Одитен доклад на ЕК предизвика незабавни мерки, подчерта министърът на енергетиката

Теменужка Петкова: Протестите на малките производители на зелена енергия са неоснователни

1633 | 23 май 2019 | 17:32

Беше предложено от страна на колегите от земеделието тази тема отново да бъде поставена на комитет пред земеделската програма на ЕК да видим са настъпили някакви промени и дали комисията е склонна с аргументите, които излагат и производителите на малки ен


Протестите на малките производители на зелена енергия са неоснователни и неаргументирани.

 

Това каза на брифинг министърът на енергетиката Теменужка Петкова след среща с представители на Съюза на европейските производители на зелена енергия, предаде „Фокус“.

 

„Съгласно параграф 18 беше променена цената във връзка с промяна в Закона на енергетиката. Тази промяна беше продиктувана от доклад от одитния орган на ЕК, който установи двойно финансиране на малките производители на възобновяема енергия - веднъж са финансирани от Държавен фонд „Земеделие“ по Програмата за развитие на селските райони и втори път чрез преференциална цена от бившата енергийна и водна комисия. Тя е определена така, че да възстанови пълния размер на инвестицията, 70% от нея е изградена чрез безвъзмездно финансиране“, припомни Петкова.

 

„Одитният орган на ЕК установи това двойно финансиране и в резултат на това бяха поискани препоръки към ДФ „Земеделие“ да бъдат предприети незабавни мерки, с цел ликвидиране на това двойни финансиране“, посочи тя. „Бяха предприети мерки и беше направена промяна в Закона за енергетиката и се въведе разпоредбата на параграф 18. По този начин ЕК преустанови действията си, свързани с налагане на финансова корекция. Това на практика даде възможност да бъде верифицирана програмата и да продължи напред“, допълни енергийният министър.


„Последва жалба до Конституционния съд от група народни представители, които изложиха аргументи, че разпоредбата на параграф 18 е противоконституционна. Вследствие Конституционният съд произнесе свое решение, с което ясно изрази своето решение, че текстът от параграф 18 от Закона за енергетиката е абсолютно законосъобразен и не е налице никаква противоконституционост. Напротив по този начин се елиминира възможността от това двойно финансиране, които тези производители са ползвали няколко години“, добави министър Петкова. 
Темата на днешната среща са зачестилите протести от страна на този тип производители на енергия. Интересно е защо точно сега, при положение, че тази промяна е факт от 2015 г. Нотифицирана е пред държавната помощ. От страна на ЕК има изпратено писмо към ДФ „Земеделие“, в което ЕК много ясно казва, че ако бъдат предприети от българските власти каквито и да е действия с промяна на този текст или неговата отмяна, следва незабавна процедура за налагане на финансови корекции“, изтъкна министър Петкова. „Тази тема е абсолютно ясна. Много е интересно защо производителите сега протестират и казват, че ще фалират“, отбеляза енергийният министър. 
„Аз смятам, че тези протести са абсолютно неоснователни и неаргументирани, на среща на техните тези стоят много ясно аргументирани тези на ЕК и действия на българските власти, за да може да бъде разрешен този казус“, заяви тя.

 

Представители на Министерството на земеделието предложиха аргументите на малките производители със зелена енергия отново да бъдат поставени пред ЕК, каза на брифинга министър Петкова.

 

"В рамките на срещата всяка от страните изложи своите аргументи. От страна на колегите имаше претенции, че КЕВР не изпълнява правилно разпоредбата на параграф 18, че подпомагането, което получили не било „схема за подпомагане“. Това безспорно е подпомагане, схема за безвъзмездно предоставяне на средства за изграждане на определен обект и изпълнение на проект. Колегите от ДФ „Земеделие“ изложиха цялата кореспонденция с този въпрос, когато е воден с ЕК. В началото на 2018 г., по време на комитет на ЕК те са поставили отново този въпрос, но от страна на ЕК ясно е заявено, че този въпроси е приключен по начинът, по който българските власти са го приключили и смятат, че това е правилният подход", посочи тя. "Беше предложено от страна на колегите от земеделието тази тема отново да бъде поставена на комитет пред земеделската програма на ЕК да видим са настъпили някакви промени и дали комисията е склонна с аргументите, които излагат и производителите на малки енергийни източници с възобновяема енергия. Колегите производители казаха ще предоставят своите становище, но независимо от това, те смятат, че параграф 18 не се прилага правилно, нещо, което е абсолютно неоснователно", добави енергийният министър Теменужка Петкова. 


От категорията

Официално! България вече е в чакалнята на еврозоната

-1420625800.jpg

Предварителният етап за приемането на еврото като национална валута продължава ...

10 юли 2020 | 19:31

Рекордна цена на златото на борсата - 1821 долара за тройунция

-1588003708.jpg

По време на вчерашната търговия тя дори достигна нива от 1829,65 долара, което ...

9 юли 2020 | 10:46

Мариана Кукушева: Всички изказвания сега за цената на хляба са провокация

-1428600501.jpg

Хлебопроизводителите ще започнат да работят със зърно от новата реколта чак ...

10 юли 2020 | 13:14

Инж.Спасов: Трябва да запазим и развием и занапред потенциала на въглищните региони в България

-1530875443.jpg

Не можем и не трябва да се отказваме от своите въглищни централи и смятам, че ...

10 юли 2020 | 12:30