конкретно оборудване. Това не е кокошарник. Единствения строител на АЕЦа е руската страна. Другото е пушилка за слепите. И не на последно място, Русия е страната с най напредналата технология в строителството на АЕЦ. Китайците са на принципа___копи__пейст и то НЕКАЧЕСТВЕНО !


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Marta


18 май 2018 | 08:52Как не ви е срам? Защо лъжете народа, че има китайски инвеститор? Това са пълни лъжи, ама пълни. Първо китайците никога няма да дадат толкова милиарди инвестиции в страна, която е първа по корупция. НИКОГА. Второ, ако въобще има проведени срещи с правителството, защо ги НЯМА на сайта. Всичко е една огромна ЛЪЖА, за да може да крадете докато може да си оправдаете безхаберието и престъпно изгубените пари по него.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.